Šedesátý druhý ročník Malého svrateckého maratonu, silničního běhu na 32 kilometrů, zcela bezkonkurenčně ovládl brněnský Daniel Orálek. Obrátkovou trať dal za 1:54:34 hodiny.

Malý svratecký maratón založil RNDr. František Vojta (1902–1973), lektor a asistent na brněnských vysokých školách, atlet, zakladatel vysokoškolského sportu v Brně. Do Víru se dostal v roce 1954 jako dělník na stavbě přehrady a jeho láska ke sportu vyústila v uspořádání Malého svrateckého maratonu.

Závod se běží za silničního provozu z vysočinského Víru do jihomoravských Nedvědic, kde je obrátka. Po stejné silnici pak zpět do Víru. Trať měří 32 km. Převážný povrch trati je asfalt, pouze přes jsou Vír dlažební kostky.

Do Nedvědice trať klesá po proudu řeky Svratky, převýšení na 16 kilometrech je přibližně 50m a do cesty se postaví jediný vyšší kopec na třináctém, a pak při cestě zpět na osmnáctém kilometru, v Ujčově. Letos trasu zpestřily dvě dopravní omezení. Jedno přímo ve Víru, obíhala se opravovaná silnice po místní komunikaci, a druhá na silnici před Nedvědicemi, kde se startující museli proplétat mezi auty čekacími na semaforu před zúžením opravované silnice.

Orálek vyhrál ve stylu start cíl. Za ním běžela do poloviny dvojice Jan Fousek z MK Seitl Ostrava s Danielem Kupidlovským. Ten se však v druhé polovině závodu propadl na sedmé místo. Druhý tedy Fousek za 2:01:16, třetí doběhl Tomáš Nováček ze Třebíče 2:05:07 a čtvrtý Marek Škapa z Ostravy za 2:05:40.

V soutěži žen vedla po startu pětinásobná vítězka a několikrát druhá Anna Krátká z Hvězdy SKP Pardubice, ale už na druhém kilometru šla před ní letošní maratonská šampionka Šárka Dýrová Macháčková z Brna, celkově dvanáctá za 2:13:29 a na druhém Mirka Pešáková za 2:21:57. Třetí Krátká za 2:31:40 byla však bezkonkurenčně nejlepší nad 45 let.

Veteránky 35 – 44 let vyhrála domácí Zdeňka Komárková za 2:45:37. Ta se stala vítězkou Poháru běháme Vysočinou, v které se čas tohoto závodu sčítá s jarním Během okolo Vírské přehrady. Stejnou soutěž mužů vyhrál Michal Glier z Brna, ten byl na stupních i v soutěži družstev, kterou vyhrál společně s Orálkem. Druhý byl tým MK Seitl Ostrava Fousek a Škapa, třetí třebíčtí Nováček s Kratochvílem.

Padesátníky vyhrál Pavel Kratochvíl za 2:19:07, celkově sedmnáctý. Šedesátníky Alfons Výtisk z MK Seitl za 2:40:16, celkově čtyřicátý druhý a nad sedmdesát let Josef Holý z Brna za 3:42:45.

Půl hodinu před startem vyrazilo na trať dokonce šest retro běžců, nejlepší z nich byla Ivana Rokosová z Polička za 3.18:47. Byl mezi nimi i tradiční nejstarší účastník sedmasedmdesátiletý Milan Hrubý z Blanska, který dal 4:13:01.

Vzhledem ke konkurenci jiných závodů a i zcela nových v sousedství, přes kopec byl nový běh do vrchu, u Pardubic první ročník krosu, museli být pořadatelé s téměř sty startujícími na náročné trati spokojeni. V cíli čekalo účastníky tradičně bohaté občerstvení a cena byla opět připravena pro každého doběhnuvšího účastníka.

Osobně děkuji fanouškům běhání z Koroužného a Víru, jejichž hlt pěnivého moku v závěru závodu mi umožnil Malý svratecký maraton se ctí dokončit.

„Foto 249× (+ výsledky) – Honza a Lenka Fiedlerovi“: http://lenf.rajce.idnes.cz/…maraton_Vir/