RunTour přilákal v sobotu na start závodu v Liberci 634 dospělých běžkyň a běžců a 146 dětí. Přes dětské závody a jejich vyhlášení se v pohodové atmosféře začalo nachylovat k startu prvního ze dvou hlavních závodů – na 5 km.

Po výstřelu půvabné Emmy Smetana se v 16 hodin různobarevný had lidských těl vydal do svého prvního kopce. Liberecká trať, shodná s loňským ročníkem, je pravděpodobně nejtěžší z celého seriálu Run tour. Ti, kteří si dopředu trať nenastudovali, byli leckdy překvapení a začátek přepálili. Tolik běžců přecházejích z běhu do chůze na závodech této délky neuvidíte. Seběhy jim však pomáhaly udržet slušný průměr a tak časy nejsou úplně zlé.

Na 5 km měl nejlepší čas Miloš Fiala z Jílového u Prahy (17:01) a medaili společně s ním převzali za druhé místo Michal Suchý z Mladé Boleslavi (17:05) a za třetí místo Aleš Razým (17:11). V ženské kategorii to tak těsné nebylo. Mladičká Radka Hanzlová (ročník 1994) zdolala trať za 19.40 a získala zlatou medaili. Na stříbrný stupínek vyskočila teprve třináctiletá Bára Placatková s časem 21:21 a bronz si do Hradce Králové (respektive svému pardubickému klubu) odvezla Denisa Kozáková (21:24). S Denisou jsme měli možnost probrat celý závod podrobně a souhlasíme s ní, že se velmi nepříjemně dýchalo na čtvrtém (potažmo osmém) kilometru, kde se sice běželo po rovince, ale posypané drobounkým zvířeným pískem.

V závodě na 10 km se z hlavní skupiny poměrně brzy utrhnul místní rodák Vít Pavlišta. Po prvním kole měl náskok již 55 vteřin. První místo udržel až do cíle a přestože moderátora požádal o čas na vydýchání, zdálo se, že doběhl lehce. Překvapivě však sdílel názor hobby běžců, že trať byla těžká a není vhodná na rychlé časy. Jeho čas 33:15 byl však o téměř dvě minuty rychlejší než výsledek Lukáše Olejníčka (35:11). Na stupni vítězů se na třetí místo postavil Dušan Podroužek z Harcova (36:23). Velmi pohodově pokořil cíl Tomáš Svoboda a s úsměvem bez zjevného zadýchání řekl, že je zvyklý se připravovat na závody trvající 8 až 9 hodin, takže 36 minut je teprve začátek. Krásný čas zaběhl teprve patnáctiletý Pavel Bláha (41:12).

První ženou v cíli byla Lucie Sekanová (37:48) před nejčastější vítězkou závodů Run tour Květou Peckovou (38:22) a Petrou Kubešovou (42:17). První dvě jmenované se v cíli shodly, že to byl boj a Květa se přiznala k trápení na trati. Lucie, podle svých slov, na čas až tolik neběžela a pěkně se proběhla. Nyní se těší na dovolenou.

Na trať se poprvé vydali i nevidomí běžci. Našly byste je i mezi dětmi i na 10 km trati. Za hodinu a tři minuty jsme v cíli tleskali nevidomému Michalu Novotnému a jeho trasérce Michaele Štefánikové. Oba zářili štěstím, se svým výkonem byli spokojeni. Michal běhal dosud jen krátké závody pro Světlušku a běh na 10 km si zkusil poprvé. Je tedy potřeba mu pogratulovat a těšit sena jeho další výkony.

O trochu legrace se postaral vodič na 50 min., který přiběhl naprosto v pohodě, ale poněkud dříve a tak asi minutu a půl stál před cílem a dával přednost probíhajícím závodníkům. Zjevně bylo pro něj problémem běžet „tak pomalu“. Svoji chybu obrátil v žert a to se také cení.

Krásná sobota plná zážitků a setkání. Bylo možné vidět skupinky, kdy se vítali kamarádi z běžeckých klubů, ale také lidé bydlící daleko od sebe. Mezi ty patřila také skupinka Báječných žen v běhu.

Doprovodný program byl bohatý, vybrat si mohl úplně každý. Poprvé proběhlo kreativní tejpování a soudě dle zájmu dobrovolníků, je to prospěšná pomůcka pro běžce se zdravotním handicapem.

Výsledky

Fotogalerie


Autorkou článku je Jitka Dohnalová – původně žena středních let lehce při těle, nyní nadšená běžkyně a Báječná žena v běhu, členka Statečné bandy z Hradce Králové.