Keňský běžec Elijah Serem v traťovém (1:01:01) a etiopská diva Mulu Seboka (1:09:11) v osobním rekordu vyhráli třetí Karlovarský půlmaraton. A ještě český souboj brzy rozhodl pro sebe Jan Kreisinger – 1:07:17, který vydělal prémii 5000 Kč za český traťový rekord. Na startu bylo 3 500 účastníků, k tomu 1 600 v rodin­ném běhu.

„Docela jsem si to užil. Dlouho jsem tady ve Varech nebyl, na kolonádě bylo pěkně. Škoda, že jsem běžel celou dobu sám, mohlo to být rychlejší, ale jsem docela spokojený. S tím větrem to tak hrozné nebylo, jen na dlouhých úsecích foukalo. Trať se mi líbí, je pestrá,“ řekl český vítěz.

Už na desítce měl na Jiřího Homoláče půlminutu, na patnáctce minutu. Třetí pozici za nimi držel jeden z objevů sezony Pavel Dymák. „Ze začátku se mi běželo hůř, bylo to do kopce, ale pak jsem se rozběhl svižně, na pátém jsem zůstal sám a držel to. Závěr jsem si dobíhal, mohl jsem býval ještě minutu sundat dolů. Byl to dobrý trénink. A kdybych vydržel ještě dalších jedenadvacet kilometrů, byla by to bomba…,“ žertoval Kreisinger. Teď poběží další půlmaraton až v Olomouci, domácí Budějovice vynechá.

Mezi českými veteránkami nečekaně Petra Kamínková porazila domácí Ivanu Sekyrovou za 1:19:05. „Jsem překvapená, myslela jsem, že je na tom Iva líp. Já stíhám tak desítku…. V cíli jsem měla slzu v oku“ těšila se. Na desítce vedla o 13 vteřin, přestože její soupeřku táhl vodič Coufal.

„Ale nebála jsem se a rozběhla jsem to hned od začátku. Na osmém jsem honila běžce před sebou, ale až za dva kilometry jsem poznala, že je to štafetář, takže jsem zůstala docela dlouho sama,“ dodala Kamínková.

Ideální počasí okolo 16 stupňů a pod mrakem lehce rušil vítr.

Na špici se brzy zformovala čtveřice mužů, do 15. km drželi průměr 2:52/km. Až na 17. km při seběhu k cílové křižovatce se začala trhat. Favorit Kipkemboi zde ztratil kontakt se Seremem. Pak už ho měl sice stále na dohled, ale ne na dosah.

„Zkusil jsem zrychlit a pořád jsme byli spolu. Vzpomněl jsem si, že mi manažerka Jana (Moberly) řekla: Musíš zrychlit, a tak jsem jen splnil úkol. Myslím, že příště můžu běžet i pod 1:01, když nebude foukat vítr,“ pravil spokojený Serem.

Pomohla síla z maratonu k ženskému vítězství na půlmaratonu? „Jistě, příprava z maratonu mi tady dala ten rozdíl, který mi pomohl vyhrát,“ potvrdila Seboka.

Historickou premiéru měl on-line přenos vedle přímého obrazového přenosu na seznam.cz.

Výsledky