Sváteční neděle, slunečný den a závod, který zahájila česká hymna. Letošní Běchovice – Praha byly v mnohém nové: poprvé pro běžce organizátoři připravili vytištění jména na startovním čísle, občerstvovací stanici na pátém kilometru a také vodiče na nejfrekventovanější časy. Ocenit to přijel rekordní počet závodníků a spousta dalších zůstala zaskočena uzavřením registrací.

V mnohém však zůstaly tradiční. Start i cíl vzdáleny 10 031 m, převoz zavazedel, rozdělení startu na muže veterány, ženy a muže. Tradici ocenilo mnoho fanoušků a společně s organizátory, kteří odvedli perfektní práci, tak zlepšili neděli mnoha závodníkům na Mistrovství ČR i hobbíkům, kteří se přijeli poprat s „hrdlořezákem“ a vyzkoušet si, zda jsou Běchovice opravdu tak záludný závod.

Běžela jsem jako trasérka nevidomého a oceňuji, že běžkyně na nás braly ohled a běželo se nám opravdu skvěle. Trochu jsem se obávala běhu na silnici za provozu, ale i řidiče je třeba pochválit. Zdá se vám, že stále jen jásám? A proč ne? Negací je v našem životě tolik, že je potřebné napsat o skvěle klapajícím podniku. Samozřejmě, že jsem mezi běžci slyšela trochu reptání, že jim organizátor neodpověděl na nějakou žádost, ale ruku na srdce – nemáte ve své poště resty?

Takže asi jediný problém celého dne byli diváci těsně před cílem. Obrovská touha po dobré viditelnosti je stahovala natolik do silnice, že byl malinko problém vběhnout do cíle. My dva se nemůžeme rozpojit a nemohli jsme uhnout doleva, protože tam finišovali vítězové v mužské kategorii.

A spokojený byl i bosonohý běžec v českém kiltu Tomáš Zahálka: „Zatím bosky běhám rok, Běchovice byl vloni můj první závod zdolaný za 56:46, na který mě vyhecovali kamarádi v hospodě. Dnes byl můj sen zaběhnout je alespoň za 46:46. Vše bylo v pohodě až na trošku hrubší asfalt kolem 5 km.

Tam mi vodič na 45 minut utekl asi o 100 metrů. A po rychlém vyběhnutí kopce jsem už neměl síly na rychlý finish. Se závodem jsem ale po všech stránkách spokojen, čistý čas 45:53, pocity skvělé.“

Tentokrát poprvé byl v zázemí cíle postaven stan Báječných žen v běhu a věřím, že z tohoto spojení vznikne nová tradice a modrých triček s barevnými cákanci a heslem „Když běžíš, tak krásníš“ bude na trati přibývat.

Děkuji vám Běchovice! Byl to super den a ráda přijedu zase. Těch pár vteřin přes vysněnou hranici se pokusím zlepšit.