Máte rádi akční běžecké zboží z Lidlu nebo Tchiba? Tak to asi budete mít rádi i dostupné běžecké kousky, kdy kvalita odpovídá ceně a má zajímavé designy. Třeba od Kalenji.

Měla jsem možnost otestovat základní běžeckou výbavu na celý běžecký rok. Byla to běžecká bunda, mikina, tričko, podprsenka, kraťasy, tříčtvrťáky, dlouhé kalhoty, ponožky a boty.

Zkrátka to, bez čeho se na běhu neobejdete. Jestli se už předem hrozíte, kolik vás ta sranda bude stát, nezoufejte. Zas tak horentní suma to nebude. Řekla bych, že finální cifra je hodně přívětivá.

Běžím, tedy testuji

Po celé mé běžecké jaro jsem vybíhala v oblečení od Kalenji, až jsem si říkala, jestli to s tím během už nepřeháním. Naštěstí běhu nikdy není dost a tak běžecké vybavení dostalo doslova křest potem. Můžu s čistým svědomím říct, že všechny produkty prošly. Ukázaly se jako funkční, barevně zajímavé a střihově padnoucí.

Běžecká podprsenka do prvního vyprání mírně dřela, ale pak už jsem s ní neměla nejmenší problém. Výhodou je, že se dá vzít i jako běžecký top a nikdo nic nepozná. Triko je lehké a rychle schne. Je určeno spíše do teplejšího počasí.

Co bych vytkla triku i mikině, je délka. Frantíci si myslí, že i holky z Česka večeří dva lupeny salátu a tři sušená rajčata. S běžkyněmi, co se nebojí najíst asi moc nepočítali, a tak je triko na můj vkus kratší. Dá se to ale vyřešit větší velikostí, která také sedí a je trochu delší. Běžecká bunda se nezalekla ani deště ani větru. Je celorozepínací, na zádech má odvětrávání, které řeší termoregulaci a komfortně odvádí pot.

Všechny délky nohavic

Při výběru kalhot dejte pozor na velikost. Volte velikost přímo na tělo i když číslování třeba neodpovídá vaší běžné velikosti. Kalhoty by mohly slézat a způsobit oděrky v oblasti vnitřní strany stehen, kde je plocha největšího tření. Upnuté krátké šortky budou super na letní závody. Jediná jejich nevýhoda je jejich majitelka. Když je příliš vysoká, jsou to přímo minikraťásky. Můžete to dámy ale brát za běžeckou strategii – klamání tělem.

Dlouhé kalhoty se vyrábí v zimní i letní variantě v jednoduchém střihu bez rozepínaních nohavic. Úzká guma v pase je ještě opatřena tkaničkou na zavázání a malou kapsičkou na klíče. Stejné je to u tříčtvrtáků, což je můj nejoblíbenější běžecký svršek.

Jednoduché a funkční

Běžecké boty jsou lehké a pohodlné. Díky jedné vrstvě síťovině i vzdušné. Prodávají se v dámské i pánské variantě a běžci začátečníci si v nich budou doslova libovat. Jsou určené na běh po zpevněném povrchu. Komfortnost zajistí mezipodešev Eva, rozběhnout to ale už budete muset samy.

Vyberte si taky svůj nový běžecký kousek v Decathlonu.

A kalkulace kompletního běžeckého vybavení?

  • Běžecká podprsenka 209,–
  • Triko s krátkým rukávem 109,–
  • Mikina 369,–
  • Větruodolná bunda 499,–
  • Kraťasy 129,–
  • ¾ kalhoty 249,–
  • Dlouhé elasťáky 349,–
  • Běžecké ponožky 129,–
  • Běžecké boty 309,–
  • Běžecké vybavení na celý rok 2371,–Kč