V sobotu večer se v centru Ostravy uskutečnil první ze série závodů Night Run. Startovalo se na Masarykově náměstí přesně v 20:30, za svitu pouličních lamp a téměř tisíce čelovek. Tolik bylo totiž účastníků a čelovka byla povinnou výbavou pro tento závod.

Minulý rok měl tento závod v Ostravě premiéru a letos již dokázal zaplnit celé náměstí. Startovalo se ve dvou závodech, hlavním závodem byla desetikilometrová trasa, druhým závodem charitativní AVON běh na 5 km. Před setměním měly možnost závodit také děti.

Trasa vedla z Masarykova náměstí přímo k řece a po zpevněné cyklostezce až na konec Komenského sadu, kde se stočila dolů k řece Ostravici a po štěrkové cyklostece se vracela zpátky k místu startu. Na tomto pěti kilometrovém okruhu se museli závodníci vypořádat s dvojitou porcí schodů, za obrátkou se mohli občerstvit.

Hlavní závod se stal kořistí mladého Adama Gaury (TJ TŽ Třinec, 33:20), který byl v čele závodu hned od startu a jedinou konkurencí mu byl Jan Zemaník (Salomon/Podly­saci.cz, 33:44).

„Dopoledne jsem uklízel Beskydy v rámci projektu Čisté Beskydy a nestihl jsem nic odtrénovat. Chtěl jsem si dát nějaký tempový běh a tenhle závod se k tomu výborně hodil. Bylo to zároveň zpestření přípravy na Zegamu (Mistrovství Evropy ve SkyMarathonu) a otestování nových závodních city trailových bot. Ani jsem nečekal, že si tady udělám osobáček na desítku,“ svěřil se Zemaník, který byl se svým výsledkem spokojen.

Třetí muž v pořadí Martin Both (MK Seitl Ostrava, 36:23) ztratil na vítěze již více než tři minuty. To znamenalo, že Both teprve ukrajoval metry nedaleko za značkou devátého kilometru, když Adam Gaura protínal cílovou pásku. Ale to není žádná ostuda, Adam Gaura dokázal zaběhnout desítku kolem 36 minut již ve svých šestnácti letech a minulý rok reprezentoval Českou republiku na Mistrovství Evropy juniorů v běhu do vrchu.

V ženách se ani jedné závodnici nepodařilo stlačit čas pod čtyřicet minut, pro vítězství si doběhla Hana Chocholatá (41:32), na druhém místě skončila Michaela Schierová (44:11) a bronzovou příčku obsadila Alžběta Mikolajková (Peachky, 44:38).

Na 5 km trati si do cílové rovinky přinesl pěkný náskok Tomáš Maceček (Pearl iZUMi Czech, 16:53) a pohodlně zvítězil. Druhé a třetí místo brali mladíci. Z tohoto souboje nakonec vyšel lépe David Král (Sokol Opava, 17:32). Třetí místo zbylo na Jiřího Rypku (Inkospor, 17:56), který sice hned po startu nasadil zběsilé tempo, ale zhruba na třetím kilometru již začal ztrácet.

Mezi ženami doběhla první Lucie Dvoříková (23:12), s odstupem dvaceti sekund druhá Kateřina Šmídová (Ultimate Fitness, 23:31) a dalších více než dvaceti sekund bronzová Alena Rečková (23:55).

Traťový rekord padl v obou bězích. Na pěti kilometrové trati překonal Tomáš Maceček loňský čas vítězného Matouše Vrzaly téměř o minutu. V hlavním závodě ubral Adam Gaura půl minutu z loňského vítězného času Jakuba Powady.

Další závod Night Run se běží již tuto sobotu v Hradci Králové.

Výsledky