V pátek 28. září odstartoval početný dav vytrvalců na trať řeckého Spartatlonu. Mezi stovkami účastníků byl i vynikající český vytrvalec Dan Orálek, loni pátý v cíli.

Dan, který stačil ještě o minulém víkendu vyhrát maraton v Ostravě, začal opatrně v třetí desítce, ale před startem sliboval, že po volnějším začátku zrychlí… Po maratonské vzdálenosti už byl na dohled elitní desítce a po třetině trati, na konci sekce Atény – Korinth (80 km) už běžel na třetím místě za vynikajícími ultravytrvalci z Japonska. Zanedlouho poté se ale pořádně rozeběhl a dostal se na první pozici.

Pokračoval pak ve velkém stylu, s padající tmou začal kupit minuty a v době, kdy šli čeští fanoušci spát, měl k náskok již v řádech desítek minut. Před 150. kilometrem ale na Orálka dopadla krize. Ke křečím se přidaly také žaludeční problémy, zvracel, ale běžel dál a stále měl drtivý náskok.

Ještě na checkpointu 47 byl první, ale byl unavený a šel spát. Než vyběhl opět na trať, klesl na čtvrté místo. Další pauzu na spaní si udělal na checkpointu 52, kam doběhl jako pátý a vybíhal na devátém místě. Běžel pomalu a propadal se pořadím, ale nechtěl za žádnou cenu vzdát závod.

Nejtěžší v historii

V době, kdy dobíhala špička do cíle, byl Dan Orálek na trati už více než šestadvacet hodin, pohyboval se na hranici nejlepší patnáctky, ale pokračoval. Takové štěstí neměla spousta jeho soupeřů.

Ani třetinu závodu, do checkpointu 22, nevydržela téměř polovina startujících a vedro ve spojení s rychlým tempem dále redukovalo dav . Na dvaapadesátý checkpoint doběhlo jen 82 běžců, což je 27 % oproti počtu startujících. Již v tu chvíli bylo jasné, že letošní Spartathlon bude tím nejtěžším vůbec, alespoň co se odstoupivších týká.

První do cíle nakonec doběhl Němec Stu Thoms. Závod dokončil v čase 26 hodin 28 minut a 19 vteřin. To je nejpomalejší čas historie, tedy další potvrzení faktu, že letošní ročník byl mimořádně náročný.

O více než 8 minut později doběhl Tetsuo Kiso z Japonska a na třetím místě byla vítězka žen, vynikající Britka Elisabeth Hawker (27:02:17) žijící ve Švýcarsku. Poprvé v historii se na stupně vítězů v absolutním pořadí dostala žena.

Dan Orálek ukázal srdce bojovníka a do cíle se ještě stihl probojovat na jedenácté místo, čas 29:26:39. Do Brna proto míří obrovská gratulace!

Dan Orálek na checkpointu 43. V té době byl ještě vedoucím závodníkem.

foto: http://www.facebook.com/spartathlon


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.