Od roku 1987 miliony mužů, žen, dětí a zdravotně postižených bez rozdílu věku odpovídají na výzvu národních olympijských výborů a zúčastňují se běhu olympijského dne, který připomíná založení Mezinárodního olympijského výboru baronem Pierre de Coubertinem 23. června 1894 na universitě Sorbona v Paříži.

Na otázky k tomuto běžeckému svátku nám odpovídali Alexandr Kliment, tiskový mluvčí Českého olympijského výboru a Jaromír Horák, dlouholetý organizátor běžeckých závodů v Ostravě, který je zároveň předsedou TJ Liga 100 Ostrava.


Alexandr Kliment

Jaká je vlastně historie Běhů olympijského dne u nás a kdy se konal její první ročník?

Běh je součástí Olympijského dne, který připomíná vznik novodobého olympijského hnutí. Olympijský den se slaví od roku 1948, běh je jeho součástí od roku 1987.

Jsou tyto běhy i v zahraničí?

Ano, konají se po celém světě na všech pěti kontinentech.

Ve kterých městech se letos tyto běhy pořádají?

V České republice to jsou Brno, České Budějovice, Hodonín, Pardubice, Jilemnice, Liberec, Lomnice nad Popelkou, Mladá Boleslav, Most, Ostrava, Praha, Stříbro, Turnov, Vrchlabí a Zlín

Kolik lidí se v celé republice této akce zúčastnilo v loňském roce a jak to s účastí vidíte letos ?

Každý rok se účastní tisíce běžců z celé republiky. Očekáváme účast mezi 13 – 15 tisíci závodníků. Tradičně silná účast je v Ostravě.

Jak jsou závody zabezpečeny finančně, kdo je vlastně jejich sponzorem?

Závody podporují partneři olympijského hnutí na národní i nadnárodní úrovni. Důležitou roli hraje dobrovolnictví pořádajících sportovních organizací a spolků po celé republice.

Připravili jste letos pro účastníky nějaké novinky?

Všichni účastníci dostanou stejně jako každý rok památeční triko.

Olympijský výbor rozjel v republice velkou kampaň Žijeme Londýnem. Co všechno kampaň obsahuje?

Jedná se o kontaktní kampaň, která má přiblížit olympijské hodnoty a olympijskou atmosféru fanouškům po celé republice. Snažíme se ukázat, že olympiáda není jen čtrnáct dnů závodů jednou za dva respektive čtyři roky. Kampaň je rozdělena na několik částí, jednou z nich je výstava velkoformátových fotografií po celé republice. Snímky zachycují velké momenty českého a československého sportu. Důležitým pilířem je vzdělávací program pro děti 6. a 7. tříd za účasti olympijských hvězd. Republiku také křížem krážem projede originální britský doubledecker vybavený olympijskou multimediální technikou. Projekt Žijeme Londýnem zavítá postupně do všech krajů České republiky.


PHDr. Jaromír Horák

Běh Olympijského dne v Ostravě patří, především vaší zásluhou, mezi nejúspěšnější v České republice, jak je u vás závod vlastně dlouhý?

Závod není přesně měřený, myslím na certifikaci. Je to něco přes 9 km.

Kolik máte k dnešnímu dni přihlášených lidí? Myslíte, že letos překonáte účastnický rekord? Běhání je vzestupu.

Hlavního závodu se pravděpodobně zúčastní kolem 150 běžců. Na tuto akci se běžci nemusí předem přihlašovat, stačí zaevidování se v místě startu. Závod je veden v dlouhodobých ročenkách a pro rok 2011 je uveden v seznamu Běhů mimo dráhu.

Kteří z našich olympioniků letos přijedou podpořit tuto pravidelnou běžeckou akci?

V tomto roce potvrdili svou přítomnost a podporu olympionici Vítězslav Mácha a Adolfína Tačová. O dalších se bude ještě jednat. Dlouhodobý účastník u startu, pan Raška, je v tuto dobu velmi nemocen a do Ostravy pravděpodobně nedorazí.

Kdo budou největší favorité letošního ročníku? Vypsali jste nějakou zajímavou prémii za případný traťový rekord?

Jelikož se nejedná o klasický závod s největší výkonnostní metou, nestanovujeme v žádném případě favority a rozhodnutí ponecháváme na samotných běžcích. Předpokládáme početnou účast i zahraničních běžců, což nám výběr možných vítězů komplikuje. Závod není výkonnostně bodován a tak účast běžeckých špiček nepředpokládáme. Rovněž z toho důvodu, že naše TJ se zabývá spíše rekreačním sportem. Pro možné překonání traťového rekordu počítáme s prémií 1 000,– Kč.

Kdo drží v obou kategoriích nejrychlejší časy?

Traťový rekord drží u mužů Aleš Miko v roce 2007 – čas 47:10min. U žen Dana Hajná v roce 1997 s časem 51:38min.

Jaké novinky můžeme my závodníci letos očekávat?

V letošním roce dostanou všichni běžci pěkné medaile Běhu olympijského dne a tradičně Certifikáty a olympijská trička. Pro letošní rok bude specialitou první cena v tombole – bezplatná účast v Centru bezpečné jízdy LIBROS, což ocení zejména řidiči. Mohou si tu dokonce odepsat body.

Pořádáte nějaké přidružené závody pro příchozí nebo pro děti?

V rámci Olympijského dne 2011 se budou pořádat rámcové běhy a sportovní akce na školních hřištích a lesoparcích v celé Ostravě podle dohodnutého scénáře. Dne 22.6. budou od 8.00h probíhat Rámcové běhy Porubské mládeže na stadionu SAP s možností účasti i veřejnosti, a to v době od 11.00 do 12.00 hodin

Od 13.30 bude možné si zaběhnout, jen tak volně, na stadionu Arrows Poruba. Platí to i pro malé děti, rodiče nebo handicapované spoluobčany.

Pro doprovody závodníků je možná procházka lesní cyklostezkou od stadionu k Srnčí farmě a zpět – trasa měří asi 1,5 km. Tento pochod je naprosto volný, přičemž i pro tyto účastníky počítáme s účastnickým diplomem.

V letošním roce se zapojují do soutěží Olympijského dne i ostravští senioři, zdravotně postižení spoluobčané a malé děti. Jejich zapojení bylo včas a důkladně předjednáno, aby nedošlo k jejich ohrožení na zdraví