3D3T

Dnes mne čeká noční a tak vybíhám dopoledne. Konečně se můj stav trochu zlepšil. Po dvoudenním volnu jsem odpočatá a plná energie a je to znát i na výkonu. Běží se mi lehce a nebýt toho příšerného kopce v parku, tak snad ani nejsem zadýchaná. 6 km za 38 minut, začíná to být na dobré cestě.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

2D3T

Nestíhám psát reporty a zapomněla jsem si v Pardubicích foťák. Achjo. No nic snad mi bude odpuštěno. Zase jsem se vrátila unavená z práce a začínám mít pocit, že běhám tak nějak z povinnosti a ne pro radost. Prožívám si svou malou krizi. Venku je hezky… možná až moc. Neběží se mi nejlépe, ale protože se strašně těším do postele, mám nakonec i o něco lepší čas než v pondělí. Je to boj…

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

1D3T

Dnes jsem byla po druhé v nové práci a musím říct, že se mi tedy vyběhnout vůbec nechce. Jsem frustrovaná a nemám dobrou náladu. Nakonec se přeci jen přinutím a s nechutí vybíhám. Pokořila jsem 8 km a čas na 1 kilometr mám úplně stejný jako včera, což není zas tak zlé, vzhledem k tomu, že se jednalo o delší trasu. Musím uznat, že mi trénink zlepšil náladu a usínám s klidným svědomím, že jsem to nevzdala.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

4D2T

Po krásně prožité dovolené s přáteli na vlnách Vltavy jsem se vrátila zpět do šedi všedních dnů a pomalu navazuju na svůj trénink. Zítra nastupuju do nové práce a tak se přesouvám z Pardubic do Prahy. Nerada běhám po městě mezi lidmi, a proto si pro běhání vybírám nedaleký park, kde je přeci jen nějaká ta zeleň a také celkem dost běžců.

Dnešních 5 km zvládám celkem obstojně, i když bych si přeci jen představovala o něco lepší výkon. Ale vzhledem k tomu, že část parku je do kopce, na což nejsem zvyklá, si nevedu tak špatně. Dobíhám 5 km za 34 minut s nadějí, že příště to bude lepší.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

3D2T

Je tady den odjezdu, čeká mě příšerné balení a do toho je venku asi tak 50 tisíc stupňů. Přítel z toho vedra usnul, tak jsem se rozhodla, že půjdu běhat. Budu teď mít 3–4 dny prodlevu, tak musím využít toho, že mi ještě nějaká ta hodinka do odjezdu zbývá.

No ty brďo! To jsem si dala. Běžet v 11 hodin, kdy venku totálně praží slunce, nebyl nejlepší nápad. Ale co, je to trest za to, že jsem líná si přivstat. Běží se mi teda dost blbě, nebýt stromů v parku, asi bych se upekla.

Sotva popadám dech, když mě předbíhá mladá slečna. Neběží o moc rychleji než já a celou cestu jí mám na dohled. Musím slečně poděkovat, protože jsem se nechtěla zahanbit, a i když jsem o tom chvíli uvažovala, nepřešla jsem do chůze a statečně pokračovala dál.

V posledním kole jsem slečnu nakonec předběhla, protože jí horko asi přemohlo a neudržela tempo. Lhala bych, kdybych tvrdila, že jsem neměla radost. Čas se mi tedy moc nepoved, ale jsem ráda, že jsem se nakonec odhodlala vyběhnout.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

2D2T

Úterý je tady a mě čekají 3 km. Je příšerné horko a musím ještě stihnout nakoupit jídlo na vodu, kam se zítra chystáme. Takže trénink přichází v úvahu až večer.

Z nákupu se vracíme až v devět hodin večer. No nic, nebudu se rozmýšlet. Sice mne běh v parku téměř za tmy moc neláká, ale odběhnout to musím. Vyrážím tedy vstříc tmavému parku, kde již není ani živáčka. Jak jsem si vždy říkala, že je lepší, když v parku nikdo není, dnes bych nějaké lidi uvítala.

Naštěstí potkávám párek milenců na lavičce a partu pubertálních výrostků, kteří mne nenechají proběhnout, aniž by neutrousili nějakou tu poznámku.

