Běžecký závod na netradičním místě? 13. dubna 2014 se poběží na Masarykově okruhu v Brně. Za to ručí pořadatelé z Team agency, kteří připravili ve spolupráci s Automotodromem Brno unikátní běžecký závod MASARYK RUN.

„Je to jedinečná možnost v historii České republiky, jak si může kdokoliv z vás zaběhat na brněnském okruhu. Tam, kde se při Velké ceně prohánějí nejrychlejší motorky světa,“ láká na nekompromisní běžeckou premiéru sportovní ředitel závodu a elitní běžec z Brna Lukáš Olejníček.

Myšlenka uspořádat běžecký závod na brněnském okruhu vznikla v hlavách běžeckých nadšenců už před rokem. „Původně jsem hledal nové místo pro závod jednoho běžeckého seriálu. Při společné cestě s několika běžci na závod do Českých Budějovic jsme se o možnosti využít Masarykův okruh pro běžecký závod bavili. Všechny to nadchlo, jenže nakonec se to odložilo do šuplíku,“ popisuje první impuls ředitel závodu Tomáš Mokrý.

Po několikaměsíčních úvahách a oťukávání možností se organizátoři na začátku prosince loňského roku dohodli na podmínkách i termínu s vedením Masarykova okruhu. Neděle 13. dubna 2014.

„Poprvé v historii České republiky se areál otevře široké běžecké veřejnosti. Každý si může obkroužit přes pět kilometrů dlouhý okruh a vytvořit svůj ustavující čas. Nebo zaběhnout první rekord nového závodu a přidat jej k nejlepším časům silničních motocyklů, které už existují. Běží se od nejkratší dvousetmetrové trati až po hlavní závod na deset kilometrů. Zúčastnit se může opravdu každý bez ohledu na výkonnost i věk,“ láká na pestrý výběr Mokrý.

Desetikilometrový závod bude mít všechny parametry kvalitního běžeckého podniku. Samozřejmostí je on-line registrace, která je spuštěna na www.masarykrun.cz, doprovodný program pro děti i dospělé po celé odpoledne i parkování zdarma v bezprostřední blízkosti závodu. Nejvýhodnější startovné je do konce ledna.

O organizaci se stará tým lidí, kteří mají zkušenosti s pořádáním podobných akcí i s běháním. „Trať je samozřejmě pokryta kvalitním povrchem a bude rychlá, jak jsem sám při testovacím probíhání okruhu zjistil. A taky prověří kondici, je v závěru docela do kopce,“ líčí první dojmy sportovní ředitel závodu, mistr republiky ve steeplu a vítěz mnoha krosových i silničních běhů Olejníček.

Těsně před koncem roku spustili pořadatelé registraci, na začátku ledna představili logo závodu a webové stránky www.masarykrun.cz, kde najdou běžci i zájemci o návštěvu okruhu přehledné informace, aktuality a pokyny před dubnovým během. Aktuálně mají přes stovku registrací. „Zároveň jednáme s partnery, bez kterých by to nemohl být závod s velkým Z, popřípadě by muselo být startovné mnohem vyšší, což nechceme,“ přibližuje přípravy běžecké akce Tomáš Mokrý.

Chcete vědět, jaké to je, stát na patnáct metrů široké silnici s horizontem před sebou? S velkolepým prostorem okolo? Možná se vzduch nad asfaltem nebude v jarním slunci ještě vlnit, přesto to bude zvláštní zážitek. Přijďte si to vyzkoušet. A klidně vezměte i přátele. „Naše kapacity jsou díky prostorné trati téměř nevyčerpatelné. Nejen propustnost tratě, ale i parkovací plochy a zázemí okruhu poskytují pro potřeby běžců neomezené možnosti,“ poznamenává Olejníček.

www.facebook.com/masarykrun

Zdroj: Tisková zpráva