Téměř neuvěřitelné počasí na toto roční období přivítalo davy běžců v Mariánském údolí v Brně Líšni. Svítilo sluníčko, teplota vystoupala ke dvacítce a k tomu nová, velmi hezká trať Mizuno podzimní desítky v krásné přírodě zdejšího místa plného klidu, až vznešeného ticha a téměř čarovného prostředí, které doslova nabíjelo novou energií.

Té měli dnes opravdu závodníci na rozdávání. A co se jich sešlo. Jen třeba desítku běželo 432 běžců i běžkyň a to zde také startovaly ve svých závodech i děti a běh na 5 km.

Nejlepší muži si běželi každý svůj závod

Tak nějak to bylo vidět i z mého pohledu. Poctivě jsem si oběhl jedno pětikilometrové kolo proti běžcům, abych viděl, co se opravdu na trati dělo. V první okruhu spolu běželi Jan Kohut /RELAX-FIT.CZ TEAM – 34:10/ a Daniel Orálek /AC Moravská Slávia Brno – 34:48/. Za nimi pak sólo sám Jiří Petr /Diadora – 35:15/. Ovšem při náběhu do druhého okruhu již velmi lehce běžící Honza Kohut odskočil od Dana Orálka a v podstatě si pak už každý z těchto tří nejlepších běžců Mizuno podzimní desítky držel jen svůj odstup a v poklidu si hlídal umístění. Až daleko za nimi se rozhořely boje o umístění v dalším pořadí.

Ženy muže napodobily

Nechci, aby to vyznělo špatně, ale prostě to tak bylo, jen s tím rozdílem, že nejlepší ženy se mohly schovat v klubku běžců na rozdíl od prvních mužů. Ti si cestu na trati prodírali sami.

Lucie Maršánová /TJ Nové Město na Moravě – 40:49/ běžela naprosto neohroženě na čele závodu žen už od startu a s velkým přehledem zvítězila. To Karolína Zádrapová /AK Drnovice – 42:28/ se zpočátku pohybovala na třetím místě, ale již v první kole předběhla do té doby druhou Ivetu Fořtovou /Eleventestteam – 43:04/. Potom postupně svůj náskok zvyšovala a druhé místo v absolutním pořadí bez problémů a v poklidu uhájila. Iveta si zase pak s přehledem pohlídala třetí místo před neustále se přibližující Ivanou Martincovou.

Mizuno desítka se přemístila do přírody

Předposlední závod 10. ročníku Mizuno runing cupu uspořádala jako pořadatel společnost TERM, spol. s r.o., která je výhradním dovozcem a distributorem japonské značky Mizuno pro ČR a SR. Také tento seriál již po léta šlape pod taktovkou Mizuna jako švýcarské hodinky a řada běžců z celé republiky jej objíždí celý. A nechyběli ani v Brně.

Tradiční trať z brněnského výstaviště ovšem organizátoři přemístili do překrásného Mariánského údolí v Brně – Líšni a rozhodně udělali dobře. V zábavním parku Eldorádo, kde bylo zázemí celé akce, bylo od rána pořádně živo.

Bodejť by ne, když již v deset hodin zahájily své závody dětské kategorie, v jedenáct hodin pak nastoupili běžci k hobby běhu na 5 km a hlavní závod na 10 km odstartoval v 11:45. Zpestřením byly letos také soutěže čtyřčlenných týmů v běhu na 10 km, kde se sčítaly dosažené časy členů jednotlivých družstev, ve kterých musela startovat minimálně jedna žena. Přesto běžely i týmy se čtyřmi ženami a rozhodně si nevedly špatně.

Nádherné prostředí pro běhání jako stvořené

Tak by se dalo zjednodušit konstatování téměř všech běžců, kteří si dopoledne v Mariánském údolí opravdu naplno a se vším všudy užili.

Tak nějak si představuji závody také já. Všechno klapalo jako na drátkách a k tomu příjemné prostředí v přírodě za ideálního počasí. Co víc si přát.

Takhle to viděl i vítěz závodu Honza Kohut: „Dnes tu bylo perfektní podmínky pro závod. Také se mi běželo až neuvěřitelně dobře a vůbec jsem nemusel jít naplno. Dokonale jsem si závod užil.“

Dan Orálek též kvitoval trať i počasí: „Přijel jsem si sem jen kvalitně odtrénovat, protože mě zanedlouho čeká závod na 100 km, a když Honza šel dopředu, nijak jsem to nehrotil a běžel si svoje tempo, abych si jenom pohlídal druhé místo.“

Stejně tak hovořil i Jiří Petr: „Já na Honzu s Danem neměl. Jen si mi pořád vzdalovali, tak jsem se zaměřil na udržení třetího místo, což nebyl velký problém.“

„Na takové závody moc nejezdím, běhám spíš na dráze, ale tady se mi moc líbilo,“ přiznala se Lucie Maršánová. „Jen jsem si bohužel musela na trati odskočit, ale i tak jsem to stihla včas a první místo uhájila.“

„V tomto terénu se mi běhá výborně,“ usmívala se spokojeně Karolína Zádrapová.

„Vůbec jsem neměla na trati žádný problém, jen mi asi dva kilometry ze začátku trvalo, než jsem se dostala do tempa a pak už to šlo samo.“

„Tady je fakt nádherně,“ nadšeně konstatovala Iveta Fořtová, která přijela z daleka, protože také ona objíždí Mizuno running cup. „To se závodem na brněnském výstavišti nedá vůbec srovnávat. Doufám, že už tady závod zůstane napořád.“

A přesně tomu věří také všichni velmi spokojení borci, kteří Mizuno podzimní desítku v Mariánském údolí absolvovali.

A můžeme je potěšit, protože také zástupkyně firmy Term Jana Trhlíková, která závod organizovala, jasně prohlásila, když viděla ty spokojené tváře kolem sebe, že jejich běžecký závod sem bez debat patří a určitě se do těchto míst Mizuno podzimní desítka příští rok zase vrátí.

+ Přidat běh do tréninkového deníku

Výsledky

Foto 368× – Honza a Lenka Fiedlerovi

Foto 109× – dzounas.rajce­.idnes.cz