Všichni běžci do vrchu, sportovci, závodníci a milovníci Lysé hory, kteří naplno podlehli závislosti na droze zvané Lysacup se nemohli dočkat vyvrcholení jejich celé sezóny.

„Jednou mě vzal kamarád, ať si to s ním zkusím a od té doby musím běhat víkend co víkend, je to jako droga,“ přiznal Robin Sedlář, jeden z tří set závodníků.

Grand finale, které mělo rozhodnout o vítězích a poražených jedenáctého ročníku Lysacupu se tradičně odstartovalo od Rajské boudy v Malenovicích. Běžce přivítalo deštivé počasí a úpatí Lysé hory slibovalo nemilosrdný boj s ledovým chodníkem.

Karty byly rozdány jasně, Tomáš Lichý (Splašení Goroli) si zajistil vítězství v celkovém bodování již pouhou účastí na této dvojnásobně bodované etapě, tak stejně Tamara Stonová (Fialové kobry) v ženách. Velký souboj se čekal o celkově druhé místo a Radimu Kasalíkovi ((mo)mentálně Opavské dupy) by stačilo v přímém souboji porazit zatím druhého Tomáše Macečka (Young Life).

„Přes týden jsem nemohl moc trénovat a poslední dny jsem celý zahleněný,“ popsal svoje pocity před startem Kasalík, přesto chtěl soupeře potrápit.

Při netradičním startu poslední etapy se do boje s těžkou trasou (5.7 km/811 m převýšení) vydala většina startovního pole, dobří běžci startovali s odstupem dvou a půl minuty a elitní běžci, kteří se alespoň v jedné etapě umístili do dvanáctého místa vyráželi na trať s pěti minutovým startovním handicapem.

V první polovině trasy se právě elitní běžci museli vypořádat s předbíháním soupeřů, ale vše se neslo ve sportovním duchu a pomalejší běžci je ochotně pouštěli i povzbuzovali. Absence sněhu a úzké vyšlapané uličky pomáhala předbíhání, ale běžci bez kvalitního vzroku nebo hřebů se občas nedokázali ubránit gravitaci a místo k vrcholu doslova sjížděli dolů.

Tomáš Lichý se s ničím nepáral a znovu se dral dopředu, přesto se necítil v nejlepší formě: „Byl jsem trošku tuhý, dneska to moc neběželo.“

Podobně „tuzí“ by chtěli být asi všichni běžci, protože Lichý si doběhl pro další vítězství (44:18), i když s menším náskokem než obvykle. Skupinka bojující o druhé místo se až do poloviny trati držela spolu, pak zrychlil Vladimír Kozlovský (Vinotéka u Karla Frenštát p. R.), se kterým dokázal držet tempo pouze Tomáš Maceček a kilometr před cílem ho dokonce předběhl. Svým výkonem si pohlídal sobotní druhé místo (44:52), odrazil útoky Kasalíka, Hudečka i Otevřela a na stejném místě skončil i v celkovém pořadí.

Třetí doběhl Vladimír Kozlovský (45:01) a podrthl skvělé výkony mladé generace, věkový průměr nejlepšího tria byl devatenáct let. Čtvrté a páté místo zbylo na kvalitní slovenské vrchaře Ďurměka s Kováčikem (oba Manín Považská Bystrica). Radim Kasalík doběhl až na čtrnáctém místě, což mu stačilo na třetí místo v celkovém bodování.

Mezi ženami dominovala Tamara Stonová (45:31) a svým výborným časem a pěti minutovým startovním náskokem doběhla na šestém místě v poli 269. závodníků. Druhá doběhla Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava/48:38) a třetí Hana Holoubková (Beskydští nomádi/52:26). Vítězství v týmové soutěži si i sobotním vítězstvím zajistili Splašení Goroli, na druhém místě se umístil Jump Sport a třetím slovenský tým Manín Považská Bystrica.

Po seběhnutí zpět do Malenovic se většina běžců přesunula do nedaleké hospody Pod Borovou, kde se uskutečnilo slavnostní vyhlášení vítězů, předání pohárů a cen. Živá hudba a úžasná obsluha zpříjemňovali celý večer a všichni závodníci mohli sdílet své dojmy z uplynulých etap a střádat plány na nadcházející sezónu.

Konečné pořadí po 17. etapách

Muži

  1. Tomáš Lichý (Splašení Goroli) – 6242 bodů
  2. Tomáš Maceček (Young Life) – 6135 b.
  3. Radim Kasalík ((mo)mentálně Opavské dupy) – 6065 b.

Ženy

  1. Tamara Stonová (Fialové kobry) – 5471 b.
  2. Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava) – 5016 b.
  3. Ivona Krejčiříková (VZS Ostrava) – 4450 b.

Týmy

  1. Splašení Goroli
  2. ((mo)mentálně Opavské dupy)
  3. Jump Sport

Výsledky