S ingoty horkého vzduchu nad zemí nepohnuly ani závany větru. V půlce léta se opět běžel žhavý prázdninový Miřejovický půlmaraton. Vítězství si vezou Jiří Čivrný a Kateřina Kriegelová, příjemné závodní zážitky všichni (nejen) účastníci.

„Traťový rekord je v ohrožení,“ probleskla jednou zpráva do epicentra závodu. Avšak patrně zkrat z vedra. Jirka Čivrný, který doběhl první v čase 1:17, se pak jen usmál: „Ne, ne, na to jsem vůbec nemyslel.“ Však mu na Etiopana Ahunima z roku 2010 chybělo skoro deset minut.

Začal sice svižně, ale jakmile získal náskok, v horku polevil. „Neběželo se mi dobře, zpomalil jsem. Ani jsem se neohlížel, ale kdyby se někdo zezadu přiblížil, přidal bych. S tím jsem počítal,“ komentoval svůj výkon. I přes léto usilovně trénuje, za týden ho čeká kopcovitá Žebrácká 25.

Také o „přípravné“ výhře Kateřiny Kriegelové nebylo pochyb. V její formě posledních měsíců by se ale dal čekat jistě lepší čas než 1:27. „Držela jsem se na tepech okolo 170, svižný, ale kontrolovaný trénink. Minulý týden jsem se dostala na desítce v Liberci na 193,“ potvrdila.

Držela se na dohled dvou chlapců a do cíle si to přihasila v pohodě. Prohlídku zámku ve Veltrusech, ležícího na trati, ale nestihla. „Bylo na něj vidět, ale musela bych moc otáčet hlavu,“ smála se. Pod vedením trenéra Donnera zůstává naladěná do vytrvaleckého módu. „Koncem září půlmaraton ve Švýcarsku a pak v říjnu maraton. Ale ještě nevím který,“ prozrazuje úřadující maratonský mistryně plány na zbytek roku.

Pohodový běžecký svátek v sousedství Nelahozevsi, rodiště světoznámého hudebního skladatele Antonína Dvořáka, pokračoval jako velká symfonie. Jako obvykle v duchu „půlení“ – vyhlášením nejhezčích půlek (samozřejmě u žen horních, u mužů dolních), dále pivním půlmaratónem a dalšími atrakcemi.

„Jsem spokojený, když jsou lidi spokojení. Dělám to pro ně,“ těšil se Josef Burian, ředitel závodu, který jako obvykle celou noc před startem nespal. „Lidi pro mě dělají, nemůžu je v tom nechat,“ vysvětlil miřejovický šéf, který do akce zapojil skoro tři čtvrtiny obyvatel vesnice včetně celé rodiny. Podobně jako do dalších menších závodů Kobras poháru, který tu vyhlašoval.

Přestože jeho Miřejovický půlmaraton nemá rekordní ambice, pár zajímavých čísel tu najdete. Tak třeba: ve vsi se sedmi desítkami obyvatel běželo letos 207 lidí. To by musela Praha nabídnout skoro pět milionů! „To by se musel Carlo Capalbo hodně snažit,“ smál se.

Rozpočet zdejší akce je okolo čtvrt milionu korun, většinou pomáhají firmy z regionu. Naopak pořadatelé podporují Sportovní klub vozíčkářů a chystají i další akce včetně olympiády rodičů s dětmi. „Zítra začínám chystat sedmý ročník půlmaratonu,“ slíbil nezdolný nadšenec.

Kompletní výsledky najdete na www.mkmirejovice.cz