Moderátor závodu a jeho hlavní pořadatel Jarda Mazač neskrýval při vyhlašování výsledků překvapení: „To snad není možné, že Táňa nevyhrála. Letos je nejlepší ženou Marta Fenclová!“ Táňa Metelková z Hradce Králové byla vítězkou minimálně posledních tří ročníků.

Další závod Českého poháru v běhu do vrchu se uskutečnil na tradiční trati z Police nad Metují na vrchol Hvězda. Krosový běh o délce 8,9 kilometru se součtem stoupání přes pět set metrů a součtem klesání více jak dvě stě, jehož start je na náměstí v Polici nad Metují a cíl na skalním vrcholu Hvězda, před jehož zdoláním museli vytrvalci absolvovat závěrečné téměř tři kilometry v náročném terénu skalního města, zdolal nejrychleji před třemi roky Jiří Magál za 34:53 minuty.

Hvězda láká čím dál více běžců

Běh na Hvězdu je pro mě spojen hlavně se jménem Jardy Mazače, ale je jasné, že bez početného týmu spolupracovníků by sám takto kvalitní závod nepřipravil. Aktivně se zapojila i starostka města se svojí asistentkou, Dáša dokonce velmi dobře běžela (61:15).

Stačilo mi sledovat Jardovo úsilí na jiných závodech, kde dělal svému běhu propagaci. Odměnou pořadatelům je letošních rekordních téměř 170 vytrvalců v hlavním závodě a další stovka v žákovských kategoriích, které soutěžily za ideálního běžeckého počasí v centru města.

Něco o trati

Dříve se Hvězda běhala jako pětikilometrový běh přes dva kopce, ten druhý byl asfaltová příjezdová cesta na Hvězdu. V porovnání se současnou tratí je to nebe a dudy. První zajídák se závodníci dají hned na prvním kilometru ještě ve městě. Pak je čeká seběh a táhlé stoupání, které je zakončeno schody k poutnímu místu. Pokračuje se dále kopcem podél křížové cesty. Po zdolání vrcholu následuje asfaltový seběh, jsme v půlce závodu, a pak výběh, po asfaltce horší kvality.

Seběh do údolí a vbíhá se po asfaltce do skal. Široká cesta se postupně zužuje a mění se v pískovou, neustále stoupáme. Meta 2,6 kilometru do cíle znamená začátek nejnáročnější skalní pasáže s většinou kameným povrchem. Myslím, že více jak polovina startujících zde nasadí pěšobus. Kouzelné je závěrečné doslova proplétání mezi monumentálními pískovcovými útvary a i samotný doběh u kaple na Hvězdě má své neopakovatelné kouzlo.

Závod patřil tradičně veteránkám

Jak je už zvykem závod žen ovládly veteránky z kategorie 35–44 let, při tom druhá a třetí budou za rok již ve vyšší věkové kategorii.

„Nemám formu“, pravila před startem čtyřicátnice Marta Fenclová z AC Pardubice. Ale u ní je už to obvyklé vyjádření před triumfem. Zároveň však přiznala: „Před měsícem jsem si dala osobák na patnáctistovce, ale od té doby to není ideální.“

Po startu se ujala vedení reprezentantka a medailistka z nedávného evropského šampionátu v běhu do vrchu Táňa Metelková. Marta se držela v dohledu a soupeřku docvakla v posledním ostřejším asfaltovém stoupání tři kilometry před cílem. „Ve skalách jsem měla na Táňu náskok tak dvacet metrů a průběžně si ho kontrolovala, proto mě v cíli překvapilo, že jsem vyhrála o půl minuty,“ řekla po závodě vítězná Marta – 41:31.

Před lety Táňa vyhrála i když si zaběhla a musela se vracet v jedné ostré levotočivé zatáčce kilometr a půl před cílem, letos to tam hlídal pořadatel. Letos kufrovala zhruba kilometr před cílem a musím dodat, že nejen já jsem měl v této křižovatce, kde byly tři odbočky, ta správná skrytá vrcholem skály, orientační problém a běžel jsem spíše instinktivně. Zakufroval zde i Jirka Soukup.

