Dvůr Králové nad Labem – Jubilejní třicátý ročník Běhu Safari ve Dvoře Králové nad Labem vyhrál domácí Ondřej Fejfar startující za AK Kroměříž. Členitou silniční trať o délce necelých jedenácti kilometrů, ve výsledcích je uvedeno 10,8 km, zdolal za 35:13 minuty. Loňský rekord vylepšil o 47 sekund.

Za těch dvacet let co tady jezdím, pamatuji tento závod jako pětadvacítku, dvacítku a půlmaraton. Později se začátek závodu ze stadionu ve městě přemístil do safari zoo a běhalo se nějakých osmnáct kilometrů. Tehdy mě napadlo, proč si pořadatelé přidělávají práci a ženou běžce po frekventované silnici přes přehradu v Bílé Třemešné, když by to šlo vše v pohodě odkroutit v safari a kilometr seběhnout po stejně dost frekventované silnici na stadion. Před třemi lety se přání stalo skutečností.

Závod, letos jsem šel novou trať poprvé, to není vůbec lehký. Dva okruhy v safari znamenaly absolvovat celkem šest táhlých náročných výběhů a se seběhem ke stadionu ve městě dokonce sedm dlouhých klesání.

Vzhledem ke konkurenci masovky v Hradci králové byli pořadatelé spokojeni s téměř devadesáti startujícími v hlavním závodě, což je zde obvyklý počet. Kvalita špičkových závodníků běžících ve Dvoře se nedala s Hradcem vůbec srovnat. Finanční prémie, pro oba vítěze dva tisíce na ruku plus další hafo věcných cen, prostě táhly špičku do Dvora. Mezi startujícími byl i ředitel zoo Přemysl Rabas, který dosáhl slušného času 58:11.

Vítězný Fejfar zde po letech 2011 a 2012 vyhrál potřetí. V úvodu závodu to s ním zkoušel obhájce prvenství Pavel Brýdl z Trutnova, ale ještě před polovinou závodu běžel Fejfar sólo.

O druhé místo bojoval Brýdl s Milanem Janatou startujícím za Maratonstav Úpice. Po sedmém kilometru začal dokonce Janata (35:33) stíhat Fejfara, ale ten měl situaci pod kontrolou. „Věděl jsem o něm a držel jsem si od něho konstantní odstup,“ řekl v cíli vítěz.

„V kopcovitém profilu jsem se k Ondrovi dokonce přibližoval, ale do cíle následoval převážně seběh. Při náběhu na stadion jsem pak ještě zvolil špatnou bránu a musel se vracet,“ konstatoval Janata.

Musím s ním plně souhlasit, protože doběh na stadion byl zmatečný a sám jsem též nevěděl v některých momentech, kam mám v závěru odbočit. Prostě na stadion se nešlo nejjednodušší přímou trasou, ale byla to samá pravoúhlá zatáčka. Třetí proběhl cílem Brýdl za 36:02.

Soutěž žen vyhrála tradiční vítězka a první veteránka Taťána Metelková ze Sokola Hradec Králové, celkově časem 39:40 osmá! Zajímavý byl souboj o druhé místo, kde si to až do cíle rozdávaly Lenka Hanušová z TT Janovičky za 43:04 s hradeckou Denisou Kozákovou startující za Hvězdu SKP Pardubice – 43:09.

Až nyní mě u obou zaráží, že jsou věkem rovněž čerstvé veteránky, ale soutěžily v mladší kategorii. Už na stadionu to komentovala negativně jedna jejich soupeřka. Nějak tomu nerozumím, když bylo absolutní pořadí. Asi si obě chtěly užít radost z prvenství.

„Byl to můj první ostrý start a nevěděla jsem co mohu od sebe čekat. Proto jsem začala opatrně a na Denisu dost ztrácela. Doběhla jsem ji až v půlce a pak jsme spolu bojovaly až do cíle,“ řekla v cíli Lenka Hanušová.

Závod vyvrcholil několika zmatky při vyhlašování. „To je tady tradiční,“ konstatoval jeden z oceněných. Mně, jako i více běžcům neběhajícím o bednu, chyběla onehdy dávaná pozornost ze strany zoo, kterou byla sleva na vstupné do zoo, takže se snad dočkáme někdy příště.