Silvestrovský Lysacup se každoročně nese ve znamení těch nejbláznivějších a nejoriginálnějších masek. Etapa startovala tradičně z hřiště v Ostravici a měřila 8,8 kilometrů s převýšením 890 metrů. Někteří běžci museli doma dlouho přemýšlet a vybírat masku, která jim nebude vadit v podání kvalitního výkonu, jiní se však nad dnešní závod trochu povznesli a užili si ho například v podobě kadibudky.

Na poslední den v roce vyšlo nádherné počasí a tři stovky závodníků si mohly konečně vychutnat pravý lysacupovský podklad – sníh! Na vrchol Lysé hory proudily davy turistů a mnoho z nich jen s vykulenýma očima pozorovalo například probíhající Avatarku, rytíře britské armády nebo plno domácích mazlíčků.

Možná trochu symbolicky se ve lvím převleku postavil do první řady Tomáš Lichý (Splašení goroli), aby znovu všem ukázal záda a dnes také ocas. Jako král zvířat nedal nikomu šanci, ale o své vítězství musel bojovat. Jeho týmový parťák a mladá běžecká naděje Marek Chrascina byl na čele skoro celou etapu, Lichý ho s velkým úsilím dohnal až na Větrech, zhruba kilometr před cílem.

Lichý vyhrál v čase 50:18, na třetím místě doběhl stejně jako v minulé etapě Ondra Horák (AVA, 51:24). První kilometr závodu, který vedl po rovině podél řeky se běžel ve velmi rychlém tempu, závodníci na čele drželi tempo 3:35 min/km.

Mezi ženami dopadla etapa na chlup stejně jako ta minulá. Zvítězila Marie Delingerová (AVA, 1:02:19), druhé místo patřilo Denise Krejčiříkové (VZS Ostrava, 1:04:43) a na třetím místě doběhla se ztrátou další více než minuty a půl Andrea Krstevová (Pearl iZUMi, 1:06:24).

Mezi týmy byly karty jasně rozdány a Splašení goroli (1. Lichý, 2. Chrascina, 8. Damek) si tímto vítězstvím upevnili také náskok v celkovém hodnocení. Druhé místo obsadila Vinotéka u Karla Frenštát p. R. (4. Ambros, 9. Koníř, 17. Kozlovský A.) a na třetím skončil tým Jump Sport (5. Otevřel, 7. Pytlík, 33. Bohatý).

První polovina tohoto ročníku Lysacupu je za námi a po vyškrtnutí třech nejhorších etap každému závodníkovi můžeme vidět vypovídající celkové pořadí. Bezkonkurenční je zatím Tomáš Lichý (2700 b), který má nejvyšší možný počet bodů a pořadatelé Lysacupu dokonce vypsali tučnou finanční odměnu za jeho skalp. Z dvou stovek korun již stoupl na pět set a třeba ještě poroste. Na 2. místě je Tomáš Maceček (2630 b) a třetí místo drží Jiří Pytlík (2587 b) s těsným náskokem před Vítem Otevřelem. V ženách drží první místo Denisa Krejčiříková (2151 b), druhá je Andrea Krstevová (2084 b) a třetí s výraznější ztrátou Ivona Krejčiříková (1877 b).

Příští etapa se běží 10. ledna v sobotu, start je v 10 hodin na hrázi přehrady Šance.

Výsledky

Foto 225× – jindrich1950

Foto 358× – František Raška