Zdá se, že letecký mamut v Harrachově, skokanský můstek K120 na Čerťáku, konečně najde využití. Vždyť v zimě se tady vinou počasí celý závod odskáče jen výjimečně, což potvrdilo i letošní mistrovství světa v letech. Teď nájezdová věž poslouží běžcům. Druhou zářijovou sobotu třináctého čeká Red Bull 400.

Ano, běh na 400 metrů. Ale vertikálně! Z dopadu po bubnu až k hraně můstku a odtud po schodišti až nahoru k rozjezdové lavici, odkud se v zimě rozlétají skokanští orli na lyžích. S hromadným startem…

Muže jednotlivce čeká nejprve kvalifikace (jen k odrazové hraně), odtud se teprve ze 170 účastníků jen nejlepších 50 podívá do odpoledního finále. A ti se budou moci vysápat až na vrchol. Ve štafetách i smíšených nastoupí čtyři členové, každý na sto metrů. Počet všech účastníků je limitován počtem 500, proto zájemci, neváhejte. Navíc na cenách čeká celkem 78 000 Kč a pro vítěznou štafetu akrobatický let s Red Bull Flying Bulls.

„Je to velmi zajímavý, zase něco jiného, intenzivní zátěž na krátkou dobu. Není to běh, používáš všechno. Přirovnal bych to k části Kunratické nahoru na Hrádek, ale mnohem delší,“ říká český triatlonista Jan Kubíček, dlouholetá jednička Xterry terénního triatlonu, který se chystá na start.

Pořadatelům závodu pomáhal s testem trati, jen na „kvalifikační“ hranu se po trávě šplhal 4:30 minuty. „Chce to určitě tretry nebo aspoň kopačky a to nemluvím, kdyby bylo mokro.“

Podle jeho názoru mají největší šanci na úspěch silově-vytrvalostně vybavení běžci na lyžích. „Možná i lehcí patnáctiletí kluci by se mohli dostat nahoru rychle. Není to pro klasické silniční běžce. Víc se uplatní i orientaci. Možná i hokejisti, ti mají silné nohy a běhají podobné věci v přípravě, klidně taky američtí fotbalisti.“

Podobný závod v režii Red Bullu běžel už pětkrát na největším leteckém můstku v Rakousku v Kulmu/Bad Mitterndorfu, kde má stoupání místy až 79%. Nejtěžší běh vašeho života, lákali organizátoři.

Vítěz Ahmet Arslan z Turecka stoupal nahoru téměř pět minut. Mezi ženami tam loni skončila třetí rakouská běžkyně na lyžích, dcera slavného otce Teresa Stadlober. A špatně si tam nevedla ani skokanská legenda Andreas Goldberger. Chystají se i další běhy do můstků v Kuopiu, Almaty a Thunder Bay.

Jak se běhalo v Kulmu najdete na videu zde.