Maraton je sama o sobě královská disciplína a když před jakýmkoliv kamarádem nebo kamarádkou řeknete, že jste uběhli maraton, v momentě jste pro ně hrdina. Máme pro vás na každý kilometr jeden důvod, proč si najít v termínovce ten váš maraton, zaplatit startovné a pustit se do více než 42 kilometrového zážitku.

1. Radost do života. Maraton je mýtický. Můžete se cítit parádně po jakémkoliv závodě, ale právě tato královská trať vám udělá největší radost.

2. Inspirujete ostatní. Nezáleží na tom, jestli bojujete o osobní rekord, nebo bojujete, abyste vůbec dokončili. Minimálně jednoho svého kamaráda, kolegu nebo fanouška určitě inspirujete, aby začal běhat a třeba se také jednou odhodlal běžet maraton.

3. Sebevědomí. Pokoříte celý maraton? Vaše každodenní úkoly vám pak budou připadat jako maličkosti, které zvládnete levou zadní. Pokud byste mohli zašpuntovat do láhve vaše sebevědomí po dokončení maratonu a pak ho prodat, hned by se z vás stali milionáři.

4. Budete superhrdinové. Už jste někdy viděli lesklé thermo folie, které se dostávají maratonci po doběhu do cíle? Držte si ji kolem krku a v lehkém vánku se můžete cítit jako Superman.

5. Cestování. Většinou hledáme výmluvy, abychom nemuseli utrácet peníze. Ani cestování za to někomu nestojí, ale vhoďte do banku maraton a hned máte o důvod navíc poznat další skvělá neprozkoumaná měs­ta.

6. Nejlépe poznáte město. Není lepší způsob, jak poznat nové město, než si ho projít nebo proběhnout. Většina maratonů vás provede těmi nejkrásnějšími místy a historickými centry města. Při maratonu se navíc nemusíte mačkat s ostatními turisty a stát na přechodech pro chodce.

7. Poznáte nové přátele. Čím více stárneme, tím méně se nám dostává šancí poznat nové lidi. Při maratonu nemusíte dlouho přemýšlet, jak prolomit bariéry. Všichni procházíte tím stejným a udělat si přátele je mnohem jednodušší.

8. Budete obsluhováni. Všichni pořadatelé budou dělat vše jen pro vašeho blaho, podávat vám pití, houbu s vodou, všichni okolo vám budou tleskat a na konci dostanete kolem krku medaili. Stalo se vám někdy tohle na jiném z vašich dlouhých běhů?

9. Budete mít pěkná stehna.

10. Pěkná lýtka.

11. Pěkný zadek.

12. Pěkné bříško.

13. Sblížení. Nejspíš potkáte plno nových lidí, s některými se budete v průběhu závodu míjet, ale dost možná taky poběžíte celou dobu s neznámým parťákem, který má naprosto stejné tempo jako vy. Na desátém kilometru se na sebe usmějete, na dvacátém si budete povídat, na třicátém si podávat pití, na čtyřicátém se vzájemně povzbuzovat a v cíli budete nejlepší přátelé.

14. Medaile. Na každém maratonu dostanete originální medaili, téměř vždy je to pořádný kus železa, který se bude vyjímat ve vaší vitríně. Na některých závodech si dokonce můžete nechat vyrýt svůj čas na zadní stranu medaile.

15. Motýli v žaludku. Čím jsme starší, tím méně „poprvé“ zažíváme. Už žádný první polibek, žádné první auto. Je jen málo věcí, z kterých máme v žaludku takzvané motýly. Ale zkuste se postavit na start maratonu, mít před sebou 42,195 kilometrů a jistě budete napůl nažhavení a napůl nervózní.

16. Ulice jsou vaše. Jen pro vás se zastaví všechna doprava a pokud chcete, můžete běžet klidně uprostřed silnice, v protisměru nebo šněrovat dvouproudovou silnici z jednoho kraje na druhý. Ale raději běžte prostě rovně.

17. Vítězství. Jen minimum z nás někdy opravdu vyhraje maraton. Ale nikdy nikdo nevyhrál, dokud někdy neběžel. Třeba máte šanci ve své kategorii. Nebo vyhrajete v rámci svého týmu kolegů z práce.

18. Děláte to pro sebe. Často slyšíte, že lidé podstupují různé výzvy, jen aby ostatním dokázali, že na to mají. Kašlete na ně, dělejte to pro sebe. Takové lidi stejně nikdy neohromíte, ani kdybyste ten maraton vyhráli. Ale ten váš pocit po doběhnutí do cíle vám nikdo nikdy nevezme.

19. Lepší pochopení kalorií. Chystáte se na maraton a myslíte si, že můžete jíst všechno co chcete? Omyl. Nejspíš budete v šoku, když zjistíte, jak moc kalorií je obsaženo v některých jídlech a jak málo kalorií spálíte během cvičení nebo tréninku.

20. Následování pěkných stehen.

21. Následování pěkných lýtek.

22. Koukání na krásné zadky po celých 42 kilometrů.

23. Oživení chuťových buněk. Neměli jste páru, jak dobře může chutnat banán na třicátém kilometru.

24. Protože můžete. Myslete na to, že ne všichni mají tu možnost zaběhnout si maraton. Vy ano, je to jen na vás. Vy máte tu možnost, tak ji neberte jako samozřejmost a buďte za ni rádi.

25. – 42. Posledních osmnáct důvodů je posledních osmnáct kilometrů a 195 metrů celého maratonu. Měli byste si vyzkoušet uběhnout maraton, protože kilometr za kilometrem si budete více a více uvědomovat, jak jste neporazitelní. Bolest, pot, slzy, puchýře, to vše budou jen příjemné vzpomínky, až protnete cílovou pásku.