Druhým závodem se startem v 18 hodin pokračuje letošní ročník Rock Machine Hradeckého běžeckého poháru. Centrum tohoto desetidílného seriálu je tradičně u hradeckého rybníku Biřička na Novém Hradci Králové.

A jak je dobrým zvykem, pořadatelé letos pro běžce připravili opět novou trať, vedenou většinou po širokých lesních pískových cestách. Letos má dvouokruhová délku cca 9,5 kilometru. Soutěží tradičně muži i ženy do 40 let a nad 40 let.

Po startu na hrázi rybníka se běží souběžně s tokem potoka Biřička k rybníku Cikán, tedy kilometr spíše z kopečka. V dalším kilometru přijde pozvolné stoupání k obci Vysoká nad Labem, zakončené během po vrstevnici. Pak doslova šusem dolů, v závěru přes větší drop, se vytrvalci vrátí k Cikánu a závěrečný kilometr je stejný jako úvodní, nyní tedy spíše do kopce.

Úvodní závod a tedy základní traťové rekordy stanovili tradičně běžci pardubické Hvězdy. Veterán Jiří Doucha z Náchoda dal 40:00 a domácí Deniska Kozáková, vyhrála i sobotní úvodní závod běžeckého seriálu Agrofert Runu 2016 v Pardubicích, za 40:33.