Nejstarší český maratonec Jiří Soukup byl při vyhlašování Nejúspěšnějšího sportovce roku 2014 města Hradec Králové uveden do tamější Síně slávy.

Jirku, kterému bude zanedlouho 88let, navrhl jeho mateřský oddíl TJ Liga 100 Hradec Králové.

Do Síně slávy vstoupil Jiří Soukup jako všestranný atlet, aktivní sokolský sportovec, publicista, kurátor, grafik, milovník koní a příznivec umění, činný v tělovýchově od roku 1932.

V listopadu roku 2014 se stal v 87letech nejstarším Čechem, který absolvoval maraton. Zúčastňuje se i veřejných závodů v dálkovém plavání a otužování. 26. prosince 2014 byl nejstarším účastníkem memoriálu Alfreda Nikodéma v Praze ve Vltavě.

Za jeho aktivity ve sportu, kultuře a propagaci Hradce Králové doma i v zahraničí mu byla za rok 2008 udělena jedna z nejprestižnějších cen města Primus inter pares (První mezi sobě rovnými, latinské označení pro člověka ve skupině, kde všichni mají stejné postavení a přesto tato osoba je považována za reprezentanta nebo vůdčí osobnost díky přirozené autoritě nebo jiné význačné vlastnosti, poz. red.).

Při slavnostním předání ceny Jirka vzpomněl na týden starou událost, která mu ve vstupu málem zabránila. Jeho účast ve veteránských závodech v běhu na lyžích byla doprovázena několika pády. První se mu přihodil při rozcvičování.

„Bohužel jsem měl na nohou hladké boty a šel se rozklusnout. Na stadionu jsem myslel, že běžím po betoně, ale on to byl led, ale to jsem zjistil, až po bolestivém pádu na zem,“ vyprávěl Jirka. Ač otřesen nastoupil, ale zde ho potkala další nepříjemná příhoda. „Pořadatelé zajistili jako maskota závodu Krakonoše. On mě tak zaujal, že jsem se více než na trať koukal na něj, když jsem kolem něho projížděl, už jsem ležel, ani nevím jak, na zemi podruhé.“

K letošním plánům Jirka dodal: „V květnu se chci zúčastnit běžeckého desetiboje v Německu. Pokud bych šel do nějaké větší běžecké akce, tak by to bylo opět na podzim a zase v Srchu. Tam ke mě byli pořadatelé velmi vlídní“.

Ve dvacítce nejlepších hradeckých sportovců je také Taťána Metelková – druhé místo na MČR v běhu do vrchu, 3. na MČR v půlmaratonu, 28. místo na MS v běhu do vrchu. Do vyhlašované elitní desítky však nepronikla.

Byl v ní na čtvrtém místě její oddílový kolega ze Sokola Hradec Králové čtvrtkař Michal Desenský. Absolutním vítězem se stal hokejista Jaroslav Kudrna, u něhož bylo uvedeno pouze odchovanec Hradce, opora a duše týmu.