Zdá se, že se kromě klasického trailového a ultra závodění elitní závodníci poslední dobou zaměřují čím dál více i na tzv. FKT rekordy (Fastest Known Time, pozn.red.). Ať už je to Kilian Jornet s jeho projektem Summits of My Life či Anton Krupicka s jeho pokusem na Nolan’s 14ers. Pokud vás dlouhé kilometry v přírodě a horách baví, následující řádky jsou právě pro vás.

Ryan Sandes je v začátku letošní sezóny ve skvělé formě. Po suverénním vítězství na březnové TransGrancanaria zaběhl tento týden ve dvojici s držitelem předchozího rekordu Ryno Grieselem nový rekord v přeběhu tzv. Drakensberg Grand Traverse – unikátního 207 km dlouhého trailu, který se táhne opuštěnými horskými masivy Jižní Afriky a Lesotha.

Drakensberg Grand Traverse, výzva která přesahuje pouhý běh proti času

Co vede běžce trápit se na brutální trati uprostřed opuštěných horských údolí po dobu více než 40 hodin, bez fanoušků a slávy?

Posouvání osobních limitů i lidských hranic. Drakensberg je znám jako jeden z nejtěžších vícedenních treků na světě. I trénovaní jedinci si dají během několika dní do těla. Ryan a Ryno se v pondělí přesně o půlnoci vydali vstříc dobrodružství s jasným cílem – dokončit v novém rekordu, což znamenalo pod 60 hodin!

Od cíle je v tu chvíli dělilo 207 km a 9.500 nastoupaných metrů drsným terénem. Jak se popularita trailového běhání rozmáhá, dokládá i fakt, že celý jejich pokus bylo možno sledovat prakticky v reálném čase na stránkách Red Bullu, který Ryana i celou akci sponzoroval.

Fanoušci trailového běhání se tak mohli dozvědět, kolik kilometrů už mají borci za sebou, kolik nastoupali výškových metrů, kolik spálili kalorií, kolika to odpovídá hamburgerům atd. Ryanův a Rynův pokus sledovalo online 20.000 fanoušků po celém světě!

Jedinečností absolvování Drakensberg Grand Traverse je, že neexistuje žádný přesně vyznačený trail, který by běžci mohli následovat. To logicky přidává obtížnost ať už z hlediska orientace nebo občerstvování.

Jediným kritériem platnosti rekordu je, že běžci musí vybíhat z daného místa a cestou do cíle překonat několik oficiálních bodů (většina ležících nad 3000 m.n.m.), mezi kterými je i nejvyšší bod Jihoafrické republiky – Thabana Ntlenyana Summit (3482 m.n.m.).

Na tomto vrcholu se Ryan a Ryno ocitli přesně ve chvíli, kdy vycházelo slunce a sami tento moment následně označili za nejsilnější zážitek celého pokusu.

„Východ slunce na Thabaně pro nás byl opravdu speciálním okamžikem. Oba jsme s Ryanem na chvíli zastavili a užívali si inspirující výhledy kolem nás. Uvítat nový den na takovém místě pro nás představovalo opravdu velkou motivaci,“ uvedl Griesel.

I přes to, že prakticky od prvních kilometrů borci na předchozí rekord získávali metr za metrem, neobešel se samozřejmě jejich pokus bez komplikací. Ryno během prvního dne bojoval s dehydratací, Ryan si zase hned 2 hodiny po startu málem vymknul kotník.

Nakonec však oba běžci dokončili trail v neuvěřitelném čase 41 hodin 49 minut, kterým překonali předchozí rekord o více než 18 hodin! Tento výkon se určitě řadí mezi jeden z nejinspirativ­nějších výkonů posledních let.

FKT pokusy v USA i v Evropě

Touha být na určité trase nejrychlejší je asi zakódována v těle běžců, obzvláště závodníků. Jak už bylo v úvodu zmíněno, každý rok trailový svět zažívá několik FKT pokusů na nejrůznějších místech světa.

Držitelem mnoha z nich je samozřejmě Kilian Jornet. V rámci svého projektu překonal rychlostního rekordy na Kilimanjaro, korsickém treku GR20 či kolem kalifornského horského jezera Lake Tahoe (více v našem článku zde).

V současné době se mimo závodů Kilian soustředí na svůj projekt Summits Of My Life. V rámci tohoto projektu Kilian překonává rychlostního rekordy na nejznámějších horách světa.

Minulý rok uchvátil sportovní svět zejména svým rekordem ve výběhu a seběhu monumentálního Matterhornu (video níže). V letošním roce se od Kiliana nejspíše dočkáme rekordů na Mount McKinley na Aljašce a v Argentině na Aconcague (nejvyšší hora Jižní Ameriky).

Kilian není jediným běžcem, který kromě závodů hledá horské výzvy i jinde. Například Anton Krupicka se minulý rok v červnu vydal na extrémní pokus v absolvování tzv. Nolan’s 14ers, což je podobný koncept jako Drakensberg.

Běžec si může zvolit vlastní postup v rekordu, nicméně v tomto případě musí dosáhnout 14 coloradských vrcholů, které leží všechny ve výšce nad 4.000 mnm. Anton bohužel minulý rok neuspěl, nicméně letos pokud mu zdraví dovolí, tak se o Nolan’s 14 po­kusí znovu.

Ani pro Ryana Sandese nebyl Drakensberg jeho prvním FKT pokusem na trailové scéně. Je držitelem rekordu na 84 km dlouhém Fish River Canyon Hiking Trail v Namibii. O tomto jeho projektu byl natočen skvělý krátký film, který najdete níže.

Ryana Sandese a další elitní závodníky ultratrailového světa mohou fanoušci potkat v dubnu na Ultra Trail Mt. Fuji v Japonsku, který je zařazen do Ultra-Trail® World Tour.

Fotogalerie – Sandes a Griesel na Drakensberg Grand Traverse

VIDEO:

Kilian Jornet a rekord na Matterhornu:

Ryan Sandes na Fish River Canyon:

Anton Krupicka – Nolan’s 14:

Fotogalerie: