Ten závod má historii, ducha i srdce. Lesní běh Říčany zve na 33. ročník do trailů v údolí říčky Rokytky na východ od Prahy. Vítejte ve Smrčkolandu, v domácím revíru neuvěřitelného veterána Miloše Smrčky – závod pravidelně s celou rodinou i přáteli z Běžeckého klubu organizuje i (skoro) vyhrává.

Loni se tu řádně prášilo od podrážek a pílilo za rekordy. Běželo se o týden dřív, ale takové sucho na lesním plátně malíře Podzima málokdo pamatuje. Okruh měří 5,7 km a jen velcí kluci běží dvakrát.

Ženy i dorostenčíci pouze jednou, takže se nenechte strhnout tempem rychlých vrchařek. Jsou tu tři slušné kopce, kořeny, potůček, mezi tím i táhlejší stoupání po zpevněné cestě.

„Všechno tradiční, rodinná atmosféra, žádné změny,“ hlásí Miloš Smrčka. „Možná až za rok. Vyvzpomněl jsem si na to až pozdě a záleží mi, jak budou lidi reagovat. Vzhledem k trendům prodlužování uvažuju o tom dát trať na dva okruhy pro všechny muže i ženy,“ plánuje letošní už zase mistr světa v běhu do vrchu. Čerstvě šedesátiletý bard, který běžel před dvěma týdny Běchovice za 35:26…

Na říčanský start se hlásí obhájce vítězství Robert Krupička (loni 37:38). „Až mě to tady překvapilo, jak pěkný a technický závod to byl. V podobných terénech trénuju doma,“ užíval si nejlepší český vrchař zpod Orlických hor. Prožene ho tentokrát Luboš Gaisl či někdo jiný? Mezi ženami po jasném triumfu v Beskydech čeká na důraznější oponenturu Pavla Schorná, desátá z letošního mistrovství světa v běhu do vrchu v Itálii. Anebo půjde jen za loňským rekordem „velké Pavly“ Fričkové (21:41)?

Poprvé v roce 1982 tady běželo 12 nadšenců, teď to budou stovky… Finanční prémie 300, 200 a 100 Kč tu dostávají tři nejlepší ze všech věkových kategorií.

Epicentrum závodu najdete tradičně okolo radošovické sokolovny, kde se na hřištích zabaví i děti zatímco rodiče vyrazí na trať. Přijďte včas, lépe zaparkujete a přispějete klidnější registraci. Dojet se dá dobře i vlakem – po linii Praha – Benešov.

Starší žákyně začínají na 1700 metrů v 9.45, pak pokračují dětské závody až k těm nejmenším. Ve 12.15 startuje hlavní závod. Startovné opět symbolické – dospělí 150 Kč, resp. 200 Kč na místě, dorost 50 Kč, děti zdarma.

Letos podruhé patří Lesní běh do Salomon Trail Running Cupu, jako šestý a předposlední díl. Půjde tedy do tuhého o bodíky do celkového pořadí všech věkových skupin. Neboť klíč je tu jednoduchý a neúprosný – počítá se všechno!

Finále první listopadovou neděli na golfovém hřišti v Praze-Motole by už jen mělo stvrdit výsledky a ocenit ty nejlepší a nejvytrvalejší.

Kompletní výsledky STRC a podrobnosti včetně videoprohlídky tratí najdete na www.strc.cz