V neděli přistavil autobus jménem Lysacup u své 14. zastávky na Visalajích, kde na závodníky čekala oblíbená 7,9 km dlouhá trasa s převýšením kolem 600 m. Zajímavý profil trasy á la Tres Valles na prvních 3 km a následné dlouhé stoupání až k samotnému vrcholu na Lysé hoře vyžaduje pečlivé rozvržení sil, kdy neodpovědné přepálení se zvlášť neoplácí.

Takřka jarní podmínky na trase nejlépe vyhovovaly Filipu Záveskému (Vinotéka u Karla), který svým výkonem 40:08 min. vylepšil traťový rekord o 50 sekund a zdá se, že magická 40 min. hranice se třese v základech.

Nutno dodat, že Filip se účastnil Lysacupu vůbec poprvé a při cestě domů si mohl se vší skromností říct: Veni, Vidi, Vici! Na druhém místě doběhl Filipův týmový kolega Jakub Ambros (Vinotéka u Karla), kterému by rovněž jeho čas 40:22 min. stačil k přepsání dosavadního rekordu. Pro třetí místo si s více než minutovým rozdílem doběhl Ondřej Horák (AVA), který dost možná dva mladíky vepředu lehce podcenil.

Dosavadní lídr celého seriálu Vít Otevřel (SALOMON-RUN) si v dnešní etapě vyběhl bramboru, ale vůbec nemusí smutnit, neboť oba jeho nejbližší pronásledovatelé v celkovém pořadí skončili až za ním, čím si své vedení upevnil. 3 etapy před koncem celého seriálu bude obzvlášť zajímavé sledovat boj o 2. místo mezi Jirkou Pytlíkem (Jump Sport) a Petrem Hudečkem (momentálně Opavské dupy), které dělí pouhých 6 bodů. Obzvlášť v době, kdy Jirka disponuje životní formou. Údajně byl připraven dnes vyhrát celou etapu, ale nakonec se slitoval a zhruba v polovině trasy si svůj záměr rozmyslel, když spatřil frustrované tváře jeho soupeřů, kterým nechtěl kazit víkend.

Mezi ženami opět kralovala Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava), která doběhla se čtyřminutovým náskokem před navrátivší se Tamarou Hudečkovou (Fialové kobry) a Ivonou Krejčiříkovou (VZS Ostrava). Tamara svým výkonem vztyčila všem konkurentkám varovný prst, že je s ní nutno opět počítat. A věřím, že její návrat přivítá i letošní suverénka Denisa, která se jistě musí sama vepředu hrozně nudit.

Týmovou soutěž dnes suverénně ovládli běžci z Vinotéky u Karla (1. Filip Záveský; 2. Jakub Ambros; 9. Vlastimil Lysák).

Za týden v sobotu 13. 2. 2016 čeká závodníky 15. etapa z Ostravice od Mazáku.

Výsledky

Foto 377× – Jakub Stryk