Letošní 34. ročník běhu z Mladkova na Suchý vrch v Orlických horách (995 m. n.m.) byl tradičně zařazen do Českého poháru v běhu do vrchu. Letos byl zpestřen souběžně konaným ultra závodem Týništské šlápoty, 26. ročník, na více jak 136 kilometrů, který startoval pod Kralickým Sněžníkem, ve Starém Městě. Jeho vrchol po páteční 22. hodině zdolalo všech 123 startujících hned v úvodu, cíl byl v Týništi nad Orlicí. První běh měl převýšení pět set metrů, druhý součet stoupání přes pět tisíc metrů. Dálkoví běžci se pohybovali proti směru vrchařského běhu a v Mladkově měli sedmdesátý kilometr závodu a kontrolní bod.

Mládí vpřed jsem říkal po skončení kratšího závodu, ale všechno by mělo mít své hranice. Absolutním vítězem se stal dvacetiletý Jáchym Kovář z Dukly Praha, který devět a půl kilometru dal za 38:30 minuty. Druhý je sice o osm let starší, ale podobný „kousek“, loňský vítěz Hübl za 38:41 a třetí Filip Záveský z Iscarexu za 40:13.

Narvaná byla kategorie čtyřicátníků, v níž se třeba Petr Ulich neprosadil na bednu. Vyhrál Tomáš Blaha z AK Kroměříž za 40:45, celkově čtvrtý, před Ladislavem Kučerou z Iscarexu – 41:02 a Michalem Horáčkem rovněž z Iscarexu 43:04.

Soutěž žen patřila Adéle Stránské z Iscarexu, celkově byla na 21. místě za 46:10. Další veteránské ženské kategorie vyhrály i nejlepší ženy v poháru, a to Romana Brumlichová, Jana Matyášová a Blanka Paulů.

V soutěži juniorů nastoupil třináctiletý Dominik Bulička z AK Kroměříž, vloni byl dokonce třetím juniorem poháru. Velký údiv asi u většiny vrchařů způsobil start jeho šestiletého bratra. Většina si určitě na startu myslela, že jde lidový běh, který končil v polovině závodu. Ale Vojtěch absolvoval, prý i s blouděním, celou trasu za 1:44:49. Na lidový běh sice byla přihlášena jeho maminka a nejmladší, pětiletý Tomáš Bulička, ale ti ho zřejmě vypustily, protože se pohybovaly po Suchém vrchu a netrpělivě, a určitě pro ně nekonečně dlouho, vyhlíželi v cíli svého malého hrdinu.

A jak dopadli ultra běžci? Po neskutečném výkonu ve stylu start cíl vyhrál Róbert Frohn za dvacet hodin. Za ním běžela třetinu závodu, noční část, spolu pětice vytrvalců. V cíli ve shodném čase pod dvacet dva hodin byli druzí Jiří Helleši a Miroslav Peška. Tuto hranici ještě pokořil čtvrtý Jiří Peitz. Celkově osmá byla nejlepší žena Eliška Kaniová za 23,5 hodiny.

„Stačilo mě necelých 22 hodin, nedovedu si představit ještě teď být na trase, když už jsem se stihl vyspat, uvařit oběd, vyprat si hadry po závodě, zajít na pivo… Respekt,“ komentoval po čtyřiceti hodinách závodu boj posledních s tratí Jiří Helleší. Těmito hrdiny letošních Týništských šlápot byli Zdeněk Mlejnský, Lumír Maléř a Filip Drazdík – čas 48:16:15 hodiny. Před jejich vůli smekám opravdu hluboce.

Výsledky

Foto 854× – Markéta Černá