Ve dnech 3. – 9. července 2011 se v Lomnici u Tišnova a okolí koná Moravský Ultramaraton ( MUM ). Jedná se o závod, který má svou historii, v letošním roce se koná již jeho 19. ročník. Moravského Ultramaratonu se každý rok účastní kromě českých běžců i maratonci ze zahraničí. V minulosti zde běželi závodníci z Německa, Slovenska, Maďarska, Ruska, Ukrajiny, ale také z Nizozemska, Švédska, Velké Británie či USA. Závod je podporovaný Českou asociací ultramaratonců (Č.A.U.).

MUM je etapový závod, jehož účastníci absolvují každý den jednu etapu o délce 43 km, celkově za celý týden tedy naběhají neuvěřitelných 301 km. Časy z jednotlivých etap se sčítají a běžec s nejnižším součtem časů ze všech sedmi etap vítězí. Existuje však i možnost běžet i menší počet etap, případně jen jednu etapu.

Centrem MUM je základní škola v Lomnici. V budově školy je vytvořeno zázemí pro účastníky závodu, nocleh, strava i šatny.

Ve škole jsou snídaně formou švédských stolů, každý si může vybrat, zda bude pít, čaj, kávu nebo mléko, k dispozici jsou jogurty, müsli, pečivo, salámy, karbanátky, saláty, sýry, pečivo s pomazánkou nebo marmeládou. Také je zde možnost i druhé večeře, která může následovat po první večeři v místní restauraci.

V Lomnici se rovněž nachází cíl každé etapy, ve dvou případech se zde i startuje. Dopoledne jsou závodníci převáženi na místo startu, odkud pak po značené trase běží do cíle v Lomnici. Start je vždy v 15.00 hodin, pomalejší běžci mohou vyběhnout o hodinu dříve. Poslední etapa startuje ve 12.00 hodin.

Trasy jednotlivých etap vedou krajinou Českomoravské a Drahanské vrchoviny. Běžci poběží silnicí, terénem, lesními cestami, přes louky, pole, budou probíhat okolními vesnicemi, budou stoupat do strmých svahů. Jednotlivé etapy MUM patří svým profilem k těm náročnějším, převýšení se pohybuje kolem mezi 600 až 900 metrů.

Občerstvovací stanice jsou rozmístěny po celé trase jednotlivých etap zhruba po 6 až 7 kilometrech a je na nich tradičně bohatý výběr občerstvení : voda perlivá i neperlivá, minerálka, iontové nápoje, pivo, pomeranče, banány, čokoláda, oplatky, atd.

Po doběhnutí do Lomnice běžci dostanou maratonskou polévku, jedná se o masový vývar s těstovinami. Pro účastníky MUM jsou po doběhu k dispozici i masáže.

Moravský ultramaraton lze pojmout jako tréninkový tábor spojený s rodinnou dovolenou v krásných oblastech Českomoravské vysočiny, ale také jako objemovou přípravu před podzimní sezónou.

Etapy MUM 2011:

Ne, 3. 7. Lomnická

Po, 4. 7. Boskovická

Út, 5. 7. Vranovská

St, 6. 7. Olešnická

Čt, 7. 7. Tišnovská

Pá, 8. 7. Bystřická

So, 9. 7. Cimrmanova

PROPOZICE


Autorem příspěvku je Libor Svozil, člen Maraton klubu Seitl Ostrava, jehož oblíbenou disciplínou jsou tratě delší než 42,195km. Jeho druhou vášní je metalová hudba.