Brutus, masakr, vražda… Taková slova často vycházela z úst vytrvalců, kteří ve středu dokončili letošní šestnáctý díl běžeckého seriálu Triexpert Cup. Pořadatelé totiž pro účastníky připravili zbrusu novou a hodně náročnou trať v kopci pod hotelem Myslivna v Kohoutovicích. Převýšení kolem 150 metrů na sedmi kilometrech dalo opravdu všem zabrat. Nejlépe z terénního měření sil vyšel v čase 26:45 minuty možná trochu překvapivě atlet Lukáš Soural. „Bolí mě nohy jako blázen. Bylo to dost hnusný,“ klel v cíli se smíchem na obličeji.

Závodník Moravské Slavie využil absence dvou suverénů podniku Jiřích Čípy a Petra a doběhl si pro ojedinělou výhru. „Je pravda, že vyhrát Triexpert se mi kvůli klukům moc často nepoštěstí. Vždycky tak jednou za sezonu,“ povídal středeční král kopců.

Absence lídrů přispěla i k dramatičnosti na čele, souboje Čípy a Petra (nebo suverénní výhra jednoho z nich při absenci druhého) někoho už možná občas nudila. Tentokrát o čelo závodu bojovalo několik vytrvalců. Na stupně vítězů doplnili Sourala nakonec „orienťáci“. Druhý skončil s odstupem deseti vteřin Adam Chloupek, který se poslední rok věnuje spíš skyrunningu a třetí o dalších deset vteřin zpět finišoval Jan Zháňal.

„Snažil jsem se s Lukášem a dalšími držet krok, ale v sebězích byli rychlejší. Nakonec jsem se chvílemi dotáhl i na čelo, pak mi však zas Lukáš utekl. Trať se mi však líbila a hlavně ji mám za rohem,“ vysvětlil český skyrunningový reprezentant Chloupek, který se jinak závodů Triexpertu moc často nezúčastňuje.

Oproti mužské kategorii vládla ženám obvyklá královna. Pro triumf si opět v čase 31:05 minuty doběhla Patrícia Puklová. „Šlo o výborný trénink na Beskydskou sedmičku, která pro mě znamená letošní vrchol. Otestovala jsem si i trailové boty. Jinak si mi běželo se výborně, pro mě určitě nejlepší zastávka z Triexpertu,“ vyznala se Puklová. Ta o výhru nemusela tolik bojovat, druhá Barbora Hrušková totiž za ní zaostala téměř dvě minuty. Třetí proťala cílovou pásku v podmračeném a vlhkém podvečeru Lada Železná.

Novou a rozhodně zajímavou trasu, která se terénem vinula ve třech smyčkách a účastníkům nabídla pestrou škálu povrchu, pochválila po vydechnutí nakonec i většina těch, kteří ihned po doběhu logicky hartusili.

„Bylo to těžké, ale lepší než po rovině po stezce. Dalo se to zvládnout a i dlouhé a prudké kopce jsme vyběhly,“ shodovaly se v cíli Iva Ivančicová a Markéta Bdinková, které končí zhruba v polovině ženského startovního pole.

Novinku vystřídá opět klasika a ve středu 17. srpna zavede Triexpert Cup běžce letos naposled do Líšně, kde je pro ně připravená nejdelší zastávka seriálu.

Výsledky