Uvědomujete si dostatečně, kolik úsilí věnujete situacím a lidem, kteří vám v podstatě nic nepřinášejí? Nastal čas změny!

Proto zde uvádíme třicet stěžejních věcí, kterými byste si měli přestat otravovat život. Pokud totiž přestanete honit špatné prvky vašeho života, poskytnete těm dobrým šanci, aby vás dostihly.

Maria Robinsonová, známá britská lékařka a spisovatelka, jednou řekla, že „nikdo se nemůže vrátit a vytvořit nový začátek, ale každý dnes může stvořit nový konec.“ Blíže pravdě už snad být nemohla. Než ale tento proces zahájíte, musíte přestat dělat to, co vás drží zpátky a zpomaluje.

Tady je několik nápadů, u nichž byste mohli začít:

1. Přestaňte trávit čas se špatnými lidmi

Život je příliš krátký na to, abyste věnovali svůj čas těm, kteří z vás vysávají štěstí. Pokud si vás někdo ve svém životě přeje, utvoří v něm pro vás speciální místo. Místo, za nějž nemusíte bojovat. Nikdy nevěnujte svou energie tomu, kdo neustále přehlíží, za kolik vlastně stojíte. A pamatujte si, že pravými přáteli nejsou ti, kteří po vašem boku stojí, když se vám daří a jste nejlepší, ale ti, kdož u vás jsou v období, kdy je vám zle a nedaří se vůbec nic.

2. Přestaňte utíkat od problémů

Čelte jim. Nebude to snadné. Nikdo na světě není schopen bezproblémově snášet rány problémů. Nejste stvořeni k tomu, abyste byli schopní vyřešit všechny problémy. Ve skutečnosti jste bytostmi, které se rozčílí, smutní, zakopávají, padají a cítí bolest. Právě tohle je smysl života – čelit problémům, učit se, adaptovat, řešit je, postupem času, postupem vašich životů. To je přesně to, co nakonec skutečně formuje osobu, kterou doopravdy jste.

3. Přestaňte si lhát

Můžete lhát komukoliv na světě (ale neměli byste), ale sobě lhát nemůžete nikdy. Život si zdokonalíte, pokud budete schopni chytnout vaši šanci pevně do rukou a něco s ní udělat. První a nejzákladnější šancí každého z vás je být k sobě samému upřímný.

4. Přestaňte házet vlastní potřeby na vedlejší kolej

Nejvíce bolestnou skutečností je situace, kdy přes lásku k jinému zapomínáte na to, že i vy sami jste výjimeční. Ano, pomáhat ostatním – ale pomáhat také sobě. Jestli někdy nastal moment, kdybyste měli následovat svou vášeň a dělat přesně to, na čem vám záleží, přišel ten moment právě teď.

5. Přestaňte se snažit být někým, kým nejste

Jednou z největších životních výzev je být sám sebou ve světě, který se z vás snaží vytvořit někoho jiného. Vždy se najde někdo, kdo bude krásnější, chytřejší, mladší, rychlejší – ale nikdy to nebudete opravdu vy. Neměňte se jen proto, že by si to přáli ostatní. Buďte sami sebou, ti praví vás budou milovat právě proto.

6. Přestaňte se zabývat minulostí

Nikdy nemůžete začít novou kapitolu vlastního života, pokud stále dokola čtete tu předešlou.

7. Přestaňte se bát vlastních chyb

Dělat něco, a udělat to špatně, je desetkrát lepší, než nedělat nic. Každý úspěch má za sebou selhání, každé selhání vede k úspěchu. Nelitujte věcí, které jste udělali, litujte toho, co jste neudělali.

8. Přestaňte si nadávat za staré chyby

Milujete ty, které byste milovat neměli, pláčete pro věci, pro které byste plakat neměli, ale nezáleží na tom, jak moc špatné to opravdu bylo, protože právě ony chyby vám pomáhají najít ty správné osoby i správně věci, které byste v životě měli mít. Všichni děláte chyby, všichni zápasíte, všichni litujete něčeho z minulosti. Ale vy samotní nejste vlastní chybou, vy samotní nejste vlastním bojem – jste tady, teď, se silou utvářet vlastní budoucnost. Každá věc, která se vám kdy stala, je přípravou na to, co přichází.

9. Přestaňte se snažit koupit si štěstí

Mnoho z toho, po čem toužíte, je velmi drahé. Pravdou však je, že to, co vás dělá doopravdy šťastnými, je zadarmo – láska, smích, vášeň pro něco, co děláte.

10. Přestaňte sledovat jenom štěstí druhých

Pokud nejste spokojení s tím, jací jste uvnitř, v dlouhodobém vztahu nebudete nikdy spokojeni ani s nikým ostatním. Musíte nejprve vytvořit vaši vlastní stabilitu, až poté ji můžete sdílet s někým jiným.

11. Nebuďte nečinní

Nepřemýšlejte příliš, jinak sami utvoříte problém, který tady vlastně nikdy nebyl. Vyhodnoťte situaci a učiňte jasná a účinná rozhodnutí. Nikdy nezměníte to, čemu čelit odmítáte. Posun dál vyžaduje risk. Nikdy se nedostanete do druhé fáze, pokud budete mít stále nohu na té první.

12. Přestaňte si myslet, že nejste připraveni

Nikdo se nikdy necítí 100% připraven, když příležitost nastane. Největší životní příležitosti vás totiž nutí vykročit z vašich pohodlných životů – pohodlí nikdy nemůžete mít na prvním místě.

