Taky jste někdy přemýšleli, jak smysluplně využít energii vytvořenou tréninkem? Třeba si udělat soukromou mini elektrárnu z domácího rotopedu a napájet si televizi? Jenže ČEZ přišel s daleko smysluplnějším nápadem. Za elektřinu budete sice platit i nadále, ale každým svým tréninkem a fyzickou aktivitou můžete sbírat body a přispět tak na dobročinné projekty.

Jak to vlastně fuguje?

Mobilní aplikace EPP – Pomáhej pohybem funguje stejně jako všechny ostatní aplikace určené k měření vašeho tréninku (sport tracker). Pomocí GPS zaznamenává váš pohyb a ukazuje vám nejrůznější údaje, včetně vykreslené trasy na mapě.

To nejlepší a unikátní na celé aplikaci však je, že svým pohybem generujete body, které poté můžete přiřadit k určitému projektu neziskových organizací, škol nebo obcí. Až uživatelé nashromáždí určený počet bodů k jednotlivým projektům, Nadace ČEZ podpoří daný projekt předem stanovenou finanční částkou.

Aplikaci jsem si bez problémů a samozřejmě zdarma stáhnul, zaregistroval se jediným kliknutím „Přihlásit se přes Facebook“, zadal své míry a mohl vyběhnout. Aplikaci jsem testoval čtyřikrát, vyzkoušel různé aktivity a dokonce ji zkusil ošálit. Dokáže se vyrovnat nejpopulárnějším sport trackerům?

V jednoduchosti je síla

Obrovským plusem aplikace EPP je její přehlednost a jednoduchost. Od registrace až k samotnému měření aktivity postačí několik kliknutí. Design je velice povedený, v tradiční ČEZ oranžové barvě trochu připomíná aplikaci Strava. Můžete si vybrat z tradičních sportů, ale i z vnitřních aktivit, kdy se aktivita měří čidly telefonu.

Jednoduchost tak trochu charakterizuje celou aplikaci. Na jednu stranu je to velké pozitivum a pro nenáročné uživatele ideální řešení, pro zapálené hobíky nebo závoďáky analyzující každý svůj pohyb je však aplikace až příliš jednoduchá a nenabízí tolik možností a údajů, jako ostatní aplikace.

Nejvíce mi chybí údaj o počtu nastoupených metrů, při jízdě na kole například aplikace ukazuje informace o tempu místo o rychlosti. Ale za jízdy se na to stejně nikdo nekouká. Trasa se po připojení k internetu vykreslí na podkladu Google map. V přehledném shrnutí aktivity vám aplikace sdělí kromě základních údajů o vzdálenosti, času, tempu a vydané energie také počet nasbíraných bodů.

Pro porovnání přesnosti jsem si souběžně zapnul hodinky s GPS a na konci tréninku jsem byl příjemně překvapen, že změřená vzdálenost se téměř nelišila. Poslední verze aplikace prý disponuje i auto-pauzou, která na jednu stranu upřesní měření, ale zase vás obere o pár bodíků.

I když se mi aplikace párkrát vypnula, o žádné záznamy ani body jsem nepřišel. Sám bych nejspíše vinil starší a pomalejší chytrý telefon, ale v diskuzním fóru na Google Play si na sekání aplikace a podobné problémy stěžovalo poměrně dost lidí.

Jak efektivně sbírat body

Vyzkoušel jsem celkem tři aktivity – běh, jízdu na kole a chůzi. Algoritmus na počet bodů jsem sice neodhalil, ale nejefektivnější mi jednoznačně vyšla jízda na kole. Za pohodovou vyjížďku (12 km, 29 min, 483 kcal) jsem nasbíral 246 bodů a za výrazně náročnější běh terénem (14 km, 76 min, 1358 kcal) pouze 296. Takže se nedivím, že nejaktivnějším sportovcem je podle fotky cyklista Karel Prager s téměř čtyřmi tisíci body.

Napadlo mě také, jestli jde aplikaci ošálit, zapnout ji v autobuse nebo v autě. To by se pak korunky dobročinným projektům jen sypaly. Jenže to by nebylo fér a aplikace si podvádění hlídá. Při jedné aktivitě můžete nasbírat maximálně 2000 bodů. To by se obejít dalo, ale pokud se budete pohybovat rychlejším tempem, než 1 km za minutu, aplikace vás odhalí a žádné body nepřidělí. Aplikaci momentálně používá a na dobročinné projekty sbírá body přes 150 tisíc lidí a ambasadory projektu jsou špičkoví čeští sportovci jako olympijská vítězka Eva Samková, cyklista Jiří Ježek, tenistka Karolína Plíšková nebo Jaromír Jágr.

Vámi nasbíranými body můžete podpořit jakýkoliv projekt, klidně pořád stejný nebo za každou aktivitu jiný. Přímo v aplikaci pak můžete sledovat, kolik bodů jednotlivým projektům ještě chybí k dosažení cíle. Na internetových stránkách www.pomahejpohybem.cz si pak můžete o aktuálních, ukončených i realizovaných projektech přečíst více. Každý si najde svoje, já mám rád hory a tak jsem svým tréninkem podpořil projekt Světlo dětem a pobyt pro znevýhodněné děti na horách.

Shrnutí

EPP aplikace je skvělý a jedinečný nápad, jak podpořit dobrou věc pohybem, který vás baví. Jen to, že nejde o čistě konzumní aplikaci, která poslouží jen vám jako uživateli, ji velmi vyzdvihuje. Na detailní analyzování svých tréninků zapomeňte, ale pro drtivou většinu uživatelů nabízí dostačující a spolehlivé údaje o vykonaném tréninku nebo aktivitě. Je přehledná, jednoduchá a zapnout si ji třemi kliknutími před vyjížďkou na kolo je ten nejjednodušší způsob jak přispět na dobrou věc.

Rejža: A protože to není ledajaká appka a hlavně pomáhá těm, co to nejvíce potřebují, poprosím čtenáře, aby ji podpořili v soutěži Mobilní aplikace roku 2016. Hlasujte zde! (aplikaci najdete v sekci „Aplikace pro lepší svět“, úplně dole na předposledním mís­tě.