Sedm měst v různých koutech České republiky. Čtyři různé běžecké okruhy včetně dvou krátkých pro děti. Jeden žebříček, který určí toho nejlepšího. Ale skvělí jsou všichni, kteří se odhodlají a vydají se na start. Zvláště ve dnech jako byl ten dnešní v Hradci Králové. Deštivo, chvílemi až liják.

Přesto 652 běžců zdolalo 5 nebo 10 km. A na start vzdáleností 500 m a 1 km se postavilo 130 dětí. Trať byla skvěle vybraná, i v rovinatém Hradci Králové si běžci užili výběhy do kopce. Aby nemusela být zastavena doprava, podbíhaly se mosty a vybíhala Lávka zamilovaných, což je nový kovový (a v dešti kluzký) most. Na delší distanci se běžely dva okruhy a vše tedy dvakrát. Po vyběhnutí z Jiráskových sadů a přeběhnutí betonového mostu u Hučáku se ovšem před běžci otevřela krásná cílová rovinka.

Ani déšť neodradil poměrně hodně fanoušků, kteří lemovali trasu a hlavně její poslední úsek. Nadšený jásot si užil také vítěz závodu na 10 km David Metto z Keni (30:09). Jeho krajan Elisha Meli (30:34) byl druhý a nejrychlejším českým běžcem byl bronzový Martin Kučera, který doběhl v čase 31:54. V závodě žen byla první favorizovaná loňská vítězka RunTour Květa Pecková s časem 35:35 před Evou Vrabcovou a třetí Radkou Churaňovou.

O hodinu dříve se běžel závod na 5 km a zde zvítězil Miloš Fiala za 16:08, stíhán Milošem Kratochvílem s časem 16:18. Třetí doběhl Daniel Zrůst (16:59).

Nejrychlejší ženou byla Vendula Frintová, která se v cíli přiznala, že se na posledním kilometru dost trápila. Do svých tabulek si zapíše čas 18:07. Stříbrná Denisa Kozáková 18:36 a třetí místo si připsala Bára Placatková (19:34). Výsledkovou listinu zakončuje Jarmila Adamcová ze Studia zdraví Pavlína s časem 50:14. Obdivuhodný výkon hendikepované sportovkyně! Gratulujeme k úžasnému výkonu.

Počet běžců se oproti loňsku navýšil, ale počasí bohužel asi dost dalších odradilo. Na místě se totiž již registrovalo jen pár jedinců. Nebo bychom to měli připsat rozvoji internetu? To se můžeme jen domnívat. Facebook jednoznačně pomohl navýšit počet žen, které by si jinak na závod netroufly. Nedávno vzniklá skupina Báječné ženy v běhu měla v 11 hodin deset zástupkyň a o hodinu později osm. Báječné ženy byly tak optimistické a činorodé, že je zaznamenal i nejeden fotograf. A těšme se, v Liberci již vyběhnou nejen s úsměvem na tváři, ale v nových barvami hýřících tričkách. Tyto ženy neohrožují elitní běžce, ale běží s radostí a „během krásní“. Po dnešním druhém východočeském zviditelnění se k nim přidávají další ženy.

Pořadatelé se mohou těšit na příval krásy na závodech. Jen by měli zvážit, zda nepostavit vodiče i na 65 nebo 70 minut, velmi by tím začátečnicím pomohli.

To by byla asi jedna z mála výtek dnešnímu závodu. Vodiči startovali všichni z první řady a přiřadit se k nim za běhu bylo těžké. Navíc ani jeden nedoběhl s praporkem, tím se identifikace zhoršila ještě více.

Naopak musíme pochválit tři občerstvovací stanice a příjemnou atmosféru v cíli. Jen ti dobrovolníci na trati byli opět znudění – mimo usmívající se, tleskající blondýnky v Jungmanově ulici. Byli zmoklí, unavení, ale úsměv by jim slušel více.

Běh má budoucnost a mládež můžeme potkávat nejen v řadách dobrovolníků, ale i ve startovním poli. Na trati 5 km doběhl Jiří Křeček z TJ Sokol Kolín Atletika (ročník 1998) na 23. místě s časem 19:41.

Výsledky


Autorkou článku je Jitka Dohnalová – původně žena středních let lehce při těle, nyní nadšená běžkyně a Báječná žena v běhu, členka Statečné bandy z Hradce Králové.