Třetí ročník Nymburského půlmaratonu, v jehož rámci proběhla i tradičně nazvaná čtvrtka, která však neměřila deset a něco kilometru, ale přesně deset, přepsal všechny dosavadní rekordní záznamy závodu. Takže jediný kdo selhal bylo počasí, bylo doslova aprílové. Se startovním výstřelem začalo pršet, později i hustě. Sice chvilkami přeháňky přestaly, ale i v úvodu slavnostního vyhlašování výsledků lilo jako z konve, ale za pár chvil byl zase sluneční jarní den. Ale zřejmě to bylo lepší, než sobotní dusno.

Rekordní počet startujících

Začněme počtem startujících. Silniční běh na 21,1 kilometru dokončilo 219 vytrvalců, desítku 211. Vloni tento součet dal necelých tři sta. V prvním ročníku necelých dvě stě běžců. V této početné konkurenci byly samozřejmě překonány traťové rekordy.

Zajímavá trať

Centrum závodu je v nymburském přístavišti, v prostoru pod zdymadlem, mezi řekou Labe a zbytkem historických, ale zachovalých, hradeb, které tvoří snadno zapamatovatelnou kulisu závodu. Pořadatelé měli připraven desetikilometrový okruh. Jeho první polovina vedla po cyklostezce vedoucí po pravém břehu řeky Labe, tedy proti proudu řeky.

Po čtyřech kilometrech početné startovní pole zdolalo labský most u obce Chvalovice. Vytrvalci museli nejdříve po schodech vyběhnout na most, ten přeběhnout a po schodišti se opět vrátit, ale tentokrát na levý, břeh Labe a zde rovněž po asfaltové cyklostezce pokračovat zpět k Nymburku. Jo těch schodů bylo určitě přes sto. Ale to nebylo vše.

Bylo se nutné vrátit přes zdymadlo do přístaviště, a to opět znamenalo hned na začátku zdymadla cca třicet schodů nahoru a třicet schodů dolů. A kde je ten zbývající kilometr navíc pro půlmaratonce? Ten byl v druhém okruhu, když se seběhlo z chvalovického mostu neodbočilo se doleva, ale byl po odbočení doprava zařazen malý pytlík, tam a zpět, o příslušné délce proti proudu řeky.

Takže trať půlmaratonu je zcela rovinatá, ale její absolvování znamenalo vypořádat se celkem se cca 300 schody!

Favorité závodu splnili své role

Nymburský půlmaraton měl před startem svého muže i ženu číslo jedna. Jinak přesný moderátor trochu Lenku Šibravovou šidil, jeho pozornost se zcela upřela na marockého vytrvalce žijícího s českou přítelkyní právě v Nymburce Sajl Abdelkabira. Borec s osobním maratonským maximem 2:12 hodiny letos doslova řádí na českých závodech. Před čtrnácti dny dokázal v sobotu vyhrát Bakovský půlmaraton a v neděli uspěl v nymburské desítce – Běhu lipovou alejí.

Sajl neměl od startu rovnocenného soupeře a vyhrál ve stylu start cíl v traťovém rekordu 1:09:34 hodiny, tedy téměř o deset minut lépe než loňský vítěz. O ještě lepší čas ho připravil pád na trati. „Při sbíhání z mostu, v místě přechodu na cestu, bylo jakési bláto. Bohužel jsem chvilku nedal pozor a při zatáčení mi v rozméhlém bahnu podjely nohy, naštěstí se mi nic nestalo,“ uvedl marocký vytrvalec.

Druhý byl rovněž po sólo výkonu Pavel Skřivánek z Liazu Jablonec za 1:14:03 a třetí Volodymyr Trotsiuk za 1:16:59.

Smolný rok má celkově čtvrtý Tomáš Kouřil z Vysokého Mýta – 1:17:19. „Letos to je už moje třetí čtvrté místo,“ konstatoval po závodě. Spokojen však mohl být jeho tatík Karel, který doběhl druhý ve veteránech vypsaných pro 40 – 59 let, za 1:22:11, celkově osmý. Před ním proběhl cílem vítěz této kategorie Ondřej Brada za 1:19:49. Muže nad 60 let vyhrál Václav Pur ze Šumperka za 1:33:09.

O favoritce Lence jsem se už zmínil. Celkově proběhla cílem na 16. místě rovněž v traťovém rekordu 1:29:02. „Je to můj letošní první ostrý start, tak jsem zvědava jak to dopadne,“ řekla Lenka před závodem. Po něm byla spokojená: „Běželo mi suprově.“

Druhá celkově byla nejlepší žena z kategorie 35 – 49 let Hana Hanzlová z Mladé Boleslavi za 1:34:53 a třetí, druhá mladá, Magdaléna Čípová z Prahy za 1:35:50. Veteránky nad 50 let vyhrála Ivana Slivkaničová za 2:02:39.

Na Nymburské čtvrtce byl rovněž vylepšen traťový rekord. Ten má nyní v držení Lukáš Fiedler z SKP Nymburk za 36:30. Soutěž žen vyhrála loňská vítězka půlmaratonu Dana Jiřičná z Prahy za 43:50, celkově byla čtrnáctá.

O zhodnocení závodu jsem požádal i jeho hrdinu z opačného konce, který měl však v cíli podobný aplaus, jako vítěz. Radoslav Schmidt dal čas 2:40:07.

„Nebyl to můj první půlmaraton, jak si asi většina diváků myslela. Tento je můj třetí. Holt běhám pomaleji, ale dneska jsem si to i užil. Pořadatele musím pochválit za kvalitní občerstvení nejen po závodě, ale i na občerstvovačkách. To prostě nemělo chybu.“