V neděli kolem 11.05 až 11.10h budeme znát absolutního vítěze 18.ročníku Volkswagen Maraton Praha. O několik minut později by se měl v cíli objevit také první český muž a za další necelou půlhodinku možná i první česká žena.

O mistrovský titul a olympijský limit (2:16:30) bude usilovat trojice Jan Kreisinger, Petr Pechek a Robert Krupička. Největší šance, zdá se, má „Krejsík“, otázkou však zůstává, zda mu někdo „odtáhne“ první polovinu nebo ještě lépe prvních 30 km.

Jak poznamenala Alena Peterková na tiskovce MČR v půlmaratonu (Pardubice), byla by velká škoda kdyby neměl svého pacemakera. „Dvě třetiny závodu se nemusíš starat o čas, budeš mu jen koukat na záda. Je to dobré pro psychiku, byl by jsi v klidu,“ zkušeně radila.

Zda bude mít náš největší favorit nějakého „zajíce“, se dozvíme pravděpodobně až v neděli.

Černým koněm BezvaBĚHu je Vít Pavlišta, který v našem rozhovoru před nedávnem řekl: "Chci běžet pasivně za skupinou „limitářů“, tak dlouho, jak jen to půjde.“ Takže uvidíme, zda tempo udrží až do konce.

A co naše ženy?

Zde příliš velká konkurence není. Největší favoritkou na vítězství je ostravská Petra Pastorová, která nedávno získala svůj první mistrovský titul v půlmaratonu. Petra bude chtít, při neúčasti Ivany Sekyrové, i druhý titul. Zejména by však chtěla dosáhnout kvalitního času, tedy hluboko pod 2:45h.

O titul vicemistryně se bude pravděpodobně ucházet Radka Churáňová (TJ Lokomotiva Trutnov), která vyhrála počátkem února Midwinter Marathon v holandském Apeldoornu – 02:50:08.

Šárka Macháčková z Brna, startující za ostravský klub X-AIR Ostrava-Triexpert Adidas a Ivana Martincová (AC Moravská Slavia Brno), několikanásobná mistryně republiky, která absolvovala dubnový maraton v Bratislavě za 03:05:30 se budou snažit o prolomení tříhodinové hranice, rychlejší z nich získá bronz.

Objevit na startu se však může i další adeptka. Vždyť loni stačil Michaele Dimitriadu na třetí místo čas 3:04:42 a Simoně Koščové rok předtím 3:04:15.

Keňané, Etiopané a Pavel Nedvěd

Největším favoritem na celkové vítězství je 27letý keňský běžec Philemon Limo Kimeli, závod bude jeho maratonským debutem. Limovi se u nás líbí, bodejť by ne, vždyť zde loni vyhrál Hervis 1/2Maraton Praha, desítku Mattoni Grand Prix i Ústecký 1/2Maraton. Na konci března dokončil půlmaraton v Praze jako třetí s časem 1:00:03.

Poprvé bude v Praze závodit Etiopan Deressa Chimsa. Tomu se letos podařilo zaběhnout maraton v Dubaji za velmi kvalitních 2:05:42. A to už je světová extratřída.

Dalšími adepty na vítězství jsou další Keňané Nicholas Kipkorir Chelimo (2:07:38, Eindhoven, 2010), Francis Kipkoech Bowen (2:08:01, Valencia, 2011) nebo také Stephen Kipkoech Kibiwot, který běžel letos v Dubaji za 2:08:11 a před třemi lety v Praze dosáhl času 2:07:54.

Pro připomenutí: držitelem traťového rekordu je od roku 2010 Eliud Kiptanui – 2:05:39.

Největší šance vyhrát závod žen má Lydia Cheromeiová, která mimochodem oslaví v pátek pětatřicátiny. V lednu zaběhla v Dubaji čas 2:21:30 a Pražský půlmaraton pak za 1:07:26. O prvenství bude bojovat také Keňanka Agnes Jepkemboi Kipropová, loni běžela maraton ve Frankfurtu za 2:23:54 a letos půlmaraton v italské Ostii za 1:07:22.

Zajímavostí pro běžce i diváky bude určitě účast fotbalisty Pavla Nedvěda, který poběží s číslem 11.

Dosavadní vítězové Pražského mezinárodního maratonu:

Tabulka: Wikipedia