První ročník běžeckého závodu je vždy krokem do neznáma. Pořadatelé mohou jen odhadovat, kolik se asi zúčastní běžců a mnohdy jsou překvapeni. Pořadatelé Běhu babiččiným údolím očekávali zhruba stovku účastníků. Nakonec jich bylo přes tři sta…

Den po půlmaratonu v Praze se nedala čekat velká účast, navíc bylo zataženo a hrozilo, že bude pokračovat sobotní deštivé počasí. Ale už dlouhá kolona aut zaparkovaných aut podél silnice k babiččinu údolí ve východočeských Ratibořicích dala tušit, že to nebude úplně malý závod. A toto tušení jen potvrdila fronta u prezence závodníků – dospělí běžci museli počkat, až doběhnou děti a vrátí čísla. Takový zájem nikdo nečekal.

„Co na tom běhání lidé mají,“ divil se Jiří Čivrný, který očekával, že bude na závodě pár lidí a přijel na poslední chvíli. Nakonec měl času na rozcvičení a rozklusání více než dost, start byl o tři čtvrtě hodiny odložen. V místech, kde se odehrává děj díla Babička od Boženy Němcové se ale kromě něj rozklusávali, rozcvičovali nebo jen bavili o všem možném další desítky závodníků. Krátce před dvanáctou hodinou se ale všech 71 běžců a 47 běžkyň vydalo na trať závodu „O babiččin krajáč“. Hned po startu se do vedení dostal hlavní favorit Jiří Čivrný a vítězství si pohlídal.

Trať o deklarované délce 6 400 metrů, která vedla po zpevněných cestách, ale i po louce a v kopečcích zámeckého parku, zvládl testovací běžec značky eleven v čase 22:04. Co na tom, že v sobotu měl dlouhý trénink a zpočátku se cítil trochu zatuhlý. Druhý Jakub Kamenický (OK99 Hradec Králové) měl čas 22:31 a jen o vteřinu za ním doběhl Martin Bárta z SK Nové Město nad Metují.

Mezi ženami byla nejrychlejší Eva Vítová, která jako jedna z mála zvolila na závod dlouhé rukávy. Před startem totiž vyšlo slunce, oteplilo se a většina běžců si tak užila závod v letním oblečení. Tato běžkyně z SK Nové Město nad Metují měla čas 25:40, se kterým se jen těsně neprobojovala na patnácté místo mezi muži. Druhá skončila v čase 27:23 nestárnoucí Blanka Paulů (Maratonstav Úpice) a o třiadvacet sekund třetí pak mladá naděje orientačního běhu Denisa Kosová (OK 99 Hradec Králové).

Trochu netradiční bylo vyhlášení pouze tří nejrychlejších mužů a tří nejrychlejších žen bez rozdílu věku. Ale to by se mohlo napřesrok změnit. Všichni tři organizátoři, Centrum rozvoje Česká Skalice, akční skupina mezi Úpou a Metují a hlavně SK Nové Město nad Metují se totiž prý do týdne sejdou, vše vyhodnotí a příští ročník přichystají ještě lépe. Bude například potřeba vyřešit lépe parkovací místa.

Kromě závodu dospělých závodilo na kratších tratích také mnoho dětí a byl připraven i závod pro psy s jejich majiteli. „My jsme tuto kategorii udělali jako takovou recesistickou. Říkali jsme si, ať je nějaká legrace, chtěli jsme to v pohodě a ne si hrát na velký závod,“ směje se Květa Ležovičová z Centra rozvoje Česká Skalice.

A pohodová akce rozhodně byla. Nakonec vyšlo i počasí a tak po vyhlášení výsledků nikdo moc nechvátal domů, někdo se vydal poobědvat místní speciality, jiní vyrazili na procházku zdejší krásnou přírodou.

VÝSLEDKY ZÁVODU