V běhu je síla, která změní váš život. Budete ve formě, budete zdravější a šťastnější. Viděli jste je, jak lehce běží po ulici? Jak jejich štíhlá těla září ve slunci? Rozhodli jste se, že i vy se chcete stát běžcem? Tyto řádky vám ukáží, jak postupovat dál, aby se z běhu stal váš celoživotní zvyk. V naší rubrice najdete vše, co potřebujete vědět na vaší cestě k lepší budoucnosti.

Začněte hodně chodit

Právě v této fázi hodně nových běžců klopýtne. Myslíte se, že právě dnes můžete běžet! Vyjdete ze dveří s nejlepšími úmysly, ale pravděpodobně ne s nejlepší přípravou. A o další čtyři minuty později vás zradí nohy, plíce a možná i jiné vnitřnosti. Nezoufejte. Ať jste se rozhodli vyběhnout přímo z gauče nebo se chcete přeorientovat z jiného sportu, běh si vyžaduje čas.

„Každý zdatný člověk může být běžcem,“ říká Gordon Bakoulis, trenér působící v New Yorku. „Stačí začít pomalu a postupně budovat.“ Většina trenérů se shoduje, že nejlepší způsob, jak se stát běžcem, je začít tréninkem chůze-běh.

Začněte tím, že do chůze přidáte krátké segmenty běhu. „Začněte se čtyřmi až pěti minutami chůze,“ říká Christine Hinton, certifikovaný trenér Road Runners Club of America. „Pak tuto chůzi střídejte s během. Takto trénujte tři dny v týdnu a v tempu při kterém můžete konverzovat. Postupem času zvyšte počet tréninků na čtyři až pět dní v týdnu.“

Co potřebujete vědět?

Ještě před doběhnutím mě strašně bolí všechny svaly, proč?

„Pokud máte bolesti, ještě než dokončíte běh, je váš trénink příliš rychlý nebo náročný. Zvolněte tempo, případně přejděte zpět k chůzi, aby se vaše svaly stihly regenerovat,“ říká fyziolog a trenér Shelly Florencie-Glover z New Yorku.

Můžu si říkat „běžec“ i přes to, že tak moc v tréninku chodím?

„Pokud běžíte, bez ohledu na vaši rychlost, pak jste běžcem,“ říká Andrew Kastor, trenér ING New York City Marathon.

Ukázkový trénink prvních 10 tréninkových jednotek:

1: Dvě minuty běh / čtyři minuty chůze

2: Tři minuty běh / tři minuty chůze

3: Čtyři minuty běh / dvě minuty chůze

4: Pět minut běh / tři minuty chůze

5: Sedm minut běh / tři minuty chůze

6: Osm minut běh / dvě minuty chůze

7: Devět minut běh / jedna minuta chůze

8: Třináct minut běh / dvě minuty chůze

9: Čtrnáct minut běh / jedna minuta chůze

10: Patnáct minut běh