Víte, o čem mluvím, že? Já neměla ještě vloni v zimě vůbec ponětí, co slovo půlka znamená. Že to je poloviční vzdálenost z maratonu. A letos jsem si dokonce řekla, že už mám jednu „pražskou“ zaběhnutou a tak poběžím pardubickou.

Ale vždycky se stane, co se stát má a já na startu v Praze byla. Pověstná Vltava mne vloni nějak minula. Tak dlouho jsme čekali na WC, že jsme do koridorů dobíhali. Letos jsem si závod užila od A do Zet. Vltavu jsem slyšela téměř devět minut. Zhluboka jsem dýchala, očkem mrkala na svého parťáka, který byl novicem na této vzdálenosti, a poslouchala. Je to vážně zážitek.

Áčkem se stalo, že už v metru jsem poprvé slyšela „ahoj Jitko“ a velmi ráda se přivítala s Milošem Škorpilem. Vždycky, když vím, že bude vodičem, mám dopředu pocit, že se mi nemůže nic stát. Sice jsem ho viděla naposledy na schodech z metra, ale znáte to. Své srdce taky nevidíte a víte o něm. A Zetkem se stalo loučení ve vlaku. S kamarádem jsme strávili 12 hodin a „výlet do Prahy“ jsme si užili.

Jak probíhal zbytek abecedy? Někde u písmena Ř byste našli potřásání rukou s ředitelem závodu Carlo Capalbo. My děkovali za zážitek a on se téměř dobrou češtinou ptal, zda bylo všechno v pořádku. „Dost vody, ovoce? Zábava byla? Dobrovolníci? Líbilo?“

Co říct tomuto úžasnému člověku, který přijel do naší země, udělal tady spoustu úžasné manažerské práce a teď nám děkuje a za hruď se přitom drží! Můžu mu jen vzkázat, že jediný problém jsou bezohlední běžci, kteří kličkují a ohrožují ostatní a taky chodci vydávají se za běžce. Oba tyto typy závodníků nehledí vlevo vpravo a mají pocit, že mají nárok na ty nejlepší služby.

Ale běžecký závod není supermarket, kde vtloukají prodavačům (leckdy marně), že vám mají prodávat sen a svádět vás k nákupu. Běh je svoboda, volnost, zážitek. Už jsem psala, že mnoho běžkyň se tam jede vyplakat. Já většinou slzím až doma u monitoru, na trati řádím, tleskám, ukazuju palec nahoru a rozpleskávám ostrůvky diváků.

Běh je festival a je třeba ho tak brát. Nemluvím o stovkách těch prvních. Ti mají jiné ambice a už jste o nich četli v sobotu odpoledne. Já mluvím o tisícovkách hobíků, kterým Carlo pomáhá splnit jejich sen. Vše je dostupné, vše je skvělé a ještě stovkám z nás podá ruku a poděkuje.

Zase jste se toho ode mne moc nedozvěděli? Tak příště pojeďte taky a nechte se nést. Staňte se součástí dlouhého barevného hada, který se kroutí Prahou. Poznáte toto úžasné město z jiné perspektivy a už nikdy nepůjdete po nábřeží bez myšlenky „tady jsem běžel/a“.

Protože proběhnout kolem Tančícího domu, po několika mostech, pod Letenskými sady, to se Vám v jeden den jen tak nepodaří. A když bude tak příjemné běžecké počasí jako letos, pokocháte se. Davy dobrovolníků vám to zpříjemní a vy jen „dýcháte a hýbete nohama“.

A radím Vám, nastudujte poslední 3 km – ty jsou nejkrásnější a užijete si je fanfárově. I Praha už umí fandit! V mých očích zatím nedohnala Košice a zkušení běžečtí matadoři by vám vyprávěli o dalších úžasných závodech, ale víte co?

Praha je Praha


Milý Aleši,

tak ti příteli, dlužím pár čísel k včerejšímu běhu. Moje garminy naměřily 21 kilometru 300 metrů, tak jsme asi málo řezali zatáčky. Chtěli jsme si tu naši stověžatou užít, viď? Na půlmaratonu mám ale vždycky pocit, že je spíš stomostová…