Již za dva dny budeme znát nové mistry republiky v půlmaratonu. Počtvrté za sebou se mistrovský závod koná v rámci Pardubického vinařského půlmaratonu. Počet startujících v tomto druhém největším půlmaratonu u nás rok od roku stoupá, letos se předem přihlásilo skoro 1300 běžců. Přibývá ovšem i zájemců o start v mistrovském závodě, letos by mělo nastoupit s červenými čísly kolem 200 mužů a žen.

Jen na okraj poznamenávám, že podmínkou startu v mistrovském závodě je platná registrace v atletickém klubu nebo oddíle. Vstupní limit zatím není stanoven, i když se o něm po vzoru maratonu začíná uvažovat. Závodníci v mistrovských závodech (maraton, půlmaraton, kros a silniční běh) neplatí startovné.

KREISINGER A KDO DALŠÍ

Loni na stejné trati získali tituly Jan Kreisinger (AK Kroměříž) a Ivana Sekyrová (AK Sokolov). Obhajovat však přijede pouze Kreisinger, který poběží druhý půlmaraton ve 14 dnech. Soudě podle výkonu z Hervis ½ maratonu v Praze je úřadující mistr v dobré formě a pohodě. „Chtěl bych Pardubice běžet tak za hodinu sedm až hodinu osm minut, snad to bude stačit k vítězství. Pokud ne, žádná tragédie, prioritou je stále maraton, v něm se pokusím v Praze o splnění olympijského limitu pro Londýn,“ tvrdí svěřenec Róba Štefka.

Kdo další si může dělat zálusk na stupně vítězů včetně toho nejvyššího? Přihlášeno je několik velmi kvalitních vytrvalců, hodně vysoko jsou momentálně akcie libereckého Víta Pavlišty, překvapit může Kreisingerův oddílový kolega Tomáš Blaha, talentovaný Jiří Voják, který nedávno úspěšně reprezentoval na mistrovství policejních sborů, zkušení borci David Gerych a Jan Havlíček. Černým koněm je pro mne Ostravák Aleš Miko, který po návratu do Vítkovic letos již několikrát zazářil v regionálních závodech.

LOŇSKÉ PROTAGONISTKY BUDOU CHYBĚT

Repríza loňského strhujícího souboje mezi Petrou Kamínkovou a Ivanou Sekyrovou nás letos v Pardubicích nečeká. Držitelky zlaté a stříbrné medaile z mistrovství 2011 se letos shodně připravují na maratonskou vzdálenost. Poněkud dále je Ivana Sekyrová, která se do boje o olympiádu pustí již tuto neděli v nizozemském Rotterdamu.

Premiéra na této trati v 41 letech se někomu může zdát pozdním zvoněním, avšak maraton je nevypočitatelný. Ivana zaběhla v Praze před 14 dny dobrý čas 1:16:50, ale co je ještě důležitější, dokončila Hervis ½ maraton naprosto v pohodě. Těžko být doma prorokem, ale osobně si myslím, že má ke splnění olympijského limitu blíže než kterýkoliv ze tří mužských kandidátů (Kreisinger, Krupička, Pechek).

Také o dva roky mladší Petra Kamínková je v plné přípravě na maraton, představí se patrně v květnu v Praze a sobotní půlmaratonské mistrovství proto vynechává. Do třetice je v této chvíli nejistý start dvojnásobné maratonské šampionky republiky z let 2010 – 2011 Radky Churaňové. Ta měla Pardubice plánovány jako jeden ze základních milníků v přípravě na květnovou Prahu, bohužel si však o Velikonocích způsobila svalové zranění a nedělní patnáctku v Golčově Jeníkově nedokončila.

Reálně tak zbývá pro stupně vítězů trojice veteránek ve složení Jana Klimešová, Táňa Metelková a Petra Pastorová. Letos již 42letá Jana Klimešová (USK Praha) se vrací do někdejší formy, když právě v Golčově Jeníkově byla nejlepší českou běžkyní (skončila 3. za Ruskou Trilinskou a Maďarkou Kacsorovou), když porazila m. j. právě Kamínkovou. Táňa Metelková se letos rozbíhala pomaleji, ještě na krosovém šampionátě nijak neoslnila, ale minulou středu uběhla v Pardubické hodinovce již 15750m.

Velkou naději na titul má Petra Pastorová, která rozjásala své příznivce skvělým časem a dobrým umístěním na pražském půlmaratonu. Jsem opravdu zvědav, jak ji její trenérka dokázala vyladit na jeden z nejdůležitějších závodů sezóny. V záloze za touto trojicí číhá ještě velezkušená (také již veteránka) Marta Fenclová, která navíc poběží v domácím prostředí s podporou pardubického publika. Druhý sled budou v sobotu tvořit nejspíš hradecká Denisa Kozáková, kroměřížská Jana Dorazilová, olomoucká Marie Dostálová a obě mladé běhající architektky – Šárka Macháčková (X-AIR Ostrava) a Tereza Zuzánková (AC TEPO Kladno).

PERNŠTEJNSKÁ SEDMA A LIDOVÝ BĚH

„Předpokládám, že v sobotu v poledne odstartuje kolem 1500 závodníků. To je zároveň pro nás přijatelné maximum,“ nechal se nedávno slyšet předseda organizačního výboru Vinařského půlmaratonu Oldřich Bujnoch. „Naše filosofie spočívá v tom, že chceme uspokojit každého účastníka, a to jak sportovním zážitkem, tak také kvalitním občerstvením.“

Proto nijak nepřekvapuje, že kromě mistrovských kategorií a masového půlmaratonu se závod letos rozrostl o Pernštejnskou sedmičku, běh pro kondiční běžce na jednom sedmikilometrovém okruhu. Kromě „sedmy“ je opět připraven Lidový běh Vaňka Vaňhy s VZP pro mládež i dospělé a ani letos nebude chybět tradiční jízda in line bruslařů.


Autor článku, Ivo Domanský, je po dlouhá léta v běžecké obci znám jako organizátor, pořadatel, rozhodčí, redaktor a dopisovatel. Je také tajemníkem Sdružení organizátorů běžeckých závodů a současně i autorem tištěné Termínovky běhů mimo dráhu.