Na Šumpersku si minulý víkend v sobotu 2.11. dali dostaveníčko běhající horolezci, ale také sportovci z jiných vytrvalostních sportů, aby poměřili své síly a především se pobavili na závěr sezóny na tradičním horském závodě Rabštejnský kocour. Startovalo se v Libině (299 m.n.m.) a cíl byl tradičně na louce pod Velkým Rabštejnem (751 m.n.m.).

Dvě sta lidí na startu, avšak bez jasných favoritů

Na náročné třináctikilometrové trati s 600 nastoupanými metry se absolutním vítězem stal Martin Ocásek (1980) s vynikajícím časem 56:16 min., když se až v samotném závěru dlouhého stoupání v rabštejnských skalách dokázal odpoutat od dotírajícího Marka Ryšky (1996, věkem ještě junior). V následujícím krátkém seběhu na cílovou louku už Ryška kontakt nedokázal udržet a musel se spokojit se sedmi vteřinovou ztrátou a druhým místem. Třetí v cíli byl Václav Sedláček (1986). I ten mohl bojovat o vítězství, ale v „nekonečném“ a těžkém dvoukilometrovém stoupání začínal ztrácet a doběhl tak v čase 56:50 min.

Méně obsazenou kategorii žen s přehledem vyhrála zkušená Marie Delingerová (1976) v čase 1:05:34 hod. Druhou pozici uhájila tak jako loni Lenka Planičková (1991) s více než tříminutovou ztrátou, a třetí místo patřilo Marcele Hlouškové (1974, čas 1:11:18 hod.)

Nejrychlejším horolezcem se stal Jan Kolorz (1985) s časem 1:02:20 hod., a první horolezkyní byla Martina Krčová (1982, čas 1:20:29 hod.).

Rabštejnský kocour letos slavil už 27. ročník!

Pořadatelé se letos obávali předpovídaného deště a tak letos poprvé přesunuli zázemí na místní fotbalový stadion v Libině, který se nachází asi 400 m od startu. A udělali dobře. Např. při minulém ročníku před startem pršelo a původní prostory byly vzhledem k počtu startujícím neadekvátní. Chyběly tam totiž šatny, toalety, zázemí,… Naštěstí se lehce rozpršelo až odpoledne.

Po suchém a teplém podzimu se dalo čekat, že letos bude trať bez „oblíbených“ bažinatých pasáží a podmáčených luk a pastvin. Některé roky se dokonce běhalo i ve sněhu. Tvrdý podklad teď nahrával k traťovému rekordu. Ten ale nepadl, protože na startu chyběli výraznější favorité. Např. skvělý horský běžec Marek Procházka (mnohonásobný vítěz Jesenického maratonu) se zotavuje ze zranění a nepřijeli ani lonští vítězové Michal Kautz a Jana Grygarová. Ale pokud dobře počítáme, tak k závodu se celkem přihlásilo 198 startujících, z toho 24 žen. To je zřejmě dosavadní účastnický rekord.

Skvělá atmosféra, výborná organizace

Přestože byl čas startu dle propozic plánován na 11:30 hod., nakonec se startovní výstřel ozval až o čtvrt hodiny později. Opozdilci to možná uvítali. Avšak co je psáno, to by mělo být dáno. Rozhodně není příjemné, postávat či poklusávat v tričku při 10°C a patnáct minut čekat na start, když navíc všechny batohy běžců museli být včas odevzdány do tranzitu. To je ale asi jen jediná výtka směrem k řediteli závodu. Jinak organizace klapala výtečně. Zhruba v polovině trati v Třemešku byl k dispozici teplý čaj a voda. Trať byla přehledně značena oranžovými fáborky a díky atraktivní lokalitě fandila běžcům spousta turistů nebo cyklistů.

Výsledky