Specifickou běžeckou odnoží je běh do schodů. A právě tato disciplína měla ve čtvrtek v Ostravě svůj domácí vrchol. Konal se zde závěrečný závod seriálů Run-up, který byl zároveň Mistrovstvím České republiky pro letošní rok.

Organizátorem celé série je v Olomouci žijící francouz Chris Delattre se svojí agenturou ChrisFromParis. Po závodech v Brně, Zlíně, Plzni, Praze a Olomouci čekala na účastníky věž Nové radnice v centru Ostravy. Metropole severní Moravy se může pyšnit nejvyšší radniční věží u nás. Měří 85m a účastníci museli zdolat 465 schodů až na její vrchol.

Systém závodu je dvojkolový. Kvalifikační kolo běží všichni přihlášení, do večerního finále postupuje 22 mužů a 8 žen s nejlepšími časy.

Jak už bylo zmíněno Ostrava byla i Mistrovstvím republiky a tak právo zúčastnit se 2. kola měli i finalisté předchozích závodů. Kromě hlavní kategorie se uskutečnily i závody dětí, družstev a pro ty, kteří si netroufli až na vrchol, byl připraven běh do 6.patra.

Celou akci doprovázel bohatý doprovodný program, který vyvrcholil večerním koncertem Rock Roll bandu Marcela Woodmana. Všichni účastníci měli navíc šanci vyhrát v tombole a odjet domů novým vozem Chevrolet.

Kvalifikační kolo vyhrál Radim Kasalík (BK Kravaře) časem 2:04. Ale znalci dobře vědí, že elitní běžci mají první kolo „jen“ na zahřátí. Podobně jako rozběhy při závodech na dráze. A to se potvrdilo i v Ostravě. Radim sice svůj čas dokázal zopakovat, ale na boj o medaile to nestačilo.

Ve finále nedal nikomu šanci Pavel Holec, který zvítězil v fantastickém čase 1:52, kterým si zlepšil svůj osobní rekord na této věži. A jen pro zajímavost svůj kvalifikační čas ve finále zlepšil o 22 sekund! Stupně vítězů měli mezinárodní obsazení, protože na druhém místě skončil Slovák Tomáš Čelko a třetí byl Polák Bartosz Swiatkowski. Pod magickou hranici 2 minut se ještě dostal Vít Vrbka, který se stal vítězem mezi juniory. V ženách nenašla přemožitelku Zuzana Krchová časem 2:26.

V seniorských kategorií zvítězili Tomáš Zahrádka (Vrbno p. Pradědem) a Iva Pachtová. U ní se musíme zastavit, protože její výkony jsou rovněž pozoruhodné. Její finálový čas pod tři minuty je vynikající. Tato členka MK Seitl Ostrava navíc minulý týden zvítězila v ostravském maratonu v absolutním pořadí žen. A to vše po nedávném zranění (únavová zlomenina).

Za zmínku jistě stojí i výkon nejstaršího účastníka Jaroslava Gamana z Havířova. Ten je ve svých 77 letech pravidelným účastníkem těchto závodů a dokazuje, že ho můžou zvládnout všechny generace.

Na závěr pár vět o absolutním vítězi a novém mistru republiky Pavlu Holcovi. Tento rodák z Valašska a člen oddílu Hore-Dole se na běhy do schodů specializuje už několik let. Dostal se k nim přes běhy do vrchu, kde byl juniorským reprezentantem. Úspěšně se zúčastnuje závodu po celém světě včetně nejslavnějšího v Empire State Bulding v New Yorku. Minulý víkend absolvoval běh na vrchol věže mamutího můstku ve slovinské Planici.

„První kolo se mi neběželo moc dobře, cítil jsem se unavený. Můj finálový výkon byl tak pro mě trochu překvapením a taky mám radost ze skalpu mého věčného soupeře, týmového kolegy, Tomáše Čelka,“ řekl Pavel Holec bezprostředně po závodě a rovnou z Ostravy pak odjel na soustředění do Vysokých Tater, kde má v plánu se absolvovat běh na Chopok. Dalším jeho letošním vrcholem bude mezinárodní mistrovství Slovenska, které se uskuteční 20.října v Žilině.

Výsledky


Autorem článku je Marek Škapa, člen běžeckého oddílu X-AIR Ostrava. Když je 35°C ve stínu a trať je do kopce, je schopen porazit prakticky kohokoliv. Mimochodem nenajdete v širokém okolí běžce, který má takový přehled o sportovních a kulturních událostech, jako Mára.