Nevím, jestli to bylo strachem z černého parku a přespávajících bezdomovců, nebo tím, že jsem se nechtěla ztrapnit před mladýma, ale 3,3 km jsem zaběhla za celkem slušných 20 minut 35 sekund. Teď už si jen rozmyslet, kdy vyběhnu znova, zda se přemluvím a hecnu to ještě zítra před odjezdem, nebo budu lemra líná a nechám to až na návrat.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

1D2T

Dnes je sice neděle, ale rozhodla jsem se začít svůj druhý tréninkový týden již dnes. Ve středu odjíždím s přáteli na vodu, takže si do té doby musím dát pořádně do těla.

Vybíhám večer po bouřce. Venku je příjemný vzduch, takže se mi běží hezky. Přetrpím si opět první tři kilometry a pak už jde vše hladce. Asfaltovou cestu střídá co kilometr lesní cestička. Upřednostňuju měkčí povrchy, takže na lesní cestě vždy trochu přidám a je to paráda.

Dobíhám se soumrakem. V nohách mám něco málo přes 6 km a krásný pocit na duši. Další trénink plánuju na úterý, zítra mám zasloužené volno.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

3D1T

Tak jsem vyrazila navštívit své milované rodiče do podhůří Orlických hor. Já to tady naprosto miluju. Je tu klid, krásná příroda, svěží vzduch a co si budeme povídat, maminka a její péče je k nezaplacení.

Předevčírem mi dorazila výbavička od Mizuna, takže jsem celá natěšená, až ji vyzkouším. Rozhodla jsem se, že dnes vyrazím s naším čtyřnohou rodinnou kamarádkou Ajlou. Mamka jde se mnou, protože jí je jasné, že Ajlinka se mnou moc daleko nepoběží.

Je to tak. Možná za to může dnešní počasí, je opravdu teplo, svítí slunko a Ajla má pořádně hustý kožich (taky je teda trochu líná, ale to se nemá říkat.

No tak běžím pěkně z táhlého kopce, pohodička, ale když si uvědomím, co mě čeká na zpáteční cestě, je mi ouvej. Nojo, holt když chce člověk běhat na horách, musí čekat, že poběží taky do kopce (kdo by to byl čekal). Ale musím se přiznat, že jsem ten 2,5 km dlouhý kopec nepokořila celý v kuse. To není jako naše pardubická placka.

Chvíli jsem se vydýchala a pokračovala statečně dál, přeci jen běhání je o překonávání nepohodlí a vzhledem k tomu, že mě nic extra nebolelo, nebyl důvod nepokračovat. Sákriš, mít tak plíce Kiliana Jorneta. Hrdinně jsem dorazila do cíle, v nohách 5 km, zatím za ne moc povzbudivých téměř 35 minut. Ale já ten kopec vyběhnu, jednoho dne určitě!

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

2D1T

Dnes mne čeká stejná trať jako posledně ale jednou tak dlouhá. Cítím se dobře, nic mě nebolí po minulém tréninku, takže pohodička. Vyrážím kolem poledne. Zaplaťpánbůh, že i dnes je pod mrakem, jinak bych v poledne běžet netroufla. Tuhle chybu jsem udělala v létě jednou a málem mě to porazilo.

První 3 kilometry jsou nejhorší. Nevím proč, ale po třech kilácích už se cítím dobře a běží se mi fajn.

Uběhnu 6 km s časem něco málo pod 7 minut na kilák. No to není teda žádná hitparáda, ale dlouho jsem neběhala, tak se není čemu divit. Za týden to bude určitě lepší.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

1D1T

Nuže je to tady. Po dlouhé době si zase obouvám běžecké botky a vyrážím do parku v naději, že tam bude co nejméně lidí. Jsem odpočatá, ale kvůli zásadní změně jídelníčku, mám trochu obavy, jak to zvládnu. Vyrážím kolem sedmé večer vstříc dešťovým mrakům.

Start je jako vždy pohodový, člověk má pocit, že by uběhl maraton, ale z předchozích zkušeností moc dobře vím, že mě tělo zkouší a po prvním kole, které na této trase dělá 1,5 km, budu muset stejně zpomalit, a proto se nenechám zlákat tím super pocitem a zpomalím rovnou.

Běží se mi dobře, vlažný vítr mě hladí po tváři, což je příjemná změna oproti předchozím horkým dnům. Jak jsem čekala, nikde nikdo, což mi absolutně vyhovuje.

Jediné co mi opravdu vadí, když vyrazím běhat do parku, je, když musím předbíhat lidi, kteří jdou přede mnou v podstatě stejným tempem, jakým já běžím. To pak člověk musí zrychlovat, aby nevypadal jako úplný slimák, snaží se nefunět, jako mašina, když probíhá okolo a to mu ubírá sil, takže po dalších pár metrech se už drží za bok a popadá dech.

