Předposlední etapa tohoto ročníku Lysacupu se neodstartovala hromadně přesně v 10 hodin ráno, ale běžci a běžkyně na trať startovali po dvaceti sekundách, nesoupeřili tedy přímo proti ostatním, ale proti času.

Krátká trať od Hotelu Petr Bezruč měří pouze 4 km, ale patří mezi nejprudší, protože cíl na vrcholu Lysé hory se nachází o 700 metrů výše. Prudké oteplení připravilo opravdu překážkovou dráhu, ve spodní části se běželo v potoce, pak v bahně a nahoře i ve sněhových závějích. Všechno však lepší, než čistý led a tak se i za nepřítomnosti Tomáše Lichého a specialisty na tuto trasu Ondry Horáka, dalo předpokládat, že vítěz pokoří magickou hranici 30. minut.

Svou formu znovu ukázal Jakub Ambros (Vinotéka u Karla, Frenštát p. R.), který využil ideální startovní pozice ze skupiny vyhrazené pro divoké karty (Horák, Jornet a spol.). Závodníci z první padesátky celkového pořadí totiž startovali v opačném gardu, skupina pro divoké karty dala prostor borcům, kteří však neodběhali dostatek etap na celkové pořadí, a ti startovali hned za lídry celé soutěže.

Ambros velice brzy smazal ztrátu dvaceti sekund na Otevřela a na druhém kilometru dohnal i Hudečka. „Kuba kolem mě prosvištěl jako motorka, já jsem pak měl co dělat, abych to za ním v tom háku uvisel,“ podělil se v cíli Hudeček (mo(mentálně opavské dupy), 30:17), který si svým výkonem vysloužil třetí místo.

Do hry o stupně vítězů však ještě promluvil Tomáš Maceček (Pearl iZUMi), který taktéž startoval na divokou kartu. Vítka Otevřela si docvakl na posledních metrech, což znamenalo, že na něj naběhl celou minutu. Čas 29:56 mu však stačilo pouze na druhé místo.

Zvítězil již zmíněný Jakub Ambros časem 29:33 a ukázal, že se dokáže zmáčknout i v těch prudších kopcích. Mezi ženami se čekal vyrovnaný souboj o stupně vítězů a první místo, neboť na startu se neobjevily sestry Krejčiříkové.

Na třetím místě doběhla Andrea Krstevová (Pearl iZUMi, 40:28), která nestačila na stále se zlepšující Kristýnu Chmelkovou (Přátelé zeleného údolí, 39:51). Od Bezruče však úřadovala místní Hana Holoubková (Beskydští nomádi, 39:21).

„Dneska se mi běželo hodně ztěžka, takže první místo v ženách mě mile překvapilo. I když se tahle příčka za nepřítomnosti holek Křejčiříkových v závodě moc nepočítá, do deníčku si dnešní den rozhodně poznačím,“ byla v cíli spokojená stále se usmívající Hanka.

Za zmínku stojí bezpochyby také dva výsledky z top10. Na celkově 8. místě doběhla mladá naděje českého běhu do vrchu Vojta Zemánek (Vinotéka u Karla, Frenštát p. R., 33:17), který si v tomto roce teprve bude vyzvedávat občanku. Profil náramně seděl také bývalému slovenskému reprezentantovi, který letos slaví kulatých padesát. Luboš Kováčik (Manín Považská Bystrica, 32:29) si doběhl pro celkové 6. místo.

V týmech znovu dominovala Vinotéka u Karla, Frenštát p. R. (1. Ambros, 8. Zemánek, 10. Flaša), druhé místo v etapě i celkovém pořadí týmu si pojistili Beskydští nomádi (5. Peter, 7. Mikloš, 18. Sobek) a na pomyslnou bednu se po dlouhé době dostaly (mo)mentálně opavské dupy (3. Hudeček, 12. Kubín, 74. Franer).

Příští sobotní etapa z Rajské boudy nadobro uzavře tento ročník Lysacupu a po třech letech nadvlády Tomáše Lichého bude korunován nový král.

Výsledky

Foto 261× – Lukáš Podolák

Foto 81× – František Raška