13. Přestaňte se vrhat do vztahů ze špatných důvodů

Vztahy musí vznikat moudře. Je lepší být sám, než být ve špatné společnosti. Není kam spěchat. Pokud se něco má stát, stane se to – v pravý čas, se správným člověkem a z pravého důvodu. Zamilujte se, když jste připraveni, ne když jste opuštěni.

14. Přestaňte odmítat nové vztahy jenom proto, že ty staré nefungovaly

Časem pochopíte, že ne každý, koho v životě potkáte, v něm měl svůj účel. Někdo vás bude zkoušet, jiný využívat a od někoho se budete učit. Ale, což je nejdůležitější, někdo časem odhalí vaše pravé já.

15. Přestaňte se všemi soupeřit

Netrapte se tím, že je někdo lepší než vy. Koncentrujte se na pokoření vlastních rekordů. Úspěch je bojem mezi vámi a zase vámi, nikým jiným.

16. Přestaňte žárlit

Žárlivost je umění počítání cizích úspěchů místo svých vlastních. Zeptejte se sami sebe – kterou věc, co mám, by chtěl každý?

17. Přestaňte si stěžovat a litovat se

Kostky života byly vrženy z nějakého důvodu. Ne všemu, co se děje, můžete porozumět. Ano, je to těžké. Podívejte se však zpětně na to, jakým směrem byly kostky vrženy – vždy vás zavedly na lepší místo, k lepšímu člověku, situaci i stavu mysli. Takže úsměv! Ukažte všem, že jste dnes o dost silnější, než jste byli včera, a opravdu silnější budete.

18. Přestaňte cítit zášť vůči ostatním

Nemějte ve svém srdci nenávist. Ublížíte více sobě než těm, které nenávidíte. Odpuštěním neříkáte – „Cokoliv jsi udělal, už je to v pohodě,“ ale „Nedovolím, aby to, co jsi mi provedl, zničilo mé štěstí!“ Odpuštění je odpověď, vysvobození. A pamatujte si, že odpouštět byste měli i sami sobě. Pokud je to třeba, odpusťte si, posuňte se dál a udělejte to příště lépe.

19. Přestaňte dovolovat ostatním, aby vás stáhli s sebou

Odmítněte snížit vlastní standarty jen proto, že ostatní nejsou schopni zvýšit ty své.

20. Přestaňte ztrácet čas vysvětlováním ostatním, jací doopravdy jste

Praví přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří. Dělejte jen to, co vám radí vaše srdce.

21. Přestaňte opakovat vše, co děláte, bez toho aniž byste si odpočinuli

Čas nadechnout se většinou přichází ve chvíli, kdy na to nezbývá čas. Pokud ale budete neustále opakovat vše, co děláte, výsledek se bude nadále beze změn opakovat. Někdy je třeba zastavit se a vidět vše z dálky, jasněji a srozumitelněji.

22. Přestaňte přehlížet krásu drobných momentů

Užívejte si malých radostí, časem se ohlédnete a zjistíte, že se ve skutečnosti jednalo o radosti veliké. Nejdůležitější části vašeho života jsou ty skromné bezejmenné chvíle, kdy se smějete s někým, na kom vám doopravdy záleží.

23. Přestaňte se snažit učinit vše dokonalým

Opravdový svět neodměňuje nekonečné perfekcionisty, ale ty, kteří něco vážně udělali.

24. Přestaňte následovat cestu nejmenšího odporu

Život není jednoduchý, obzvláště pokud se snažíte dosáhnout něčeho hodnotného. Nesnažte se najít tu nejjednodušší cestu, udělejte něco výjimečného.

25. Přestaňte tvrdit, že je vše v pořádku, když není

Je normální občas upadnout a nebýt ve formě. Nemusíte předstírat, že jste neustále silní, není potřeba pořád všem dokazovat, že je vše v pohodě. Nestarejte se o to, co si myslí ostatní – pokud je to potřeba, vypusťte to ze sebe ven, pomůže to. Čím dřív to uděláte, tím dřív se budete moci zase smát.

26. Přestaňte ostatní vinit za vlastní problémy

Míra dosáhnutí vašich snů závisí na míře, do které jste schopni převzít zodpovědnost za svůj život. Jestliže viníte ostatní za to, čím si procházíte, odmítáte zodpovědnost – a dáváte ostatním příležitost převzít nad vámi kontrolu.

27. Přestaňte se snažit tu být pro všechny

Je to nemožné. A pokusy o nemožné vás ničí. Rozesmát i pouhého jednoho člověka může změnit svět. Možná ne celý svět, ale alespoň jeho svět. Zužte tedy své zaměření, pomůžete sobě i ostatním.

28. Přestaňte se příliš obávat

Obavami nezbavíte zítřek těžkého břemena, zbavíte tím dnešek jeho radosti. Jedním způsobem, jak zjistit, jestli vám něco stojí za to se tím znepokojovat, je otázka – Bude na tom za rok záležet? Za dva? Za pět let? Pokud ne, neobávejte se.

29. Přestaňte se soustředit na to, co si nepřejete, aby se stalo

Zaměřte se na to, co si přejete, aby se stalo. Pozitivní myšlení stojí v popředí každého úspěšného příběhu. Pokud každé ráno vstanete s tím, že se vám dnes něco úžasného stane, vždy najdete tu správnou cestu. Soustřeďte se na to.

30. Přestaňte být nevděční

Nezáleží na tom, jak dobře nebo špatně se zrovna cítíte, vstávejte s vděčností za to, že můžete žít. Jsou lidé, kteří o svůj život musí bojovat. Nemyslete na to, co vám schází, zaměřte se na to, co máte, a schází to ostatním.


Zdroj: Lifehack, Siobhan Harmer