Závěrečným závodem každoročně ve Špindlerově Mlýně byl ukončen letošní MARATONSTAV ČESKÝ POHÁR V BĚHU DO VRCHU. Jedná se o jeden z největších běžeckých pohárů v Evropě, obsahuje 40 závodů po všech českých horách a kopcích. Do seriálu je zařazen i jeden závod na Slovensku. Takovýto kolos by se neobešel bez dlouholeté podpory sponzorů. Žije díky sponzorům SAUCONY, ČAS, MARATONSTAV a.s., ČSSD, Pivovar Krakonoš Trutnov a Iscarex Česká Třebová.

O oblibě vrchů svědčí i hlavně fakt, že se ho v letošním roce zúčastnilo 4.938 závodníků, což je průměr 123 závodníků na jeden závod. Většina velkých závodů je doplněna i velkými akcemi, jako jsou pochody po trati závodu (pochod Janské Lázně – Černá hora), závody BUĎ FIT po zkrácených tratích (závod na Kralický Sněžník) nebo závody dětí (Horní Maršov, Jilemnice – Žalý). Raritou je i Běh kolonádou v Janských Lázních, kterého se zúčastňují v hojné míře, vedle dětí a „Buď-fiťáků“, vozíčkáři a hendikepovaní.

Jsou i takoví závodníci, pro které se staly vrchařské závody životním stylem. Objíždějí s rodinami a přáteli většinu závodů. Rekordmankou je Míla Vraštilová z TJ Maratonstav, která se zúčastnila všech závodů, Šárka Pechková 28 závodů, Jiří Plecháček 24 závodů, František Pechek má na svém kontě 23 závodů.

Na hlavních závodech kde se bojuje o tituly mistrů ČR, kvalifikaci na ME a MS se scházejí pravidelně nejlepší běžci z celé republiky. Nejvíce obsazené jsou hlavně kategorie veteránů 40–50. letých. Vysokou úroveň má kategorie žen nad 35 let. Letošní ročník bez rozdílů kategorií vyhrál mistr ČR v maratónu Petr Pechek, v kategorii žen zvítězila česká reprezentantka Táňa Metelková. Většina reprezentantů obsadila přední příčky i když je závod věnován všem věkovým kategoriím.

Konečné výsledky všech kategorií najdete na www.iscarex.cz.

29 ročníků běhů do vrchu dává stále základ celé reprezentaci. České běhy se neztratily v Evropě ani na světě. Na mistrovství Evropy zazářili junioři, kteří přivezli zlatou medaili, kterou získal Dominik Sádlo a družstvo získalo stříbrné medaile. Na mistrovství světa v Itálii jsme podali dobré výsledky, s medailí se vrátila Michaela Stránská, což bylo velké překvapení a družstvo juniorek skončilo na třetím místě. Veteráni a hlavně veteránky sbírali medaile na mistrovství Evropy v Polsku i na podzimním mistrovství v Rakouském Telfesu..

Jako každoročně bude vrchařská sezóna zakončena v rámci Běhu Dlouhými záhony. V sobotu 8.11.2014 se sejdou všichni organizátoři jednotlivých závodů na svém jednání a přípravě nové sezóny. Po tradičním běhu všech kategorií budou v 15:00hod na městském sále v Úpici odměněni a vyhlášeni vítězové Českého poháru a poprvé budou vyhlášeni nejlepší vrchařka a vrchař ČR za rok 2014. Odborníci přes běhy do vrchu se shodli na mladých závodnících – Michaele Stránské a Dominiku Sádlovi. Celé vyhlášení bude doplněno kulturním programem.

Co nás čeká do budoucna? Již nyní se připravuje další jubilejní 30. ročník poháru. Seriál ponese název „MARATONSTAV – ALTRA ČESKÝ POHÁR V BĚHU DO VRCHU“. Patronát nad celým seriálem převzal ministr školství Marcel Chládek spolu s exkomisařem Vladimírem Špidlou. Jubilejní seriál bude mít několik překvapení. Jedním z nich bude návštěva prezidenta světových vrchů Bruna Gozzelina. Česká republika oznámila kandidatůru na mistrovství světa osmnáctiletých v roce 2016.