Pokud máte nabitý program, i krátký trénink vás dostane do formy. Prázdniny jsou sice radostným obdobím, ale rodinné oslavy, letní večírky a grilovací párty vám nabourávají váš zaběhnutý program.

Naštěstí nemusíte strávit běháním spoustu hodin, abyste se udrželi v kondici. Už 20 minut běhu stačí k získání a udržení základní síly, vytrvalosti a fyzické kondice, říká známý trenér a propagátor střídání běhu s chůzí Jeff Galloway.

Budujte sílu

Pro budování síly si najděte kopec. Pět minut běžte nahoru, na vrcholu 30–60s choďte a pak kopec seběhněte. Dole se jednu až dvě minuty projděte. Toto cvičení opakujte 2× nebo 3×. Cvičení provádějte jednou týdně a postupně přidávejte jedno až dvě opakování.

Budujte rychlost

Prvních pět minut běžte lehce, netlačte na pilu. Pak na asi 200m zvyšte tempo. Zbylých 200m dojděte. Další dvě minuty pokračujte v chůzi. Toto opakujte 2× až 4×, pokaždé s cílem dokončit běžecký úsek o jednu nebo dvě sekundy rychleji než ten předešlý. Opakujte jednou týdně. Postupně přidávejte opakování.

Budujte výkonnost

Jednoduchý a pravidelný dvacetiminutový běh co druhý den může zvýšit vaši vytrvalost. Běžte po dobu 20min. v tempu, které je o dvě minuty na kilometr pomalejší než vaše obvyklé tempo. Pak se vraťte domů a za dalších 30–90min se vydejte na další běh. Provádějte každých sedm až čtrnáct dní a trénink opakujte až třikrát.

Budujte kondici celého těla

Nepotřebujete k tomu chodit do posilovny. Bohatě si vystačíte doma. Vyjděte nebo vyběhněte schody – 1 minutu. Potom po dobu 15s dělejte kliky, minutu choďte, 30s dělejte sedy-lehy, a opět jednu minutu choďte. Poté zvedejte 30s závaží a zase minutu choďte. Opakujte podle vašich časových možností.