V pátek ve 22.00h odstartuje z náměstí Svobody v Třinci MČR v horském maratonu dvojic ADIDAS TERREX – CONTINENTAL BESKYDSKÁ SEDMIČKA 2012. K dnešnímu dni je podle startovní listiny ve výkonostní kategorii SPORT (MČR) přihlášeno celkem 420 dvojic tj. 840 jednotlivců. Do kategorie HOBBY se zapsalo 1057 týmů s 2114 jednotlivci.

Letos se závod poběží opačně – z Javorového na Javorník. Registrace účastníků bude probíhat ve Frenštátě pod Radhoštěm, pár minut po devatenácté hodině je pak odveze vlak do Třince.

Vítěz by se měl objevit v cíli na náměstí Míru ve Frenštátě p.R. v sobotu kolem 11.00h, kde bude do půlnoci probíhat program. V neděli ve 4.00h bude ukončeno měření času závodu. Od 9.30h bude pak na náměstí koncert skupiny BUTY. Vyhlášení vítězů je naplánováno na 10.15h.

Favorité – muži

Na prvním místě je potřeba zmínit dvojici – Zbyněk Cypra a Petr Vabroušek z týmu SLS3-SKVK. Zbyněk Cypra (1974) je nekorunovaným králem českého ultra trailu. V loňském roce vyhrál B7 společně s Janem Kotykem, v prosinci pak vybojoval první místo v náročném ultra trailu Pražská stovka a letos v lednu kraloval v Lysohorské 24h.

O Petru Vabrouškovi (1973) není třeba se zmiňovat. Jen v letošním roce absolvoval sedm Ironmanů (Austrálie, Nový Zéland, Evropa, Asie, JAR). Na letošním Mistrovství světa v dlouhém triatlonu (Španělsko) skončil na 15.místě. V loňském roce dokonce vyhrál Světový pohár v dlouhém triatlonu – celkové pořadí. Takže to jsou hlavní favorité celého závodu.

Další dvojici, která bude bojovat o přední umístění, tvoří Stanislav Najvert a Aleš Velička (X-AIRáci). V lednové LH24 bral v soutěži dvojic Aleš druhé místo a Standa „to dlouho rval“ s vítěznými Poláky, aby nakonec ze soutěže odstoupil, ale nyní má skvělou formu. Takže hodně silná a nebezpečná dvojka.

Libor Uher a Rostislav Filipec (ADIDAS TERREX / HAPPY FEET 2), to je další tým, který se bude pohybovat na špici. Libor byl loni třetí, Rosťa šestý. Na LH24 se Libor umístil na 3.místě a Rosťa Filipec vyhrál s Tamarou Stonovou kategorii mix.

Mezi další favority v boji „o bednu“ řadíme i dvojici Jan Kotyk a Tomáš Rybář z týmu SALOMON-SUUNTO Červené Pečky. Honza obhajuje loňské vítězství (se Zbyňkem Cyprou) a Tomáš Rybář skončil loni na dvanáctém místě.

Mix

Ve smíšených dvojicích se objeví na startu zkušená dvojice Radovan Rudický a Veronika Jerglíková – DÁME TO! Loni skončili na pátém místě a letos na LH24 byli druzí těsně za vítězi mixu.

Vyhrát bude chtít také dvojice Jan Stoszek a Denisa Krejčiříková – VZS OOSTRAVA. Honza potvrdil formu na Jesenickém maratonu, Denisa pak v těžkém závodě Palkovice-Kubánkov-Palkovice. Denisa se svoji sestrou loni vyhrála B7 v soutěži ženských dvojic.

Překvapit může také dvojice Jiří Hrubeš s Renatou Linhartovou – STYX Srch. Loni doběhli šestí.

Ženy

Mezi ženami je situace poměrně nepřehledná. Černým koněm je dvojice Ivona Krejčiříková s Ivanou Zbořilovou – VZS + MKS OSTRAVA LADIES. Ivona se svou sestrou loni vyhrála, ale jak se bude na této extrémně dlouhé trati dařit Ivaně, je těžké odhadnout. Každopádně se umí „zabejčit“ :-)

Romana Červinková a Markéta Uhrová tvoří dvojici, která si dala název FITORY. Romana má zkušenosti z loňského ročníku, kdy doběhla se svou tehdejší partnerkou na druhém místě. Uvidíme jak se jí bude letos dařit s Markétou.

O vítězství se bude také snažit dvojice, která skončila loni na třetím místě – Jana Glabzaňová s Magdou Horovou z týmu JAGLAMAGHOR.

Web pořadatele