Celkově třetí za 45:14 proběhla cílem Dagmar Kynčlová z Jilemnice. Na bednu tentokrát nedosáhla v této kategorii vedoucí žena vrchařského poháru Romča Brumlichová z Hronova – 47:28.

Mladé ženy vyhrála Tereza Rudolfová – 46:59 před domácí Annou Beranovou – 47:07.

V kategorii 45 – 54 let mohla slavit velký úspěch vedoucí žena poháru Eva Klampflová z Vrchlabí (50:22), zlepšila se o minutu. Její obvyklé porážitelky Jana Matyášová a Anna Krátká vrchy letos nějak vypouštějí. Navíc Eva dokázala poprvé v životě Krátkou porazit (51:20).

Kategorii nad 55 let vyhrála Blanka Paulů za 48:17 před Evou Dvořákovou z Prostějova – 59:03.

Poslední závodnicí běhu byla Hanka Nádherová z Hradce Králové za 96:23, která na trati bojovala s třetím sedmdesátníkem Milanem Vorlem ze Slatiňan – 92:18.

V dětských soutěžích uspěla i dcera vítězky – Hanička Fenclová, která vyhrála závod děvčat do šesti let.

Minulí vítězové chyběli

Nestartovali vloni nejlepší Petrové Pechek či vítěz Záveský. Roli hlavního favorita potvrdil jičínský František Vagenknecht – 38:36. Druhý celkově byl nejlepší čtyřicátník Jindra Král z Iscarexu – 38:42 a třetí Pavel Dvořák z Prostějova 39:10, jo jeho maminka je ta úspěšná veteránka.

Na trati závodníky povzbuzoval legendární lyžař, šestý z mistrovství světa na pedesát kilometrů v roce 1978 a pětinásobný vítěz Jizerské padesátky, Jirka Beran. O jeho dceři již byla zmínka. Uspěl však i syn – Jan Beran – třetí v mladých za 39:16.

Mezi startujícími byl i vedoucí muž Hradeckého poháru Filip Lán, který se připravuje na krosový maraton – 43:24 a jeho svěřenkyně, druhá žena Hradeckého poháru, Míša Lánová – 53:39. Nechyběl nejznámější pardubický kavárník Milda Bajer – 61:46.

Za rok bude kategorie nad 90 let

Běžci nad 80 let startují pět kilometrů před cílem a tento závod vyhrál tradičně Víťa Jantsch z Jablonce nad Nisou – 39:37. Startovali i dva nejstarší čeští vytrvalci, kteří mají ročník narození 1927. Starší František Bém z Liberce zapsal neskutečný čas 48:09. Jirka Soukup z Hradce Králové, který již před startem působil dost unaveně, se s tratí doslova popral za 81:49, ale i přes problémek orientační na trati dosáhl lepšího času než před rokem.

„Už to bylo skoro nad mé síly, ale když pořadatelé přislíbili, že za rok pro nás vypíší kategorii nad 90 let, tak pokud budu běhat, určitě se zase přijedu vytrápit,“ řekl legendární běžec v cíli.

V cíli bylo veselo

Vyhlašování je tradičně na vrcholu Hvězdy. Pořadatelé zajistili sud piva Primátor, kterému se závodníci podívali na dno. Byla i kultura, díky vystoupení písničkáře Jirky Hurycha. Vloni zůstaly dole ve městě obálky s financemi, letos vánočky, ale tradičně bylo vše ke spokojenosti závodníků vyřešeno.

Pořadatelé oceňují pět nejlepší mužů a žen a pak ještě zvlášť v každé věkové kategorii tři nejlepší. Pro ty co nemají výkonnost na bednu byla opět připravena bohatá tombola. Prostě v Polici umějí udělat závod.