V sobotu a v neděli proběhne v Lužických horách 1. ročník ultramaratonu 10 Lužických sedmistovek. Jedná se o dvouetapový závod s možností běžet pouze jednu etapu.

Centrem celé akce je Radvanec u Nového Boru v okrese Česká Lípa. Start obou etap je v Radvanci a účastníci závodu během 2 dnů vyběhnou na všech 10 vrcholů Lužických hor, jejichž nadmořská výška přesahuje 700 m n. m.

Vyběhnou také na vrchol nejvyšší hory Luž (dříve se používal německý název Lausche), jejíž nadmořská výška je 793 m a podle ní je celé pohoří pojmenováno. Etapy jsou jsou dlouhé 61 km (časový limit 10,5 hodin) a 44 km (časový limit 7 hodin).

Organizátory této akce jsou zkušení ultravytrvalci a reprezentanti ČR v ultramaratonu:

Martin Hunčovský – úspěšně absolvoval legendární Spartathlon, také Ultrabalaton, reprezentoval ČR na MS a ME, přeběhl Českou republiku ze západu na východ i z jihu na sever a také dokola podél státní hranice.

Petr Solnička – reprezentoval ČR na MS a ME, je držitelem českého rekordu v běhu na 48 hodin ve věkové kategorii M50 výkonem 348,520 km (jeho osobní rekord na 48 hodin je ještě o 15 km delší).

Oba organizátoři připravili účastníkům závod velmi náročnou kopcovitou trať, která bude stoupat do strmých svahů, povede terénem, zpevněnými stezkami a lesními pěšinami. Běžci budou mít možnost se seznámit s krásnou přírodou Lužických Hor a určitě je čeká velmi pěkný sportovní zážitek.

Kromě ultramaratonu je připraven i kratší závod, jedná se o kros o délce 7,5 km. Bude odstartován v neděli 21. srpna 2011 v 10.00 hodin a měli by se ho zúčastnit mimo jiné i hokejisté extraligového klubu Bílí tygři Liberec, kteří tento závod absolvují jako součást letní přípravy.

PROPOZICE ZÁVODU


Autorem příspěvku je Libor Svozil, člen Maraton klubu Seitl Ostrava, jehož oblíbenou disciplínou jsou tratě delší než 42,195km. Jeho druhou vášní je metalová hudba.