Šest měsíců dopředu bylo vyprodáno deset tisíc startovních čísel. Takový je hlavní vzkaz letošního Mezinárodního pražského maratonu. Takový je o něj zájem.

„Je to všechno malý zázrak,“ těší Carla Capalba, který tlačí maratonskou káru už jedenadvacátý rok, před nedělním startem. „Dělá nás to všechny, co se na tom podílíme, nesmírně šťastnými,“ dodal.

„Trasa zůstává stejná jako loni,“ doplňuje aktuální informaci ředitel závodu Václav Skřivánek. „Patří mezi nejkrásnější a taky mezinárodně uznávané.“ Novinkou je přesun startu dětského minimaratonu v 9.20 k Obecnímu domu! „Počasí bude dobré, doufáme. To je tradice,“ usmál se Capalbo.

Z opět mohutného pole afrických běžců stojí podle zaběhnutých časů nejvýš Deribe Robi z Etiopie (poběží s číslem 2) – 2:06:06 a jeho krajanka Tadeleh Bekele – 2:22:51. „Na elitní listině jsou běžci ze šestnácti zemí, to je rarita. Šest mužů pod 2:08 a šest žen pod 2:26, ženský rekord by mohl padnout. Řada dalších by chtěla běžet na limity na mistrovství světa nebo olympijské hry,“ věří manažerka Jana Moberly.

„Cítím se dost silný i na rekord tady,“ prohlásil Deribe Robi, který běžel výborně naposledy v Dubaji i Frankfurtu a pražskou dlažbu dobře zná. „Pro mě je to důležitý závod pro olympiádu v Riu. Doufám, že zaběhnu můj nejlepší výkon,“ přidala Betelhem Moges, která už běžela v Česku několikrát. Jako jedna z mála běžců pochází přímo z metropole Addis Abeby. „Na střední škole jsme běhali jen tři,“ přiznala.

Na silnici leží celkem 66 000 eur pro deset nejlepších žen a mužů, dalších 62 000 Kč pro nejlepší české běžce. K tomu prémie za výkony – 100 000 eur za světový rekord, 50 000 eur za čas pod 2:05 a další mj. 10 000 eur za rekord závodu (2:05:39 a 2:22:34), ten je asi nejdosažitelnější.

O české prvenství se utkají obhájce titulu Petr Pechek, nejlepší Čech na pražském půlmaratonu Jiří Homoláč a také rychlík Vít Pavlišta. Velké zkušenosti má také více trailový běžec Robert Krupička a nezdolný vytrvalec Dan Orálek. Mezi ženami jsou na elitní listině pouze Šárka Macháčková a Radka Churaňová.

Ze známých tváří se chystají na celou trať boxerský šampion Lukáš Konečný nebo modelka Adéla Čápová. Štafetu staví kapela Chinaski, nebo olympionici – veslař Ondřej Synek, triatlonistka Vendula Frintová, biatlonista Michal Šlesingr a spolu s nimi moderátor a herec Dalibor Gondík, dále bývalý desetibojařský král Roman Šebrle, nebo houslový virtuoz Josef Špaček.

Start – klasicky v 9.00 za tónů Vltavy na Staroměstském náměstí. Doprovodný program akcí běží už od čtvrtka, třeba v sobotu zahraje v expu v rámci Pražského jara Pražský Big band.