Hodinové kroužení po atletickém oválu sice s přehledem vyhrál, moc si ho však neužil. Jiří Čípa opanoval předposlední díl brněnského běžeckého seriálu Triexpert Cup, kterým byla hodinovka na ovále stadionu Pod Palackého vrchem. Po závodě však uznal, že zrovna nejde o jeho šálek kávy. „Moc mě nebavilo běhat hodinu sám dokola,“ podotkl vítěz, který raději brázdí přírodní členité terény. I tak zaběhl skvělý výkon 17910 metrů.

Jeho „nudu“ na trati umocnil i fakt, že se z časových důvodů účastnil už prvního rozběhu. Největší favorité přitom startovali až v závěrečném třetím. „Běžel jsem sám, uvítal bych, kdybych se mohl s někým vytáhnout. Scházel mi Jirka Petr,“ narážel Čípa na svého kamaráda, který s 16950 metry obsadil třetí pozici. Mezi ně se vklínil ještě trochu překvapivě Daniel Roško, jenž Petra předčil o zhruba 150 metrů.

Čípa dominoval letos už devátému dílu z deseti, do kterých nastoupil. Výkonem lehce pod osmnáct kilometrů by s přehledem vedl letošní atletické tabulky, na český rekord však ztratil víc jak dva kilometry. Už z roku 1980 ho drží Ivan Uvizl, který zdolal přesně 20144,2 metru.

Středeční vítěz však zaběhl nejrychlejší „triexperťáckou“ hodinovku od roku 2011. Tehdy ještě na stadionu Moravské Slavie kraloval známý vytrvalec Martin Kučera s 18320 metry, následoval ho pak s 18255 metry Daniel Orálek. „Jirkův výkon je na to, že běžel úplně sám, velmi dobrý,“ uznal ředitel Triexpert Cupu Tomáš Kalina.

Ženskému poli vévodila při neúčasti předních vytrvalkyň seriálu Lucie Johaníková, která za šedesát minut uběhla 14320 metrů. Druhá Jana Baštářová za ní zaostala o 310 metrů a třetí Alena Krcháková o 570 metrů. Třetí závěrečný rozběh, ve kterém startoval zbytek z 224 účastníků, finišoval už za šera. „Nevidím v tom však při podobném typu závodu problém,“ uvedl Kalina.

Ten měl se svými kolegy o něco víc práce než při klasických dílech. Po uplynutí hodiny se totiž doměřuje uběhnutá vzdálenost každého účastníka. „Čipy zaznamenají počet kol a my u každého dopočítáme, kolik kdo ještě zdolal v načatém kole. Závodníci po výstřelu musejí zůstat stát, trvá to tak deset minut. Menší problémy se vyskytly jen u prvního rozběhu, kde se nám pár lidí rozuteklo,“ povídal ředitel.

Zatímco o celkovém vítězi Triexpert Cupu je jasno (pohár si odnese Jiří Petr), boj o druhé místo pořád zůstává otevřený. Aktuálně druhého Lukáše Sourala a třetího Vlastimila Lysáka (oba se hodinovky nezúčastnili) dělí jen šest bodů. Rozhodne se tak v posledním letošním díle, který je v plánu ve středu 7. září v Anthroposu. Poběží se šest kilometrů po cyklostezce.

Výsledky