Manželé David a Michaela Gerychovi se nyní více považují za triatlonisty než za běžce. Sice začátkem července oba nastoupili v závodu Českého poháru v běhu do vrchu z Lochovic na Plešivec, David vyhrál a Míša byla druhá, ale to bylo pro ně součást přípravy na nejnáročnější český závod na polovičních ironmanských tratích, kterým byl trutnovský Krkonošman.

V minulých letech David vyhrál mimo jiné Běchovice a Míša pod jménem Mannová byla českou šampionkou v běhu na tři kilometry překážek. V loňském ročníku Krkonošmana byl David šestý a jeho paní vyhrála závod žen.

Náročnost tohoto klání je dána především cyklistickou částí, v které na více jak 90 kilometrech museli závodníci nastoupat přes tisíc pět set výškových metrech. Jelo se například dvanáctikilometrové stoupání na Hofmanovy boudy a patnáctikilometrové na Pomezní.

Nejnáročnější však byla dvě závěrečná krátká, ani ne kilometrová, a strmá stoupání, to druhé přidáno zcela nesmyslně navíc, když už potřebná délka byla najeta, v samotném centru závodu v Dolcích. Viděl jsem i závodníka, který šel poslední kopec pěšky. Samotný půlmaratom také nebyl žádná procházka růžovým sadem.

Na závod si letos trouflo jenom čtyřicet odvažných. Vyhrál ve stylu start cíl triatlonista Jan Hradecký. Trať 1,9 km plavání, 95 km jízdy na kole a 21,1 km běhu zdolal za 4:47:29 hodiny. Druhé místo celý závod držel Petr Vabroušek za 4:53:00 a třetí byl za 5:00:04 David Gerych. Jeho manželka obhájila prvenství a celkově byla osmá za 5:31:50.

Po plavání byl David patnáctý a Míša šestnáctá. V kole zajel David šestý nejlepší čas, Míša dvacátý. Oba exelovali v běhu. David vyhrál za 1:19:57, vítězi závodu a druhému v běhu dal téměř devět minut. Míša byla za 1:34:03 v běhu čtvrtá.

„Máme rádi takové těžké závody. Kopce milujeme. Nedovedeme si představit, že bychom jeli triatlon, kde se jede cyklistika jako po dálnici,“ konstatovali shodně oba po závodě.

Já jsem navíc zaslechl rozhovor jednoho borce s kámošem po závodě. „Jsem celkem spokojen, akorát v závěru ti mě předběhla nějaká ženská. To mě fakt vzalo.“