Naskytla se mi možnost testování funkčního oblečení, konkrétně technologie Breath Thermo od firmy Mizuno. Jedná se o pánské termoprádlo s dlouhým rukávem – Mid Weight High Neck.

Protože jsem převážně cyklista a podzimní počasí teplotně přálo, tak první testování proběhlo na kole. Jelikož mám k tomuto ročnímu období respekt, razím heslo „na teplo ještě nikdo nezmrzl“… oblékl jsem tedy tradičně 3 vrstvy – Breath Thermo jako základ.

Během tréninku jsem ale usoudil, že to bylo jednoduše moc. K mému překvapení jsem doma zjistil, že základní vrstva splnila svou funkci – i přes neobvyklé teplo, odvedla pot z těla výborně.

Při dalších trénincích jsem se tedy nebál vzít o vrstvu míň a pocit tepla byl daleko přirozenější. I když teplota k večeru rychle klesá, já takový pocit určitě neměl.

Další mé zkušenosti s tímto výrobkem byly už při běhu, nejdříve jen v tréninku, kdy jsem zkusil pod rolák Breath Thermo dát tenčí funkční triko s krátkým rukávem, což se později ukázalo jako špatná volba. Rolák je na tělo příjemný a sedí, pokud pod něj cokoliv dáte tento komfort zbytečně ztrácíte. Je proto vhodné tímto oblečením začínat.

Nastal čas vyzkoušet Breath Thermo i v závodě – Lysacup, kde rozdíl teplot mezi startem a cílem činní mnohdy i 10stupnů. Na startu bylo kolem deseti a tak nebylo co řešit, šel jsem pouze v roláku Mizuno.

Zhruba v polovině trati, kde teplota těla stoupá do maxima jsem párkrát reflexivně sahal po zipu u krku, tento model jím však nedisponuje, a tak sem měl smůlu. Přebytečné teplo však nebylo příliš velké, takže jsem spíš čekal, co se bude dít po vyběhnutí z lesa na vítr. Nebudu lhát, že pocitově teplo rychle klesalo, ovšem i tady to nebyla žádná hrůza.

Jelikož jsem i jeden z pořadatelů tohoto závodu, nahoře mě nečeká žádná šatna, ale ten den pouze tenká větrovka a zhruba 40 minut s minimálním pohybem v prostoru cíle, kde se teplota pohybovala kolem nuly. I zde musím uznat, že mě Breath Thermo podrželo.

Na nasazení do těch nejtěžších podmínek si musím ještě minimálně týden počkat, ale už se na to docela těším.

Tento výrobek mohu doporučit všem, kteří mají rádi teplo, sucho a to vše jen při použití minimálního množství vrstev.

Termoprádlo nám k testování poskytla firma TERM, spol. s r. o., výhradní dovozce značky MIZUNO pro český a slovenský trh.


Autorem recenze je Petr Hudeček, otec zakladatel Lysacupu – poslední 4 roky se pohybuje na 2–4. místě v celkovém pořadí, má nejvyšší počet výběhů ze všech účastníků – celkem 166.