Ještě užívejme kus léta, ale přece jen podzimní běžecká sezona se blíží. Prvním významným podnikem je třetí Horský půlmaraton na Lipně, čtvrtý český díl (ze sedmi) letošního Salomon Trail Running Cupu. Už příští neděli! Zážitkově nádherných 21 kilometrů, skutečný trail, s výběhem na Stezku korunami stromů a špalírem nadšených diváků po karuselu dolů.

Ale pozor, potom ještě následuje jeden kopec, skoro dva kilometry po asfaltovém chodníčku vzhůru k hřebeni. Až pak spadnete dolů do maríny, do cíle! Trať nabízí 1250 metrů převýšení, v jednom místě až třicet procent!

Začíná se hned do „dětské“ sjezdovky na Lipně, to jde, pak do skal za Dvorečnou, to už je výživnější. Rozběhnete se z Loučovic podél Čertových proudů, to je paráda. Jenže zatočíte od řeky znovu do kopců a šplhat do jižní sjezdovky Kramolná zmákne během možná nejlepší desítka běžců. Pak už vám ale fandící lidi nedovolí polevit.

„Zachovali jsme stejnou trať z loňska, kdy měla velký úspěch. Myslím, že si to každý užije,“ říká Martin Dvořák z pořadatelského týmu. Premiéru před dvěma lety na 11 km okusili kromě předních českých vrchařů i tehdejší prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý, nebo olympijská vítězka Kateřina Neumannová. A večer jim zahráli v báječné show v dešti U2 revival.

Před rokem už se běželo celých 21 km a vítězství slavili Jan Havlíček s Kamilou Gregorovou. „Příjemný výlet pro celou rodinu,“ pochvalovali si pak oba. Stejně jako všichni ostatní rozjetý koncert Ivan Hlas Tria.

Ano, na Lipno jedete kus cesty odkudkoliv. Proto se vyplatí strávit zde delší čas, víkend nebo pár dní. Běh tentokrát zahajuje program už také tradičního Lipno Sport Festu, festivalu přinášejícího širokou nabídku sportovních akcí den co den. Od testování materiálu přes společné tréninky nebo kursy, divadelní představení pro děti, večerní koncerty i malý veletrh sport expo. To vše v epicentru v maríně pod zdejším Aquaworldem.

„Čerstvě nabízíme třeba sjezd na terénních koloběžkách ze Stezky korunami stromů,“ láká Eva Černíková z pořadatelské společnosti Lipensko. Letos se můžete za devět dní zúčastnit, nebo spíš vybrat ze šedesáti sportovních položek – včetně běžeckých zajisté – a sedmi kulturních vystoupení. Závěr pak obstará jako vždy velkolepá laserová show.

Ještě základní fakta k nedělnímu startu: 12.30 začínají dětské závody (po rovině podél přehradní nádrže), ve 13.30 hlavní závod. Na trati jsou tři občerstvovačky, cílový limit čtyři hodiny. K dispozici bude testovací stan a půjčovna bot Salomon a hodinek Suunto.

Více na www.strc.cz