„Řekl bych vám běžte za Milošem, ať to nemusíme značit, on stejně zase vyhraje, ale protože všem uteče hned po startu, radši jsme trasu vyznačili,“ uvedl s úsměvem pořadatel před zahájením pátého ročníku Vysockého krosového půlmaratonu. A jak řekl, tak se i stalo. Miloš Kratochvíl z Holic závodící za Hvězdu Pardubice se ihned po startu odpoutal od stopadesátičlenného startovního pole a bezkonkurenčně popáté za sebou, vyhrál tedy všechny ročníky.

Miloš, v mládí vítěz dvacetiletých z Běchovic a nyní špičkový čtyřicátník tak zakončil velmi úspěšný týden. Před sedmi dny vyhrál desítku v rámci Vinařského půlmaratonu. Ve středu byl nejlepší na trojce na Monaku.

„Zjistil jsem, že rychlostně to půjde,“ řekl. V sobotu byl navíc pořadateli řádně finančně motivován k překování vlastního traťového rekordu. „Naštěstí před rokem jsem jel ještě na jeden závod, tak jsem to tak nehnal, a to se mi dnes hodí,“ konstatoval před startem.

I když na startu byli i jiní kvalitní borci jako syn a otec Kouřilovi z Vysokého Mýta, Jaromír Hradecký ze Skutče či pravidelný bedničkář závodu David Jílek ze Zábřehu na Moravě, nikdo Milošovi od startu nestačil a on v sólo běhu na třech lesních krosových okruzích (oficiální délka 21,6 kilometru) vytvořil nový traťák 1:17:45 hodiny, před dvěma roky běžel o více jak minutu hůře.

O druhé místo bojovali až do cílové rovinky Hradecký (1:22:37) s Jílkem (1:22:46). Tradiční brambory zbyly na Tomáše Kouřila – 1:24:44. Pátý byl nejlepší domácí běžec Jakub Kaplan – 1:29:24.

Celkově dvacátá šestá byla nejlepší žena závodu Anna Krátká ze Svitav, rovněž hájící barvy Hvězdy Pardubice. Loňský traťák překonala o více jak čtyři minuty – 1:45:03. „Startovala jsem zde poprvé a závod se mi velmi líbil. Krásná, ale náročná trať. Perfektní zabezpečení ze strany pořadatelů a úžasná atmosféra. Určitě se sem ještě ráda vrátím,“ poznamenala.

Druhá doběhla Kateřina Kubiasová z Vlčkovic za 1:46:57 a třetí Milošova přítelkyně Markéta Hronová, která však dorazila na závod v rámci triatlonové přípravy na kole – 1:54:09. Radši jsem se kouknul, ale i Kubiasová se zúčastňuje jiných běžeckých závodů, ale její chování při vyhlašování výsledků bylo slušně řečeno velmi neslušné, pohled do nikam a bez gratulace vítězce. Jak se má chovat sportovec předvedla Markéta Hronová.

První myšlenka na běžecký závod se ve Vysoké u Holic zrodila na sklonku roku 2011. Nápad byl prezentován na schůzi Sboru dobrovolných hasičů Vysoká, kde se setkal s kladnou odezvou a souhlasem členů. Zároveň se pořadatelé dohodli na tom, že hlavní závod bude doplněn i o kratší vzdálenosti, tak aby se závodu mohla zúčastnit i mládež nebo ti, kteří si chtějí zazávodit a vyzkoušet svoji kondici, ale na půlmaratonskou vzdálenost se necítí.

První ročník vyhrál Miloš Kratochvíl v čase 1:24:20 hodiny. V hlavním závodě tehdy startovalo 32 běžců (letos 84) a další nastoupili v závodě na jeden nebo dva okruhy.

Pár slov k trati, která má své kouzlo. Z místa startu a cíle, v těsném sousedství mezinárodní silnice R35, na místním hřišti, vede trať po polní cestě do přilehlého lesa. Po lesních cestách vede většina trati, pouze poslední kilák je po asfaltu. Závodník musí na okruhu překonat dvě více jak kilometrová, místy i strmá, stoupání. Součet stoupání jednoho okruhu tak činí 109 výškových me­trů.

Vložený závod na jedno kolo vyhrál Zdeněk Spilko z Vysokého Mýta za 32:12 minuty a Věra Kroužilová z Poděbrad za 34:54, celkově byla čtvrtá. Jo nejrychlejší kolo dal zase Miloš – první v jeho závodě za 25:14.

Soutěž na dvě kola patřila Radku Slavíkovi z Vysokého Mýta za 1:03:00 hodiny před Dušanem Jiráskem z SK Srch a Josefem Krátkým z Hvězdy Pardubice. V ženách kralovala Verunka Peterková z TJ Svitavy – 1:24:25 před Janou Syrovátkovou z Trutnova a Vlastou Drahošovou z Chotěboře.

Pořadatelé ocenili i nejstaršího účastníka – Jaroslav Dvořáček z Lupenic na Rychnovsku (62 let a 1:58:06) a nejmladšího Josefa Kubiase z Vlčkovic (11 let – 1:59:53).

Tradičním příjemce ceny pro nejvzdálenějšího účastníka je Daniel Martinéz Tapia z Peru. Ten před losováním tomboly ve své mateřštině přislíbil účast i v příštím ročníku. „Líbí se mi zde, proto si sem za rok zase z Peru odskočím,“ vzkázal.

Cena pro posledního půlmaratonce v limitu tří hodin byla přejmenována jako cena pro běžce, kterému se nejvíce líbila trať, a tu letos po zásluze dostala místní Lenka Lienertová (2:46:06).