Neběhám dlouho a už vůbec ne na nějaké profesionální úrovni. Když jsem začala běhat víc jak 10 km týdně, rozhodla jsem se pořídit si nějaké pořádné boty na běhání. Nejsem fanda do pročítání technických parametrů těch nejlepších značek v poměru k jejich ceně a tak jsem se rozhodla nechat si poradit od prodavače.

Pamatuji si, že tehdy na sklonku léta roku 2011 jsem nejprve zašla do Intersportu, kde jsem z daného výběru nebyla zrovna nadšená a prodavač na mě dvakrát důvěryhodně také nepůsobil.

Zašla jsem tedy do nově otevřené pobočky Nike na Příkopech, kde mi vcelku hezky vysvětlili, jaká obuv je pro mě nejvhodnější, která je zase naopak k ničemu, a zhruba po patnácti minutách výběru jsem domů odcházela s keckami za 4 500 Kč. S těmito botami jsem do této doby naběhala 772 km a až na klubající se palec (vím, zřejmě by to šlo reklamovat, ale účtenku jsem si schovala až moc pečlivě) a při delších tratích puchýře na nohou jsem s nimi spokojená.

V Berlíně je to jiné…

A když to porovnám s Berlínem? Značky tu seženete naprosto stejné. Ceny jsou tu v porovnání nižší (novou kolekci pohybující se v Praze kolem 5 000Kč tu seženete za nějakých 140 eur). Přístup prodavačů a jejich znalosti o běžecké obuvi rovněž plus mínus stejný. Na jeden rozdíl jsem tu však narazila.

V rámci investigace jsem v přestrojení za obyčejného nakupujícího běžecké obuvi s požadavky totožnými jako tehdy v Praze (běžecká obuv pro začínajícího běžce, který o této oblasti nic netuší, ale rád by nějaké šetrné k jeho kloubům, protože často běhá po asfaltu) vešla do obchodu Runners Point v nákupním centru Alexa na Alexanderplatzu.

Ihned se mi začala věnovat mladá slečna, která hned po tom, co zjistila, že nejsem Němka, nabídla konverzaci asi z pěti různých jazyků, poté si mě se zájmem vyslechla a ukázala, jaké modely a pro jaký terén mají v nabídce.

Přístroje poradily, co je pro mě

Poté řekla, že pro určení nejvhodnější obuvi pro můj styl běhu mají přístroj, který jim to prozradí. Sundala jsem si tedy boty a šla na běžecký pás, kde mé nohy snímala kamera a vzápětí zanalyzovala můj styl běhu. Poté jsem si stoupla na měřič velikosti nohy, kde se následně na termoploše zobrazil otisk mé nohy, který prozradil, zda netrpím plochostí, či nějakou jinou disfunkcí.

Po této analýze mi ze skladu donesla cca 6 krabic bot z oddělení „Neutral“ a důkladně na každé hmatem ozkoušela, jak mi sedí (můj záměr byl zjistit servis při kupování běžeckých bot, ne si je koupit).

První boty byly Adidas , které mi sice sedly, ale barevně se mi nelíbily. Druhé byly značky Asics, kde byl problém opačný a větší už neměli. Další byly značky Nike a ty se mi tuze zalíbily (tak přeci jen běhám docela často a druhé boty by mi možná přišly vhod).

Po nazutí mi je ale prodavačka rezolutně zakázala, protože prý nejsou dostatečně velké – já se v nich cítila dobře, ale ona povídala, že jakmile člověk v nich běží déle jak půl hodiny, boty nasáknou a mohou začít tlačit a že je potřeba trochu prostoru navíc.

Nakonec jsem sáhla po jiném páru Nike a v těch mi bylo doslova jak v pokojíčku. S upřímnou lítostí jsem prodavačce sdělila, že moc děkuji, protože byla opravdu nesmírně ochotná a milá a člověk se necítil, že je do něčeho tlačen, ale že se chci podívat ještě jinde.

Na to mi ale slečna sdělila, že u nich si můžu boty zakoupit, pořádně je vyzkoušet a když zjistím, že mi nevyhovují, nebo objevím jinde v obchodě lepší, mohu je vrátit. Přiznám se, že toto mě udolalo a s pocitem, že si kupuji boty „ušité na míru“ jsem přistoupila k pokladně. Jako bonus jsem obdržela běžecké ponožky.

Shrnutí:

  • výběr značek plus mínus totožný
  • ceny jsou v Německu nižší
  • lepší marketing v Německu – analýza stylu běhu, možnost vrácení použité obuvi (vrácení peněz, ne výměna zboží).

Otázkou zůstává, do jaké míry jde pouze o reklamní tah na běžce začátečníky a do jaké míry jde o opravdu kvalitní radu. Zatím uběhnuto 5,5 km a naprostá spokojenost. :-)

„Tímto žádám redaktora BB Martina Singra o proplacení 120 eur, které jsem byla nucena vydat díky tomu, že po mně chtěl článek o nakupování běžeckých bot v Berlíně :-)“

A jaké máte zkušenosti s nákupem bot v zahraničí vy, naši čtenáři? Napište nám na facebook nebo do diskuze pod článkem!


Autorkou článku je Gabriela Koláčková, studentka doktorského studia na České zemědělské univerzitě, momentálně na hostující Humboldtově univerzitě v Berlíně, kde od půlky října naběhala více jak 140 km.