Nejstarší maraton v republice dnes ovládl brněnský ultravytrvalec Daniel Orálek a zaslouženě tak v sólo závodě zvítězil za 2:31:25h.

Na druhém místě doběhl podle očekávání šumperský Marek Procházka (2:36:04) a třetí pak polský maratonec Robert Antczak (2:44:26).

Mezi ženami se nejvíce prosadila Iva Pachtová z pořádajícího oddílu MK Seitl Ostrava. Zkušeně si až do cíle uhlídala první pozici a tento prestižní závod vyhrála s časem 3:27:57h. O necelé tři minuty později se v cíli objevila olomoucká Pavlína Šromotová (3:30:22). Třetí místo vybojovala Lenka Hájková z VZS Ostrava (3:31:23).

„Ve druhé polovině závodu jsem se celkem potrápil. Trať není tak rovinatá, jak by se mohlo na první pohled zdát. GPS mi za celý závod naměřila 400 nastoupaných metrů a to je poměrně dost. Před Spartathlonem, který poběžím příští týden, to byl výživný trénink,“ řekl chvíli po svém druhém triumfu na tomto závodě Daniel Orálek.

Zato druhý Marek Procházka si závod pochvaloval: „Dneska jsem dosáhl svého druhého nejlepšího času po letošní Praze (Pražský mezinárodní maraton, pozn. red.). To, že část maratonu vedla mírně do kopce a po šotolině mi vůbec nevadilo. Jsem nadmíru spokojen.“

Ženy

Hlavní hvězda Ostravského maratonu Alena Peterková nakonec ze zdravotních důvodů na start nenastoupila, a tak si to o medaile rozdaly závodnice regionální úrovně. Vyhrála nejzkušenější z nich Iva Pachtová, která kromě maratonu umí i ultra.

„Vůbec mě nenapadlo, že bych někdy mohla být první na Ostravském maratonu. Stále se mi tomu nechce věřit,“ řekla v cíli šťastná vítězka.

Maraton absolvovalo celkem 143 závodníků, což je o 20 méně, než v loňském roce.

Půlmaraton

Na poloviční trať se přihlásilo 133 zájemců. Mnoho z nich však až na poslední chvíli na místě, odměněno medailí však mohlo být jen prvních sto z nich.

Tento závod se stal jednoznačnou záležitostí frýdeckomísteckého Daniela Šindelka (Pepa Team FM), který zde triumfoval v osobním rekordu 1:16:59.

Druhým v cíli byl Jiří Petr z Brna (1:17:44), třetím pak Libor Pavelka (SK Oceláci Ostrava – 1:19:06).

V ženách na této trati excelovala Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava) s časem 1:30:57. Druhá skončila „doktorka z hor“ Darina Krausová (MK Kopřivnice – 1:32:11) a třetí potom sestra Denisy Ivona – 1:36:57.

Štafety

O tento vedlejší závod byl však největší zájem. Každý tým mohl mít až 8 členů, a tak si na něco málo přes 5 kilometrů trouflo neuvěřitelných 22 štafet, což představuje 176 běžců! Pro začátečníky a mírně pokročilé ideální možnost jak začít závodit.

Jediným týmem, který to dal „pod tři“ byla štafeta BezvaBĚH.cz (2:48:49), která se postupně z 16. místa po prvním kole, prodírala nekompromisně dopředu, aby nakonec vyhrála o téměř 12 minut před druhou štafetou Hurikáni (3:00:27). Třetí skončili Rozbehni sa (3:07:59).

Výsledky – absolutní pořadí

Výsledky – Ostravský půlmaraton

Výsledky – štafety

Fotografie 183× – BezvaBĚH.cz

Fotografie 404× – MK Seitl Ostrava

Fotografovali jste dnes průběh závodu? Pošlete nám internetový odkaz, rádi vaše fotografie zveřejníme.