Ale dnešek je ideální den. Zřejmě za to může to počasí. Bohužel, zdejší park má jednu nevýhodu… přespávají zde bezdomovci. Proti těmto lidem v podstatě nic nemám, ale pravdou je, že když běžím kolem jejich bivaku, musím zrychlit, nemám z toho dobrý pocit.

Druhé kolo už je trošku těžší, jak jsem předpokládala. Nohy jsou v pohodě, ale dech už trošku zaostává. Musím zpomalit, což se jistě ošklivě odrazí na čase, ale lepší pomalu a jistě, než to přepálit a příště se na to vyprdnout, protože se nebudu chtít trápit…

Tak jo, mám to za sebou. Podle tréninkového plánu jsem měla běžet 3 km, a tak jsem i učinila. Mám příjemný pocit, jako po každém doběhnutí. Už těším se na další trénink.

Můj tréninkový deník

Cíl: 5 km za 30 minut. 8 týdenní tréninkový plán

Kdo jsem?

Ahoj, jmenuji se Věrka a je mi 26 let. Pokud bych měla popsat svou povahu a vztah ke sportu, řekla bych to asi takto; jsem člověk, který se strašně rychle pro něco nadchne a své nadšení hrozně rád sdílí s jinými lidmi.

Můj problém je však v tom, že pokud se o své nadšení nemám s kým podělit, pak stejně tak rychle, jako přišlo, i vychladne. Je to tak se vším a sport nevyjímaje. To byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla absolvovat trénink “5 km za 30 minut“.

Běhám už nějaký ten pátek. Minulý rok v dubnu jsem absolvovala svůj první a zatím poslední závod, Pardubickou 9. Můj čas na tomto závodě byl 1:03:55, což není žádná pecka, ale myslím, že ani hanba.

Dala jsem si tenkrát předsevzetí, že do konce roku zaběhnu 10 km pod jednu hodinu. Bohužel, zázrak se nekonal, já jsem ztratila motivaci a s běháním pozvolna přestala. Dnes si občas zaběhám, ale ne s pravidelností, spíš tak nějak, když přijde chuť.

Ráda bych svému běhání a životnímu stylu dala nějaký řád, protože toto věčné začínání je strašně demotivující. Doufám, že díky tréninkovému plánu 5 km za 30 minut nejen zlepším svou kondici a zrychlím tempo, ale také získám ztracenou motivaci a posílím svou vůli.

Držím palce všem, co se snaží o totéž, a doufám, že mé tréninkové reporty podpoří i ostatní věčné začátečníky :-)

5 km za 30 minut – 8 týdenní tréninkový plán
TÝDEN 1. DEN 2. DEN 3. DEN 4. DEN
1. 3 km běh, 7:25 min./km 6 km běh, 7:25 min./km 5 km běh, 7:25 min./km
2. 6 km běh, 7:25 min./km 3 km běh, 7:25 min./km 6 km běh, 7:25 min./km 5 km běh, 7:25 min./km
3. 8 km běh, 7:25 min./km 5 km běh, 7:25 min./km 1,5 rozklus, 3 km běh, 6:10 min./km, 1,5 km výklus 5 km běh, 7:25 min./km
4. 8 km běh, 7:25 min./km 5 km běh, 7:25 min./km 1,5 rozklus, 3 km běh, 6:10 min./km, 1,5 km výklus 5 km běh, 7:25 min./km
5. 10 km běh, 7:25 min./km 5 km běh, 7:20 min./km 1,5 rozklus, 4 km běh, 6:10 min./km, 1,5 km výklus 6 km běh, 7:20 min./km
6. 10 km běh, 7:20 min./km 6 km běh, 7:20 min./km 1,5 rozklus, 4 km běh, 6:05 min./km, 1,5 km výklus 6 km běh, 7:20 min./km
7. 11 km běh, 7:20 min./km 5 km běh, 7:20 min./km 1,5 rozklus, 3 km běh, 6:00 min./km, 1,5 km výklus 5 km běh, 7:20 min./km
8. 8 km běh, 7:20 min./km 6 km běh, 7:20 min./km 1,5 rozklus, 1,5 km běh, 6:00 min./km, 1,5 km výklus 6 km běh, 7:20 min./km
volno Závod – 5 km za 30min. Hodně štěstí!